5 признака за проблеми с очите

5 признака за проблеми с очите
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кои признаци могат да ви подскажат, че имате проблеми с очите?

Очите са изключително важни органи за всекидневното пълноценно съществуване на човек.

Те не са жизненоважни – знаете, че много хора без зрение водят задоволителен начин на живот. Въпреки това са с изключително значение за хората, изпитващи първостепенна нужда от тях, поради ежедневното им използване.

Обръщаме внимание на това, защото човек, свикнал да живее в пълна слепота, малко по малко се е приспособил към липсата на това чувство. Нещата не стоят по този начин при хората със здрави очи или поне тези, които все още могат да виждат.

Най-общо казано, хората искат да поддържат най-доброто възможно състояние на очите си през целия живот.

Това се превръща в сложна задача предвид съществуващите в наши дни проблеми, породени от технологичните устройства.

Те са виновни за образуването на напрежение в очите. С течение на времето, компютърните екрани могат да причинят появата на проблеми със зрението.

Но това не е всичко. Тези уникални органи позволяват откриването на други видове заболявания в организма.

Поради тази причина не бива да бъдат пренебрегвани тези индикативни знаци, които евентуално предвещават проблемите с очите.

Вижте кои са те!

5 признака за проблеми с очите

1. Замъглени очи

Съществуват много хора, които сякаш виждат всичко като през облак. Това прави оптималното зрение и наблюдение невъзможно.

Според офталмолозите, често срещан симптом е раздразнението на окото. Както когато малка песъчинка влезе в него.

Това е признак за евентуално боледуване от катаракта. Обикновено се появява при пациенти в напреднала възраст. Но въпреки това, хора на всякакви възрасти страдат от това заболяване.

2. Пожълтяване на очите

Проблеми с очите

Жълтото оцветяване на очите не е често срещано в областта на ириса (зоната, в която виждаме цвета на окото – кафявите очи са сред най-доминантните), въпреки, че се смята, че съществуват.

Индикирането на проблем, е когато жълтият цвят присъства в цялата област на окото. Възниква дори в склерата, която иначе е бяла през повечето време.

Този цвят предизвестява за евентуални заболявания, свързани с черния дроб. Най-общото казано, означава, че има излишък на билирубин в тялото, който се произвежда от черния дроб.

3. Виждането на звезди

Когато извършвате резки движения, като например да се изправяте бързо от леглото, внезапната промяна в кръвообращението ви замайва, в следствие на което ви се привиждат звезди. Това е видимо само за вас.

Въпреки, че тези дразнещи проблясъци се появяват в следствие на гореспоменатата причина, съществува и друг въздействащ фактор за тяхното присъствие. Виждането на звезди може да бъде знак за проблеми със зрението, като късогледство и глаукома.

Симптомите на тези заболявания обикновено се изразяват във неочакваната поява на звезди. Това се характеризира с разделянето на ретината от останалата част от окото.

4. Увиснали клепачи

Увиснали клепачи

Бръчките и загубата на хранителни вещества в кожата, особено по лицето, се срещат все по-често с напредването на възрастта. Това обикновено се случва бавно през годините и е в следствие на излишъка от замърсяване, както и други подобни фактори.

Загубата на хранителни вещества в кожата се дължи на увисването на клепачите, въпреки че идентични симптоми се наблюдават и при проблеми с очите.

Заболяване, наречено “птоза” се изявява в необичайно увисване на клепачите в ранна възраст.

Съществуват и други въздействащи фактори за появата на тази болест, като например нередовно състояние на имунната система или тумор на мозъка.

5. Нередовно зрение

Възможно е този знак да се дължи на натрупаната умора от прекомерната употреба или излагане на устройства с прекомерно осветяване, като мобилните телефони и компютърните екрани.

Освен това, нередовното зрение може да бъде знак за други, по-проблемни видове заболявания, които можете да си представите.

Казано накратко, ако като цяло виждате добре, но в един момент всичко става замъглено, причинявайки загуба на периферното зрение, това означава възпаление на очите.

В по-тежки случаи е възможната пълната загуба на зрение за няколко минути. Това е знак за мозъчно-съдови проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.