Спрете да си губите времето с хора, които ви нараняват

Партньорите във връзка, които винаги поставят своите потребности пред тези на другия, са изключително разрушителни
Спрете да си губите времето с хора, които ви нараняват

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Нещата и хората, които ви нараняват, могат да ви променят, отдалечавайки ви от това, което наистина сте. Вие сте силни, смели и свободни личности, които заслужават да бъдат щастливи.

Всички ние знаем, че никак не е лесно да избягаме от нещата, които ни нараняват емоционално. Това не са проблеми, които минават за една нощ.

Повечето пъти, когато се замисляте да избягате от нещо, става дума за физическа заплаха – нощ, тъмна и пуста улица! Мозъкът ви разпознава сигналите за опасност и провокира отговор: борба или бягство.

Ако има нещо, с което всеки би се съгласил, е, че не всички опасни неща са лесни за разпознаване. Възможно е да изпитвате трудност да се убедите сами себе си, че трябва да избягате от тях.

Хората са социални същества, които завързват приятелства. Те се радват на взаимоотношения, роднинство и други видове връзки помежду си, част от които обаче провокират нараняване.

Какво трябва да направите в онези ситуации, когато този, който наранява, е член на вашето семейство или партньорът ви?

Хората, които ви нараняват, не ви заслужават

Хората, които ви нараняват, не ви заслужават

“Човек, който ви наранява, не ви заслужава”. Със сигурност тези думи са лесни за изричане. Знаете дълбоко в душата и сърцето си, че човекът, който разрушава самооценката ви и не ви уважава, всъщност не ви обича! Но как да се насилите да признаете това? Как би трябвало да реагирате?

Хората, които нараняват другите, са от онзи тип, който може да се грижи само за себе си

Когато говорим за хора, които нараняват другите около себе си, първото нещо, което идва на ум, е физическо насилие.

Да, това е тъжната истина. Насилието присъства в много култури и не е социално детерминирано. Съществува обаче друг тип нараняване – то е индиректно и тихо, но равностойно на физическото насилие.

 • Има хора, които са неспособни на емоционална емпатия или на установяване на връзки, базирани на взаимно уважение.
 • Хората във връзка, които винаги поставят своите потребности пред тези на партньора, са изключително разрушителни.
 • Егоизмът и неумението да се игради връзка, основана на разбиране, доверие или уважение, са без съмнение характеристики на човек, който може да нанесе много вреди.
Думите могат да вредят

Понякога не става дума за това какво ви казват, а за начина, по който го правят. Употребата на пренебрежителен тон, повишаването на глас или пък сарказмът са начини за понижаване на самооценката на човека отсреща.

 • Отглеждането в среда, в която комуникацията отсъства или пък на власт е юмрукът, не често е пагубно. Тогава израстват хора, които са увредени, нямат висока оценка за себе си и чувство за сигурност.
 • Начинът, по който един човек действа в една връзка, тонът на гласа му и начинът, по който представя своята гледна точка, може да каже много за него.
Думите могат да вредят
Научете се да се защитавате от хората, които ви нараняват

Истинският проблем, за който споменахме преди малко, е, че често хората реагират по-скоро на физическа заплаха, отколкото на социална или емоционална, застрашаваща тяхната самооценка.

Човекът, който може да ви навреди най-много, е член на семейството или човек, който стои близо в кръга ви с приятели. Какво можете да направите, ако майка ви, баща ви, партньорът ви или най-добрият ви приятел не ви уважава и ви изнудва емоционално?

 • Не се страхувайте от поставянето на граници и категоричния отказ за неща, които не ви харесват и ви причиняват болка.
 • Когато казвате “Не”, вие не правите нещо егоистично. По този начин вие демонстрирате своето уважение към собствената си личност. Така информирате хората около вас, че заслужавате друго отношение и че нещо ви наранява.
 • Жизненоважно е, щом веднъж сте декларирали позицията си, човекът отсреща да реагира. Ако осъзнаете, че реакцията ви не е провокирала промяна и продължавате да бъдете наранявани, време е да вземете решение: човек, който ви наранява целенасочено, не ви заслужава.
 • Разберете, че е невъзможно да удовлетворите всеки човек. Когато се стремите да направите всички край себе си щастливи по всяко време на деня, вие си поставяте невъзможна цел, която ще ви направи нещастни.
 • В живота трябва да сте способни да поставяте собствени приоритети. Първият от тях сте самите вие. Ако обичате и уважавате себе си, няма да позволите на другите да ви нараняват.
 • Най-важните взаимоотношения, които трябва да култивирате, са онези, които ви позволяват да бъдете себе си. Да показвате уважение, любов и разбиране.
Научете се да се защитавате от хората, които ви нараняват
Колкото до хората, които не ви уважават, единственото нещо, което заслужават, е вашата дистанцираност.

Така ще установите по-добър емоционален баланс и ще се защитите. Стойте далеч от такива хора или ограничете контактите си с тях. Запомнете, че поставянето на граници не ви превръща в лош човек.

Вие сте смели, отговорни и способни да търсите своето лично щастие като всеки друг човек на този свят. Не губете времето си с хора, които ви нараняват или не уважават вашите ценности в живота – те не го заслужават.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.