Критика: Щастливите хора не клюкарят за другите

Какво мислят другите за вас е тяхната реалност, а не вашата, затова не губете излишна енергия и време, за да се притеснявате за това.
Критика: Щастливите хора не клюкарят за другите

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Вместо да се вманиачавате в критика или критикуване на другите, посветете времето си за подобряване на себе си и заобикалящата ви среда.

“Човек, който посвещава времето си за подобряване на себе няма време да критикува другите” – Майка Тереза от Калкута.

В живота има малко неща, които са по-изтощителни от слушането на някой постоянно да критикува другите. Това не само ви ограничава да живеете в среда, изпълнена с негативни поведения, но също така ви кара да се чувствате зле.

Нещата, които хората, които се мешат навсякъде правят и казват ви изтощават, оставяйки ума ви опустошен.

Всеки път, когато се окажете в такива ситуации, имате две възможности: дистанцирайте се или се опитайте да им помогнете. Няма нищо по-емоционално и жизнено слабо, отколкото човек, който посвещава времето си, за да критикува другите.

В този смисъл живеенето в мир и спокойствие няма цена, поради което винаги трябва да защитавате вашето физическо и психическо пространство. Сърцето ви трябва да е свободно от неконструктивна критика. Думите нараняват само когато са изречени от хора, които са важни за нас, в зависимост от това, което казват и как го казват.

Сърцето ви трябва да е свободно от неконструктивна критика.

Какво мислят другите за теб е тяхната реалност, а не твоята

“Това, което другите хора казват за теб е тяхната реалност, а не твоята. Те знаят името ти, но не и историята ти. Те не са живели в кожата ти и не знаят как се чувстваш. Всичко, което знаят за теб е това, което си им казал, или това, което са предположили, но те не познават твоите ангели и демони”.

Някои хора, независимо дали са злонамерени или без да целят да критикуват, дават мнението си за всяка ситуация, без да бъдат молени за това. Целта на тази маскирана критика е да направят зло, да насочат вниманието си към някого или нещо, и да се наслаждават на тревогите на другите.

Тези хора обикновено имат толкова ниско самочувствие, че не могат да приемат себе си или другите. Това обяснява защо толкова лесно съдят другите и им поставят етикети, което само отразява истината за това как те се чувстват. Това показва как проектират собствените си емоционални борби върху другите.

Въпреки, че смятаме, че сме в състояние да разберем това, което другите мислят, всъщност не можем. Достатъчно трудно разбираме самите себе си, да не говорим за това, което другите хора преживяват, чувстват, научават или страдат.

Затова не трябва да обръщате внимание на това, което другите хора казват за вас. Думите им живеят от илюзорна реалност, която са създали в съзнанието си, като искат да знаят всичко.

“Най-нещастните хора на този свят са тези, които се тревожат твърде много за това, какво мислят другите.”

Не трябва да преживявате всяка критика.

Бъдете силни, когато се изправяте пред критика

“Използвах всеки камък, който хвърляха по мен, за да изградя собствената си сила” – Елвира Састре

Ако непрекъснато мислите за начина, по който другите хора ви критикуват, наранявате собственото си благополучие и собствения си емоционален баланс. Ето защо по-добре е да посветите времето си за подобряване на себе си и заобикалящата ви среда.

Вашата задача е не да съдите другите, или да бъдете съдени, а да се съсредоточите да коригирате собствените си грешки. Това ще ви доведе до по-високо ниво на емоционално благосъстояние. Ако работите върху себе си, ще спечелите като придобиете искреност, уважение, смирение, благородство и чест.

Не може да сте съвършени, но е важно постоянно да се подобрявате. Това ще ви позволи да живеете живот без подчинение, без изнудване и без да сте зависими от другите емоционално.

Бъдете силни, когато се изправяте пред критика

Излекувайте частите от вас, които са наранени

“Не обръщайте внимание на това, което правят другите, или което са спрели да правят. Обърнете внимание на това, което вие правите, или сте спрели да правите” – Буда.

За да излекувате емоционалните рани, причинени от критика, най-напред трябва да разберете, че всички ние сме уникални и изключителни хора. Като имате това предвид, следващото нещо, което трябва да направите е да изгоните страха да чувствате и мислите за себе си.

Други хора са тези, които съдят и критикуват, а не вие. Неконструктивната критика носи емоционална празнота във всеки един, който я прави. Ето защо, ако това лице не израства емоционално, по-добре е за вас да не им обръщате внимание.

Как да се изправим пред емоционалната травма, причинена от критика?

Нека отделим малко време, за да разсъждаваме върху това:

  • Като отделяте внимание на това, което другите хора мислят или казват за вас, накрая се превръщате в някой, който не сте. Да искате да се харесвате на другите ще ви струва вашата идентичност, което не е здравословно изобщо.
  • Добра майка ли сте? Жънете ли успехи? Умни ли сте? Добри ли сте в работата си? Харесват ли ви другите? Трябва да осъзнаете колко много енергия губите като се притеснявате за това, което другите мислят за вас.
  • Често може често да се чувствате във фокуса на погледа на другите. Истината е, че това, което правите или спирате да правите обикновено изобщо не ги интересува. Другите хора мислят за вас много по-малко, отколкото си мислите.
  • Няма значение какво правите или как го правите, някой винаги ще го разбере погрешно. Опитайте да живеете и действате както намерите за добре. Бъдете естествени и знайте, че единственият път да бъдем едно цяло със себе си е да правим това, което чувстваме във всеки един момент.

“Не чакайте другите да разберат пътя ви, особено ако никога няма да го извървят.”


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rodríguez, J. A. P., Linares, V. R., González, A. E. M., & Guadalupe, L. A. O. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma psicológica, 16(2), 85-112. https://www.redalyc.org/pdf/1342/134213131007.pdf
  • Pereira, M. L. N. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica” Actualidades Investigativas en Educación”, 7(3), 0. https://www.redalyc.org/pdf/447/44770311.pdf
  • de la Villa-Moral, M., Sirvent, C., Ovejero, A., & Cuetos, G. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. Terapia psicológica, 36(3), 156-166. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082018000300156

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.