Съзависимите отношения: връзки, които нараняват

Научете се да бъдете сами и обявете мир на самотата. Не е необходимо да се чувствате несигурни и сами в този свят. Вие сте най-добрият си спътник.
Съзависимите отношения: връзки, които нараняват

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Съзависимите отношения представляват вид обич, която наистина наранява. Иронично, нали? Нещо толкова прекрасно, като любовта към друг човек, да се превърне в жестоко изпитание.
Това се случва, когато се привържете към човек по начин, който не е здравословен. Може дори да не подозирате факта, че няма как един човек истински да ви принадлежи, защото от детска възраст сте научени да вярвате, че любимият е нещо като „собственост“. Смятате, че принадлежите на друг човек, и обратното. Това е нещо, което е наложително да промените.

Съзависимите отношения: когато любовта боли

Във всяка двойка и във всяка връзка между двама души в един момент настъпва конфликт. Това е напълно нормално и е част от развитието на отношенията между хората.

При тези отношения партньорът се превръща в център на света

Когато партньорът се превърне в център на света, когато развиете определена зависимост, която пречи да живеете нормален живот, именно тогава разбирате, че има проблем.

Двамата души трябва да вземат решение да споделят своите дни и  любов , да се уважават взаимно. Необходимо е и да разберат, че съвместният живот не означава зависимост един от друг.  Те трябва да уважават личното пространство на партньора и ако връзката не е сполучлива, да последва напълно нормален развой.

Не можете да зависите от някого в живота – всичко, с което разполагате, сте самите вие. Да се надявате на другите, да станете зависими от някого е равностойно на самоубийство. Именно поради това е важно да обърнете внимание на характеристиките на съзависимите хора:

  • Тяхното самочувствие зависи от това, какво казва или не казва за тях партньорът.
  • Те поемат отговорности, далеч извън нормалните задължения, опитвайки се да удовлетворят потребностите на другия.
  • При съзависимите отношения отсъстват граници между двамата партньори.
  • Когато сте съзависим, никога не противоречите на това, което казва партньорът, тъй като изпитвате страх от отхвърляне.
  • Когато връзката приключва, тя моментално бива заменена от друга.
Освободете се от тези отношения

Ако се припознавате в някой от изброените аспекти, възможно е да сте страдали или да страдате от емоционална зависимост.

Отслабете връзките, които пристягат

Знаете какво е усещането, когато хващате въже, за да не се изплъзне от ръката? Когато това въже се изплъзне, болката и щетите, които усещате, са равностойни на това, което правите в този момент!

Същото това нещо се случва в мозъка. Свързали сте се с човек във връзка, която не допринася с нищо. Не е лесно да се откажете от нея, тъй като понякога сте предразположени да бъдете мазохисти и предпочитате да удължавате мъчителната болка, която тези отношения ви причиняват.

Може би не сте сигурни дали трябва да се разделите с партньора. А може би знаете, че трябва да прекратите връзката, но не се чувствате достатъчно готови или способни. Сега е дошъл удачният момент да го направите веднъж и завинаги.

Освободете се от тези отношения - ще се изпълните с вътрешен мир.

Освобождението, което ще почувствате, е неописуемо

Ще бъдете изпълнени с вътрешен мир. Сега ще бъдете способни да видите ясно своите страхове и неувереност, а ниското самочувствие ще се изпари. То ще позволи да бъдете онзи друг човек, който напълно заслужава уважение.

Това ще донесе ли щастие? Когато сте свободни, се намирате в прекрасна ситуация, но тя може първоначално да не го донесе. Точно обратното – може да заболи. Не позволявайте да се чувствате зле. Трябва да се освободите. Само вие изпитвате тази болка. Никой друг не ви кара. Решавате сами.

Да, трудно е да предприемете тази стъпка. Затова, ако не се чувствате способни да я сторите, потърсете помощ. Без нея е възможно да не се сдобиете с нужния кураж.

Кое е довело до тази ситуация? 

Има ли нещо в миналото, от което се страхувате, че ще загубите някого? Обсебени ли сте от любовта?

Понякога тя може да действа, като наркотик. Нормално е да мислите за партньора и да искате да бъдете с него през цялото време… Емоционалната зависимост е вредна и унизителна, ако не можете да продължите да бъдете себе си.

А какво се случва, когато разрушите тези отношения? Възможно е веднага да се огледате за алтернатива или заместител. Това е сериозен проблем, защото не умеете да бъдете сами! Нуждаете се от този наркотик, който ви кара да се чувствате добре, дори ако трябва да пълзите, за да го получите.

Потърсете помощ

Поговорете за това и отворете очи за реалността. Ще боли, ще страдате (а не страдате ли и сега?) и няма да чувствате себе си. Научете се да бъдете сами  и обявете мир на самотата. Не е необходимо да се чувствате несигурни и сами в този свят. Най-добрият спътник е собствената личност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.