5 рецепти за прочистване на черния дроб
Правили ли сте някога прочистване на черния дроб? Това е изключително важен орган. Той отговаря за детоксикацията на тялото от всички замърсители в храната, която консумирате като алкохол и пържени храни.
Това обаче не само ви предпазва от токсини. Също така има способността да се регенерира.
Независимо от тази способност, това не означава, че можете да го увреждате небрежно.
Всъщност е точно обратното: най-доброто, което можете да направите, е да се стремите да се храните добре и да стоите далеч от токсините, които го карат да се претоварва.
Има много начини за прочистване на черния дроб. Тук сме събрали някои от най-ефикасните натурални рецепти.
По този начин можете да се възползвате от това, което природата може да предложи, като същевременно се справяте лесно с портфейла си.
1. Сок от грейпфрут, портокал и лимон
Благодарение на техните антиоксиданти, цитрусовите плодове са идеални за отърваване на тялото от токсини и мазнини от всякакъв вид в допълнение към поддържането на дебелото черво и черния дроб.
Те също укрепват имунната система и насърчават доброто здраве.
Комбинацията от тези три плода създава супер сок, който ще ви помогне да пречистите черния дроб.
Съставки
- 2 портокала
- 1 лимон
- 2 грейпфрута (розов или бял)
- 1 чаена лъжичка зехтин (5 гр.)
Приготовление
- Вземете плодовете и ги обелете добре, след което отстранете семената.
- Поставете всички съставки в блендер. Ако искате, добавете малко вода или лед.
- Смесете всичко добре.
Този сок се препоръчва да се пие сутрин и винаги прясно приготвен. Ако е твърде кисел за вас, добавете зелени зеленчуци.
2. Сок от лимон и цвекло
Цвеклото е богато на антиоксиданти и съдържа беталаин, веществото, което придава тъмно червения цвят.
Цвеклото насърчава елиминирането на тежки метали от тялото ви. По този начин то помага за предотвратяване на заболявания като рак на черния дроб.
Заедно с всички ползи за здравето, които вече знаете, че имат лимони, те създават мощен сок за прочистване на черния дроб.
Съставки
- 1 голямо цвекло
- Сокът от 1 голям или 2 малки лимона
Приготовление
- Измийте цвеклото, обелете го и нарежете на парчета.
- Изцедете лимона.
- Добавете всичко в блендера и смесете.
- Най-добре е пиете този сок веднага, за да не се загуби хранителните му свойства.
3. Сок от портокал и джинджифил
Този сок съчетава богатите антиоксиданти в портокалите със силата на джинджифила. Пикантният корен помага за подобряване на всичко свързано с храносмилането и е противовъзпалително.
Тази специална смес от вкусове е много приятна. Резултатът е освежаващ сок, който помага за внимателно прочистване на черния дроб.
Съставки
- 1 голям или 2 малки портокала
- 1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил (5 гр.)
Приготовление
- Обелете и почистете от семките портокалите.
- Смесете ги с джинджифила в блендер или кухненски робот.
Препоръчително е да пиете този сок 3 вечери подред. Ако обаче искате да видите още по-добри резултати, трябва да го правите 7 последователни вечери.
4. Глухарче, ябълка, чесън, джинджифил и лук
Това ефикасно, мощно смути е отлично за прочистване на черния дроб и за елиминирането на токсини, които не излизат сами от тялото.
Глухарчето дава на тялото ви ензимите, от които се нуждае, за да върши своята работа.
Тази напитка също служи като диуретик, който помага за задържането на течности, възпаление и подуване на корема по време на менструация. Плюс това, е чудесна за вашата кожа.
Има много свойства в едно!
Съставки
- 1 шепа пресни глухарчета
- 1 чаша вода
- 4 ябълки
- 2 малки скилидки чесън
- 1 супена лъжица прясно настърган джинджифил (10 гр.)
- 1 парче лук
Приготовление
- Преди всичко пригответе чай с глухарче и вода.
- Обелете и нарежете ябълките и скилидките чесън.
- Поставете всичко в блендер и смесете, докато получите гладка смес.
- Насладете се на този супер сок!
5. Сок от грейпфрут, чесън и джинджифил
Грейпфрутите са отлични при елиминирането на токсините и са голяма помощ, когато става въпрос за здравето на черния дроб.
Комбинирайте ги с чудесните качества на джинджифила и чесъна и ще получите сок, който е идеален за прочистване на черния дроб.
Съставки
- Сокът от 2 грейпфрута
- Сокът от 4 лимона
- 2 скилидки чесън
- 1 парче джинджифил
- 1 ½ чаши вода (300 мл.)
- 2 супени лъжици зехтин (32 гр.)
Приготовление
- Изтискайте грейпфрутите и лимоните.
- Настържете джинджифила.
- Добавете соковете заедно с останалите съставки към блендер и разбъркайте добре.
Прочетете още: Отслабнете със смути с ябълка, лимон и грейпфрут
Прочистването на черния дроб не трябва да бъде трудно или скъпо
Всички тези сокове са чудесни, за да ви помогнат да прочистите черния дроб.
Все пак не забравяйте, че крайностите не са добри, така че пийте тези сокове максимум 3 или 7 последователни дни и след това спрете.
Ако редовно изпитвате болка в областта на черния дроб, най-добре е да се консултирате с личния лекар.
Също така е важно да се храните здравословно, защото само соковете не са достатъчни.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
- Domitrović, R., & Potočnjak, I. (2016). A comprehensive overview of hepatoprotective natural compounds: mechanism of action and clinical perspectives. Archives of Toxicology. https://doi.org/10.1007/s00204-015-1580-z
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
- Vulić, J. J., ć;ebović, T. N., ćanadanović-Brunet, J. M., ćEtković, G. S., Čanadanović, V. M., Djilas, S. M., & Tumbas Šaponjac, V. T. (2014). In vivo and in vitro antioxidant effects of beetroot pomace extracts. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.10.003