5 признака за проблеми с очите

5 признака за проблеми с очите
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кои признаци могат да ви подскажат, че имате проблеми с очите?

Очите са изключително важни органи за всекидневното пълноценно съществуване на човек.

Те не са жизненоважни – знаете, че много хора без зрение водят задоволителен начин на живот. Въпреки това са с изключително значение за хората, изпитващи първостепенна нужда от тях, поради ежедневното им използване.

Обръщаме внимание на това, защото човек, свикнал да живее в пълна слепота, малко по малко се е приспособил към липсата на това чувство. Нещата не стоят по този начин при хората със здрави очи или поне тези, които все още могат да виждат.

Най-общо казано, хората искат да поддържат най-доброто възможно състояние на очите си през целия живот.

Това се превръща в сложна задача предвид съществуващите в наши дни проблеми, породени от технологичните устройства.

Те са виновни за образуването на напрежение в очите. С течение на времето, компютърните екрани могат да причинят появата на проблеми със зрението.

Но това не е всичко. Тези уникални органи позволяват откриването на други видове заболявания в организма.

Поради тази причина не бива да бъдат пренебрегвани тези индикативни знаци, които евентуално предвещават проблемите с очите.

Вижте кои са те!

5 признака за проблеми с очите

1. Замъглени очи

Съществуват много хора, които сякаш виждат всичко като през облак. Това прави оптималното зрение и наблюдение невъзможно.

Според офталмолозите, често срещан симптом е раздразнението на окото. Както когато малка песъчинка влезе в него.

Това е признак за евентуално боледуване от катаракта. Обикновено се появява при пациенти в напреднала възраст. Но въпреки това, хора на всякакви възрасти страдат от това заболяване.

2. Пожълтяване на очите

Проблеми с очите

Жълтото оцветяване на очите не е често срещано в областта на ириса (зоната, в която виждаме цвета на окото – кафявите очи са сред най-доминантните), въпреки, че се смята, че съществуват.

Индикирането на проблем, е когато жълтият цвят присъства в цялата област на окото. Възниква дори в склерата, която иначе е бяла през повечето време.

Този цвят предизвестява за евентуални заболявания, свързани с черния дроб. Най-общото казано, означава, че има излишък на билирубин в тялото, който се произвежда от черния дроб.

3. Виждането на звезди

Когато извършвате резки движения, като например да се изправяте бързо от леглото, внезапната промяна в кръвообращението ви замайва, в следствие на което ви се привиждат звезди. Това е видимо само за вас.

Въпреки, че тези дразнещи проблясъци се появяват в следствие на гореспоменатата причина, съществува и друг въздействащ фактор за тяхното присъствие. Виждането на звезди може да бъде знак за проблеми със зрението, като късогледство и глаукома.

Симптомите на тези заболявания обикновено се изразяват във неочакваната поява на звезди. Това се характеризира с разделянето на ретината от останалата част от окото.

4. Увиснали клепачи

Увиснали клепачи

Бръчките и загубата на хранителни вещества в кожата, особено по лицето, се срещат все по-често с напредването на възрастта. Това обикновено се случва бавно през годините и е в следствие на излишъка от замърсяване, както и други подобни фактори.

Загубата на хранителни вещества в кожата се дължи на увисването на клепачите, въпреки че идентични симптоми се наблюдават и при проблеми с очите.

Заболяване, наречено “птоза” се изявява в необичайно увисване на клепачите в ранна възраст.

Съществуват и други въздействащи фактори за появата на тази болест, като например нередовно състояние на имунната система или тумор на мозъка.

5. Нередовно зрение

Възможно е този знак да се дължи на натрупаната умора от прекомерната употреба или излагане на устройства с прекомерно осветяване, като мобилните телефони и компютърните екрани.

Освен това, нередовното зрение може да бъде знак за други, по-проблемни видове заболявания, които можете да си представите.

Казано накратко, ако като цяло виждате добре, но в един момент всичко става замъглено, причинявайки загуба на периферното зрение, това означава възпаление на очите.

В по-тежки случаи е възможната пълната загуба на зрение за няколко минути. Това е знак за мозъчно-съдови проблеми.

Може да ви заинтересува ...
Трикове за подмладяване на кожата около очите
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Трикове за подмладяване на кожата около очите

Очите ви са безпогрешен знак за идентичността ви. Полагате ли достатъчно грижи за кожата около очите си? Вижте нашите съвети за подмладяване.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.