В този живот всеки човек заслужава да бъде щастлив

Опитайте се да живеете с отворени очи и сърца. Наслаждавайте се на настоящето по най-добрия възможен начин.
В този живот всеки човек заслужава да бъде щастлив

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Животът е един и всеки заслужава да го изживее щастливо. Вярно е, че не всички мечти могат да станат реалност, но трябва да бъдем доволни от това, което имаме. Трябва да приемем добрите неща, които ни се случват и да имаме воля да ги виждаме. Акт на егоизъм ли е да кажете силно на глас, че заслужавате да бъдете щастливи? Разбира се, че не! Всеки човек заслужава да бъде щастлив, както всеки има право да бъде обичан, уважаван и ценен.

Нищо не е толкова важно, колкото фокусът върху щастливия начин на живот. Трябва да сте категорично наясно с едно нещо: не си струва да чакате друг “да ви направи щастливи”.

Човекът може да бъде щастлив, стига да се фокусира върху себе си.

За да бъдете щастливи, трябва да научите какво можете и какво не можете да приемете в живота

За да бъде щастлив, човек не се нуждае от много. Всеки, който смята, че щастието се изразява в банкова сметка с много нули или в арсенал от приятели, греши.

Това, от което се нуждаете, е живот, изпълнен с достойнство и независимост, в който можете да се обградите с неща, които са реални и наистина цените.

 • Понякога щастието може да се изразява в акт на смирение. С това искаме да кажем, че най-важното нещо е да знаете какво искате. Трябва да бъде нещо, което можете да идентифицирате и да постигнете.
 • Опитайте се например за един ден да водите живот, в който правите неща, които ви удовлетворяват и ви карат да изпитвате гордост. Това е един от най-прекрасните подаръци, които можете да си направите.
 • Всяко друго нещо ще се превърне просто “аксесоар”, аспект или детайл, който може да внесе полза или усложнение в живота.
 • Да знаете какво наистина желаете от живота не е лесно. Изисква се първо да имате житейски опит, за да можете да разполагате с конкретни очаквания.
 • Добре е да знаете, че има хора, които не са като вас. Ако сте интроверти например, вие ще се стремите към сдобиването с тесен кръг от приятели. Това е самопознание, което се трупа с напредването на годините.

Човек заслужава да бъде щастлив и уважаван

Човек заслужава да бъде щастлив и уважаван

Това е основно правило, което не бива да забравяте: вие знаете какво заслужавате. За да се поставите на първо място, трябва да се погрижите за самооценката си.

Може да звучи очевидно, но ако не изпитвате любов към себе си, ставате лесно податливи на манипулации от страна на околните и техните желания. Тогава започвате да живеете според мотивации, които другите ви вменяват. Така стигате до етап от живота, в който щастието е възможно най-далеч от вас.

Не си струва да се носите по течението. Защитете правото си да бъдете щастливи. Защитете своя характер, лично пространство и собствени ценности. В този живот всеки човек заслужава да бъде щастлив, уважаван и ценен.

 • Родителите трябва да уважават своите деца, за да могат тези деца да пораснат щастливи и емоционално сигурни личности. По този начин те им помагат да развият своята самооценка, която се култивира ден след ден.
 • За да бъдете щастливи, вие се нуждаете от уважението и любовта на своите родители. В допълнение към грижата за себе си трябва да е налице реципрочност в отношенията. По този начин се поддържа щастие и стабилност.
 • Никой не проявява егоизъм, когато казва, че трябва да бъде уважаван. Вие заслужавате уважение от своето семейство, приятели, колеги и, разбира се, от партньора в живота.

Когато се научите да уважавате самите себе си, ще станете способни да уважавате хората в своя живот, тъй като осъзнавате как трябва да бъде третиран един човек.

Прочетете и това: Открийте щастието в реалността, а не в мечтите си

Щастието е цел за цял живот

Защитете правото си да бъдете щастливи

Възможно е да искате да имате по-голяма къща, партньорът ви да е по-привлекателен, внимателен и грижовен, може и да мечтаете за по-добра работа. Преди всички тези неща, вие трябва да изпитвате щастие от това, което ви поднася животът.

Понякога не всички мечти стават реалност, но щастието не е еднократно. То се състои от поредица от моменти, преживявания, хора, житейски опит.

Опитайте се да живеете с отворени очи и сърца. Наслаждавайте се на настоящето по най-добрия възможен начин.

 • Не е от значение дали сте сами, или имате десетки приятели. Бъдете мили със себе си. Научете се да държите на хора, които ви правят истински щастливи.
 • Понякога животът не е лесен и поставя на пътя много препятствия. Затова един от важните аспекти на живота е да внимавате как се държите.
 • Поведението е едно от най-ключовите неща, които искате да бъдете себе си. То ви позволява да се изправите пред случващото се в живота с кураж и оптимизъм.
 • Позитивния начин на живот позволява да видите света със знанието, че има лоши и добри времена. Затова бъдете щастливи всеки ден от живота си. Знаете, че ако се откажете от щастието и задълбаете в негативните емоции, ще попаднете в капан, от който може и да не излезете.

Научете се да гледате напред към хоризонта с надежда. Поставяйте себе си на първо място. Научете се да обичате всичко, което ви заобикаля, с чувство на смирение и простота.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.