Погрижете се за мозъка си със сок от цвекло. Страхотен е!

Цвеклото може да бъде чудесен съюзник на вашето здраве. Това е така, защото то се бори с хроничните възпаления и предотвратява атеросклероза и хипертония.
Погрижете се за мозъка си със сок от цвекло. Страхотен е!

Последна актуализация: 06 март, 2019

Червеното цвекло притежава интензивен, свеж, земен вкус. Много хора харесват вкусовите му качества. Те обичат да го добавят към здравословните си рецепти или към страхотни натурални сокове.

Също така, според няколко проучвания, ви е необходима само една чаша сок от цвекло на ден, за да увеличите потока на кръв към мозъка си.

Нещо толкова просто може да ви помогне да редуцирате деменцията или други дегенеративни заболявания до любопитни проценти.

В тази статия ще ви предоставим цялата информация.

Сок от цвекло: мощно лекарство за здравето на мозъка ви

сок от цвекло за здрав мозък

Цвеклото идва първоначално от далечните брегове на Африка. После, със зараждането на търговията, бързо се пренася в Азия и Европа.

Вярвате или не, причината за бързото му разпространение не се дължи единствено на грудката му: листата му са били и все още са високо ценени. Толкова много са се харесвали, че в древен Рим се срещали често в ястията им.

Любопитното е, че по-късно Наполеон популяризирал използването на цвеклото като източник на захар. Това се случило след като англичаните ограничили достъпа на Франция до захарна тръстика.

Всъщност цвеклото все още е незаменим продукт за производството на захар и в наши дни. Полезно е да го знаете, ако имате диабет.

Това означава ли, че поради захарта в него, цвеклото може да бъде по-скоро опасно, отколкото полезно?

Ни най-малко. Всъщност има важно нещо, което трябва да запомните. Мозъкът се нуждае от глюкоза за енергия, както и от всички специални хранителни вещества, открити в цвеклото.

Ще обясним.

Нитрати

Цвеклото е с високо съдържание на нитрати.

Те притежават специални сили: отварят кръвоносните съдове, за да стимулират кръвния поток. Те повишават и оксигенацията.

Това интересно свойство е открито, макар и в по-малка степен, и в чесъна, зелените зеленчуци и други листни зеленчуци, като например спанака.

Благодарение на нитратите в цвеклото, имате на своя страна голям помощник в негово лице. Това може да ви помогне да намалите риска от удар.

Някои хора прибавят цвеклото към обичайната си диета. Други обаче не харесват неговия странен, интензивен вкус.

Имайки предвид всички ползи от него, си струва да привикнете към вкуса му. Освен това може да го включите в комбинация с други храни, която е по-приемлива за вас, за да може да се насладите на невероятните облаги от него.

Цвеклото бори хроничното възпаление

Сокът от цвекло се бори с високото кръвно.

Освен на нитрати, цвеклото е богато и на някои други биоактивни съединения. Те помагат да преборите или намалите въздействието на хроничните възпаления.

Възпалението е основен причинител на сърдечни заболявания и инфаркти.

Колкото по-голямо е възпалението, толкова повече се затруднява кръвният поток. Това намалява нивото на кислород и причинява натрупване на токсини.

Също така не са много проблемите, които са по-опасни за здравето ви от невровъзпаленията.

Яденето на цвекло два или три пъти седмично е чудесен навик. Ако можете да свикнете с него, ще намалите риска от появата на хипертония и атеросклероза. В същото време се грижите и за когнитивните процеси по най-добрия възможен начин.

Как да приготвите сок от цвекло, за да се погрижите за мозъка си

сок от цвекло

Съставки

 • 3 броя прясно цвекло
 • 2 моркова
 • 1/4 глава червено зеле
 • 7 мандарини
 • 2 чаши вода

Препоръчваме ви да прочетете и: Изненадващите качества на морковите

Инструкции

 • Първо измийте добре цвеклото и морковите.
 • После ги нарежете на малки парчета, за да ги пасирате по-лесно. Нарежете и зелето.
 • Сложете ситно нарязаните цвекло, моркови и зеле в сокоизстисквачка или блендер.
 • Пасирайте докато получите фин сок и го оставете настрани.
 • След това изстискайте сока от мандарините.
 • Прибавете фреша от мандарини към двете чаши вода и към сока от моркови, цвекло и зеле. Много е вкусно!

Не забравяйте да го пиете през целия ден. Първо го пийте на закуска, а после и с основното хранене.

Ако искате, през седмицата може просто да пасирате средно по размер цвекло с чаша вода. По този начин ще продължавате да се възползвате от свойствата му по бърз и лесен начин.

Мозъкът ви ще го заобича!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.