Бъдете себе си и се радвайте на щастие

Не сте длъжни да се съгласявате с всичко. Не е необходимо да споделяте едно и също хоби. Нито пък желания. 
Бъдете себе си и се радвайте на щастие

Последна актуализация: 06 март, 2019

Аз не съм се променил. Дойде времето в живота ми, когато трябваше да кажа на хората това, което те заслужаваха да чуят“. Ако е имало такъв период в живота, когато сте чувствали същата потребност, не трябва да се чувствате виновни: приоритизирането е основен начин за постигането на баланс и щастие.
В желанието да удовлетворим хората наоколо, често нямаме куража и амбицията да спрем да „подхранваме“ определени връзки. Те, вместо да обогатяват, вредят на здравето и живота ни.

Според едно проучване, дело на университета в Клермонт, когато действаме според собствените ценности и се доверяваме на хората край нас – това е начин да повишим нивото на окситоцина в мозъка и да чувстваме щастие.

Ще допълним още, че става дума за това: поведението ни да бъде ръководено от собствените чувства и да бъде базирано на нашите ценности. „Аз не съм се променил. Ако ти казвам, че не искам да ти направя услуга, то е, защото тя е против моите принципи“.

Обърнете внимание на този въпрос. Той не е никак маловажен.

Не съм се променил, останах верен на своите ценности

останате верени на своите ценности, това е пътят към вашето щастие

Ключът към щастието не се състои в трупането на богатства или създаването на много приятелства. „Колекционирането на хора“ е от без значение. Това е, като да се опитваме да събираме от хиляди лица – харесвания на снимки и постове в социалната мрежа.

Става дума за поддържането на отношения с хора, които са ценни за собствения живот. Хора, които винаги позволяват да бъдете себе си, без да правите или казвате неща, които не отразяват самите вас. В реалността знаем, че този принцип не е от най-лесните за изпълнение.

Живеем в общество, ръководено от външния вид и потребността „да удовлетворим всички“  

Никога не забравяйте това: хората, които са обсебени да бъдат харесвани и да удовлетворят потребностите на всички, накрая се оказват нещастни.

 • Всички сме минали през периоди от живота, когато сме изпитвали потребността да бъдем признати. Като юноши сме търсили приемане от страна на своите връстници, за да се чувстваме част от групата. По-късно, като зрели хора, мнозина от нас продължават да търсят това приемане под формата на обичан човек от партньора в живота.
 • Хората, които се стремят да бъдат обичани от другите, забравят да се обичат.
 • Поддържането на баланс ден за ден е достатъчно: не е необходимо да поставяте граници всеки път. Става дума за това: да знаете как да живеете заедно с уважение, както към собствената личност, така и към другите хора.
 • Ако винаги изпитвате потребност да претендирате, че чувствате нещо, което реално не е така, може би е време да промените средата на живот. Този тип ситуация, ако продължи дълъг период от време, води до криза на идентичността и загуба на самочувствие.
Открийте пътя към вашето щастие

Няма да ти позволя да ме промениш, харесвам се такъв, какъвто съм

Постиженията са плод на упорит труд, посвещение и приятни открития. Всеки индивид носи малка генетична съставка. Това, което сме, най-вече се дължи на собствените преживявания и на поведението спрямо другите.

Животът е дълъг път

По този път изграждаме ценностните си системи, вярвания и поведение, от които не бихме се отказали за нищо или никого. Ако го направим, това означава, че преставаме да бъдем себе си.

 • Може би сте започнали връзка и по-късно сте разбрали, че тя не е полезна и не носи щастие. Възможно е дори партньорът да казва, „че сте се променили“, че не правите и не се вълнувате от същите неща, както преди.
 • Не позволявайте да бъдете повлияни от този тип коментари. Никой не се променя за една нощ. Това, което се е случило, е, че този човек не е отделил достатъчно време, за да ви опознае наистина.

Най-важното нещо е да поддържате самочувствието си

Останете верни на личните ценности. За да бъдете във връзка, както и и за да живеете заедно с други хора, ще правите компромиси. Те, обаче, трябва да бъдат взаимни. Никой не бива да губи или да печели.

 • За да бъдете партньор, майка, баща, син, брат или приятел, трябва да знаете как да слушате другия и да установявате реципрочност.
 • Не сте длъжни да се съгласявате с всичко. Не е необходимо да споделяте едно и също хоби. Нито пък желания.
 • Ключово е да споделяте едни и същи ценности.

Бъдете себе си и се радвайте на щастие

 • Никога не променяйте аспектите от своята личност или от интересите. Така ще удовлетворите потребностите на друг човек или ще избегнете  разочарованието му от вас. Животът, според очакванията на другите, представлява личен дисонанс, който категорично няма да донесе щастие.
не правете компромиси със себе си и се радвайте на щастие

Запомнете едно: за да не се предадете и да се оставите на контрола на другите, трябва да се познавате добре. Винаги се ръководете от своите граници и от това, колко далеч можете да стигнете, без да правите компромиси със собственото самочувствие.

Струва си да имате предвид това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One, 13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
 • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
 • Peshkin, A. (1988). In Search of Subjectivity—One’s Own. Educational Researcher, 17(7), 17–21. https://doi.org/10.3102/0013189×017007017
 • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality, 83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.