Отслабване с чаша сок от грейпфрут след хранене

Консумацията на цитруса е противопоказна, ако приемате антихистамини, аналгетици, имуносупресори, лекарства против импотентност
Отслабване с чаша сок от грейпфрут след хранене

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Любимият ни грейпфрут не само представлява 90 % вода. Той ни  помага за подобряване на обмяната на веществата и улеснява загубата на тегло. Разбира се, важно е да бъде съчетан с нискокалорична диета.

Грейпфрутът е много вкусен и здравословен цитрусов плод. Той гори мазнини по естествен начин и е много полезен за здравето. Богат е на антиоксиданти и притежава антибактериални свойства. Осигурява ни значителни количества витамин А, В, С, D, Е и минерали като калций, фосфор, магнезий, манган, цинк, мед и желязо.

В тази статия ще ви разкажем как грейпфрутът може да стане най-добрият ви съюзник в борбата с наднорменото тегло. Ако го консумирате по правилния начин, ще забележите добри резултати за много кратък период от време.

Искате ли да знаете как грейпфрутът и – по-специално – сокът от грейпфрут – могат да ви помогнат да отслабнете?

Грейпфрутът естествено “изгаря мазнините”

Честата консумация на сок от грейпфрут  стимулира изгарянето на мазнините в тялото и ви помага да отслабнете по-лесно. Въпреки това, за да се получи резултатът, който търсите, е много важно да се комбинира консумацията на сок от грейпфрут със здравословна диета и физически упражнения.

otslabvane


Тези му свойства се дължат главно на високото му съдържание на калий и ензими, добре известни със способността си да ускоряват премахването на мазнини. Грейпфрутът е 90% вода, която помага за подобряване на обмяната на веществата и – съответно – за по-бързото отслабване.
Ако пазите диета за отслабване, трябва да намалите колкото е възможно вашия калориен прием и най-вече приема на сол. В този аспект грейпфрутите биха били много полезни, тъй като съдържат само 74 калории на плод (в зависимост от неговия размер) и са с много ниско съдържание на сол и богати на калий.

Други важни ползи от сокa от грейпфрут

Грейпфрутът имат и други важни свойства и предимства, които си заслужава да  имате предвид.

 • Неговите свойства са много полезни против запек и болести на пикочната система.
 • Уникалният аромат се използва в производството на етерични масла за ароматерапия.
 • Той съдържа пектин, помагащ за намаляване на нивата на лошия холестерол в тялото ни.
 • Съдържа и ликопени, стимулиращи процеса на отстраняване на токсини и всички видове вещества, които са вредни за организма.
 • Консумацията на сок от грейпфрут е много удачна за хора, които страдат от безсъние.
 • Поради високото си съдържание на витамин С грейпфрутът помага за подсилване на имунната система. Това предотвратява на настинки, артрит и други възпалителни процеси.
 • Пектинът в плода помага да се регулира обмяната на веществата и стимулира изгарянето на мазнините.
 • Честата консумация на грейпфрут може да ви помогне да предотвратите различни видове рак, тъй като съдържа  нарингенин.

Как да отслабнем с грейпфрут?

грейпфрут

Ако  смятате да  включите  грейпфрута в диетата си за отслабване, следвайте тези съвети, за да се възползвате от многобройните му плюсове!

Първият вариант е да се консумира 1/2 грейпфрут 3 пъти на ден, т.е. преди всяко основно хранене.

Този метод е идеален за изгаряне на мазнините и загуба на тегло, тъй като, в допълнение към ускоряване на метаболизма, създава чувство на ситост.
Вторият вариант е да се направи чаша прясно изцеден сок от грейпфрут.. За да приготвите сок от грейпфрут, отделете пулпата с лъжица и да я смесите в блендер с 1 чаена лъжичка мед. Пийте този сок  20 минути преди основните хранения и това ще ви помогне да изгорите калориите, които приемате с храната.
 Препоръчва  се и за лечение на хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Кога консумацията на грейпфрут е противопоказна?

Консумацията на грейпфрут е противопоказна, ако приемате някои лекарства. Сред тях са антихистамини, аналгетици, имуносупресори, лекарства против импотентност. Той може да инхибира техните ефекти и дори да ги направи контрапродуктивни. Затова е много важно да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете диета с този цитрус.
Освен това грейпфрутът  може да провокира стомашни киселини. Следователно всеки, който страда от този здравословен проблем, трябва да избягва консумацията на този цитрус.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fernandez, M., García, J. A. L., Iglesias, B. B., & Sevillano, E. (1993). Fibra dietetica de toronja: producto natural sin aditivos. Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos, (247), 81-83.
 • Gómez Ugarte, M., Peralta Mamani, L. E., Martinez Ayala, A. A., Paredes Fernandez, D. L., & Conde Camacho, Y. (2015). Propiedades medicinales del pomelo, beneficios nutricionales y su aplicación en la estética. Revista de Investigación e Información en Salud10, 49.
 • Mesa, M. G., Herrera, D. M. A., Vilas, M. M., Alfonso, C. C., Carretero, J. H., Batista, A. D., & Montequiní, J. F. (2002). Plantas cítricas en el tratamiento de enfermedades vasculares. Rev Cubana Angiol y Cir Vasc3(2), 39-46.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.