3 начина да преодолеете разочарованието и да станете по-силни след това

14.11.2017
Когато стане въпрос за разочарованието като нормална част от живота, значи вече сме се преборили с него и то вече няма да ни причинява толкова болка. Научете се да приемате разочарованията и да продължите напред.

Чувствате тежест в гърлото и стомаха. Дишането ви се променя. Намирате се в самата сърцевина на разочарованието и то ви е приклещило в лапите си. Въпреки това вие сте способни да се измъкнете от там.

Положителната страна на разочарованието е, че ви дава възможност да си вземете поука, да осъзнаете какви грешки сте допуснали и да намерите начин да се предпазите от нови огорчения.

За целта е важно да положите усилия да промените някои свои ирационални навици, като например очакванията си.

В крайна сметка почти всички високи очаквания се сриват, отстъпвайки мястото си на действителността. Точно тук идва разочарованието.

Днес ще разгледаме 3 начина, които ще ви помогнат да продължите напред.

1. Говорете за чувствата си

За да преодолеете разочарованието си говорете за това.

Най-добрият начин да станете по-силни след разочарованието е да изразите чувствата си. Целта не е просто да споделите чувствата си с останалите, но и да ги махнете от плещите си.

Вярвате или не, изразяването на емоциите ви на глас ще ви помогне да осъзнаете някои неща, за които не сте се замисляли до момента, ако сте ги пазили в себе си.

Например може да разберете, че сте създали фалшив образ на определен човек, вярвайки че той е нещо, което не е в действителност.

Освен това говоренето за проблемите ще ви помогне да регулирате чувствата си. Ще откриете, че емоциите ви са близо до повърхността и изведнъж ще избухнете в плач или гняв.

Важно е да ги разпознаете, установите и най-вече да ги отприщите. По този начин те няма да потънат надълбоко във вас и ще им позволите да излязат на повърхността.

Ще се почувствате много по-добре, когато свалите това бреме от плещите си.

2. Какви поуки сте си взели от разочарованието?

Взехте ли си поуки от разочарованието

Всяко преживяване, независимо дали е добро или лошо, води до научаване на нещо ново, което ни прави по-зрели и по-добри хора. Разочарованието е част от този процес, така че не трябва да се чувствате като жертва. Вместо това трябва да се чувствате привилегировани.

Колкото повече различни ситуации преживяваме, толкова повече научаваме за себе си и за другите хора.

Получаваме възможността да видим собствените си ограничения при запознанствата си с нови хора, осъзнавайки как по някакъв начин ги идеализираме, за да се превърнат в това, което искаме да бъдат.

Така разбираме, че сме вложили твърде високи очаквания в тях, което е опасна игра.

Хората могат да се държат по всякакви начини и могат да ни изненадат с най-малката промяна в себе си. Липсата на очаквания спрямо тях може да ни спести много страдания.

Вижте още: Емоционален вакуум: празнотата, която не вярвам, че мога да запълня

3. Доверявайте се отново на хората

Научете се да се доверявате отново на хората

Това е най-трудната крачка, но е и най-важната: да се научите да се доверявате отново на хората, независимо че могат отново да ви огорчат.

Не всички хора са еднакви, но е вярно също, че не бива да им се доверяваме сляпо. Всеки човек е способен да се промени коренно за нула време.

Това е нормално. Най-големият ни проблем всъщност е, че продължаваме да очакваме, че нещата ще се случат, както ние искаме да се случат.

Важно е отново да се доверявате на хората, но да вземете под внимание получените до момента уроци. Оставете настрана очакванията и идеалите си. Отворете очите си и се придържайте към реалността.

Може и да ви е трудно, но ако имате търпение, ще се справите.

Да се наслаждавате на взаимоотношенията си в настоящия момент е най-правилното нещо, което може да направите, макар че също е и най-трудното.

Създаваме илюзии и си мечтаем за страхотен живот с обещаващо бъдеще, заедно с хората, които ни правят щастливи в момента.

Препоръчваме да прочетете: 5 въпроса, които ще ви помогнат да намерите пътя, щом се изгубите

Разочарованието е нещо нормално

Те няма да ви предадат, но преградата на очите ви, която ви пречи да виждате, в крайна сметка ще падне и ще се изправите лице в лице с реалността.

Били сте заслепени през цялото време и сега е моментът да осъзнаете какво се случва в действителност. Няма как да се разочаровате, ако държите очите си отворени от самото начало.

Когато приемете, че разочарованието е нещо нормално, което е част от процеса на научаване, няма вече да бъдете склонни към извършване на същите грешки.

Вместо това ще станете по-силни!