Топ фактори, които отслабват имунната система

“Ние сме това, което ядем” – тази приказка не е далеч от истината
Топ фактори, които отслабват имунната система

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Кои фактори отслабват имунната система?

Отслабената имунна система кара човека да се чувства недобре и податлив към разболяване. Знаете ли обаче кои са факторите, които й влияят негативно? Именно на този въпрос ще потърсим отговор. Пригответе се да научите кои са типичните причини за отслабване на съпротивителните сили на тялото.

Какво представлява имунната система?

Тя представлява естествената бариера на тялото срещу заболявания и поддържа човека жив и здрав. Представете си група чакащи пред вратата на танцов клуб, които биват допускани или не в зависимост от тяхната характеристика. Не бихме могли да живеем без имунната система да ни защитава срещу вирусите, бактериите и гъбичките, които в противен случай биха нахлули без проблем в тялото.

Имунната система е също така отговорна за предпазването от разпространението на болестта, в случай че премине през първоначалните бариери. По този начин тялото само се защитава срещу инфекциите, като неутрализира или елиминира вредните микроорганизми.

Имунитет

Какво се случва, когато имунната система не функционира оптимално?

Напълно възможно е да познаете какъв е отговорът. Ще бъдете предразположени към разболяване или развитието на инфекция, както се случва на страдащите от СПИН например.

Те се характеризират със силно отслабена имунна система (тъй като заболяването разрушава защитните механизми) и поради тази причина дори настинка е способна да ги убие. Ако погледнем нещата извън тази ужасна перспектива, знаем, че потиснатата имунна система ( или небалансирана ) е неспособна да се грижи за тялото и да го защитава адекватно.

Когато съпротивителните сили не функционират правилно, човекът не е толкова защитен и издръжлив срещу вредните микроорганизми. Това води до редица негативни последици. Възможно е да развиете хронични и продължителни заболявания, а също така и да изпитвате трудности спрямо самия процес на лечение.

Не само ще сте по-предразположени към настинка и грип, но също така ще бъдете изправени пред сериозни проблеми като инфекции на пикочните пътища, бъбреците или черния дроб, артрит, човешки папилома вирус, кожни проблеми, онихомикоза и др.

Кои фактори отслабват имунната система?

Кои фактори отслабват имунната система?

Можем да обособим причините за отслабената имунна система в 3 групи: начин на хранене, емоции и физическа дейност.

Начинът на хранене

“Ние сме това, което ядем” – тази приказка не е далеч от истината. В този случай можем леко да я променим на: „Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какво те боли“. Много храни, които присъстват в менюто на съвременния човек, отслабват имунната му система. Сред тях можем да причислим:

  • Рафинираното брашно (бяло).
  • Преработените и подсладени зърнени храни отслабват имунната система.
  • Кравето мляко.
  • Консервантите, добавките и боите.
  • Бялата захар.
  • Газираните напитки.
  • Консервираните храни, кексовете и всички други преработени и предварително приготвени храни.

Ако забелязвате, че често боледувате, възможно е прекалено много от тези „храни“ да присъстват на трапезата.

Емоциите

Преди всичко става дума за стреса, но също така за тревогата и нервите. Всички тези емоции са вредни, когато достигат високо ниво и понижат способността на тялото да се защитава и да се самолекува от болестите. Именно поради това, когато се усещате уморени, пренатоварени, тревожни или нервни, е най-вероятно да се разболеете.

Това е свързано също така с предишната група храни. Доказано е, че тялото изпитва глад за определени продукти, когато е загубило баланса. В такива моменти ви се прияждат най-нездравословните продукти.

Например, когато сте депресирани, не бихте посегнали към чаша портокалов сок. По-скоро бихте си купили пакет картофен чипс. Стресът и напрежението отслабват имунната система, затова е препоръчително да полагате ежедневни грижи, за да релаксирате.

Запомнете едно: Всички хора имат проблеми. Това, което ни разграничава от другите, е, че знаем как да се справяме с тях.

Стрес

Физическите дейности

Заседналият начин на живот е категорично свързан с всички типове болести. Ставаме не само затлъстели, но и се покачва нивото на лошия холестерол. Да не споменаваме и за сериозните заболявания. Ако прекарвате работния ден, седейки в офиса и без тренировки поне 2 пъти седмично, започнете да отделяте време за физическо раздвижване поне 2 часа седмично.

Това време не е никак много, а ползите от този навик са големи. Ако не ви се ходи във фитнес залата или парка, няма проблем. Можете да потанцувате у дома. Купете си велоергометър (използвайте го, вместо да го държите в килера!). Качвайте стълби, вместо да пътувате с асансьора, ходете пеша до работата или магазина и т.н.

Как по естествен начин да засилите имунната система

Можете да засилите имунната система като започнете да практикувате здравословни навици. Ето няколко съвета, които ще са от помощ, когато искате да стимулирате съпротивителните сили на тялото:

Хранете се по-здравословно

Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и бобови култури – те трябва да присъстват редовно в ежедневното меню. Не забравяйте да консумирате поне 2 л. вода дневно. Правете здравословни избори в хранителния магазин и пълнете хладилника и кухненските шкафове с натурална храна. По този начин няма да бъдете привличани от нездравословни храни.

Наспивайте се нощем

Друг начин на възстановите съпротивителните сили на организма е като започнете да почивате оптимално. Не съществува универсален стандарт, тъй като всеки човек намира отмора по своему. Приблизително 7 часа са достатъчни (от 6 до 8). Спането е естествен процес, в рамките на който тялото възвръща енергията, която е изразходвало през деня. По този начин ще можете да се радвате на силна имунна система и добро здраве.

Извлечете полза от естествената светлина

Ако работите в офис, излизайте навън за обяд и открийте място, например пейка в парк, където да се насладите на слънчевата светлина. На работното място по възможност изберете зона, която е най-близо до прозорците. Не използвайте пердетата! Така само се лишавате от ценната слънчева светлина. Съветваме да не използвате изкуствената светлина преди настъпването на късния следобед.

Живейте по-оптимистично

Оптимизъм

Усмивката е удивителна терапия. Препоръчва се за пациенти с терминални или хронични болести, които искат да подобрят качеството си на живот. Доброто настроение е идеално средство за преборване на депресията, стреса и тревогата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.