Признаците на инсулта, които трябва да познавате

Сериозността на уврежданията варира в зависимост от бързината на лекарската намеса. Ето защо е толкова важно да познаваме сигналите, които тялото ни изпраща.
Признаците на инсулта, които трябва да познавате
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 24 април, 2023

Много е важно да знаем симптомите на инсулта, за да не го объркваме с други заболявания.  Трябва да се консултираме бързо със специалист, който да постави правилна диагноза и  да назначи адекватно лечение.

Инсултите са свързани с високото кръвно налягане, заседналия начин на живот и голямото количество свободни радикали в тялото.

Изложени сме на по-голям риск от инсулт, ако пушим, прекаляваме с алкохола и сме под непрекъснат и голям стрес.

В тази статия ще ви разкажем за основните признаци на инсулта.

Какво трябва да знаете за инсулта

Когато кръвта не циркулира правилно в мозъка, клетките не получават хранителните вещества и кислород, от които се нуждаят, за да функционират и умират.

Мозъчно-съдовата болест е третият основен фактор, водещ до смърт в Западния свят и главната причина за трайна нетрудоспособност. Освен това предразполага появата  на неврологичен дефицит при възрастните хора.

Има различни видове инсулт в зависимост от засегнатата част на мозъка:

Исхемичен инсулт

Причината за инсулта е запушване или разкъсване на някои артерии.

Този вид инсулт, наричан още мозъчен инфаркт или мозъчен удар, настъпва в случаите, когато кръвоснабдяването на мозъка внезапно спре.

Причината за това е запушване на някои артерии, отговарящи за снабдяването на мозък с кръв. Това може да се дължи на натрупване на калций, емболия или атеросклероза.

Хеморагичен инсулт

Този вид инсулт настъпва, когато кръвоносните съдове в мозъка се разкъсат в следствие на вродена аневризма или високо кръвно налягане.

Кървенето води до инсулт, защото лишава мозъка от приток на кръв или защото кръвта оказва налягане върху мозъчните структури.

След отстраняването на тромба, лекарите се нуждаят от 24 до 48 часа, за да определят коя част на мозъка е била засегната.

Как да разпознаете инсулта

Без значение каква е причината за инсулта, той изисква спешна медицинска помощ.

Без значение каква е причината или какъв е видът на инсулта, той винаги се счита за състояние, изискващо спешна медицинска помощ. Този проблем настъпва внезапно и може да остави трайни последствия само след няколко минути.

Тежестта на инсулта зависи от засегнатото количество кръв.

Сериозността на уврежданията варира в зависимост от бързината на лекарската намеса. Ето защо е толкова важно да познаваме сигналите, които тялото ни изпраща.

Ако принадлежите към групата от хора, предразположени към появата на инсулт, е добре да бъдете информирани за следните признаци на евентуален инсулт:

Виене на свят и трудност при вървене

  • Тъй като кръвоснабдяването към мозъка намалява, можете внезапно да усетите замайване и виене на свят.
  • Можете да изгубите равновесие или координация на движенията и да се препънете.
  • Всяко едно движение, изискващо усилия, ще бъде засегнато.
Един от признаците на инсулта е невъзможността за повдигане на ръцете

Един от признаците на инсулта е невъзможността за повдигане на ръцете (едната или двете едновременно) и да ги задържите в това състояние.

Ще почувствате скованост или ще ви е трудно да повдигнете предмет, дори и да е изключително лек.

Много хора изтърват това, което е в ръцете им, защото не успяват да го задържат.

Освен това можете да почувствате бодежи или скованост в краката. Добре е да седнете и да си починете за няколко секунди, защото крайниците ви страдат и не функционират нормално.

Трудност при говорене

Ако сте засегнати от инсулт ще ви бъде трудно не само да вървите или да се движите, но ще срещнете проблем и при общуване и изразяване на самите вас.

Неясна реч, невъзможност да откриете точната дума, за да обясните нещо, както и непоследователност при говорене – всичко това може да е признак за инсулт.

Парализа на лицето

Ще усетите и парализа на лицето, както и трудности при изразяването на самите вас.

Усещането е подобно на това при посещение на зъболекар и поставяне на упойка, за да ви извадят зъб. С други думи, не можете да се усмихвате или да отваряте очите си. Почти във всички случаи парализата засяга само едната част на лицето.

Можете да усетите и други типични проблеми свързани с инсулта като неясно, замъглено, двойно или затъмнено зрение.

Силно главоболие

Преди настъпването на инсулт можете да имате пристъп на много силна мигрена

Всички сме страдали от главоболие, дори и от доста силни и неприятни прояви на такова. Добре е да знаете, че преди настъпването на инсулт можете да имате пристъп на толкова силна мигрена, че да не можете да правите нищо.

Появява се внезапно и е съпроводена със замайване, гадене или повръщане. В случай на хеморагичен инсулт главоболието може да доведе дори до припадък.

Най-важното за тези симптоми е фактът, че могат да се появят, без да бъдат забелязани. Някои хора могат да си помислят, че човек е разсеян, уморен, объркан или дори пиян.

Когато симптомите се появят за няколко секунди или минути и след това изчезнат, вие сте подложени на преходен (мини) инсулт и не трябва да подценявате тези признаци.

Това е ясен знак, че кръвта не достига до мозъка по правилния начин и че можете да бъдете засегнати от сериозен, тежък инсулт скоро.

В такива случаи трябва да повикате бърза помощ, за да бъдете диагностицирани от лекар професионалист.

Много медицински сестри или парамедици правят на място тест познат като ФАСТ (Лице Ръце Говор Тест), от английски FAST (Face Arm Speech Test).

Той се състои от три части:

  • Лице: Прави се анализ дали има неволна мускулна асиметрия в чертите на лицето.
  • Ръце: Тестват се възможностите на пациента за самостоятелно повдигане на ръцете и дали усеща пробождане или скованост в крайниците.
  • Говор: Задават се серия от въпроси, за да се определи дали пациентът среща трудности при говорене, както и да се изключи вероятността пациентът да е пил или приел наркотици.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.