5 признака, че крещенето на децата ги наранява дългосрочно

Различните проучвания показват, че крещенето на децата може да ги нарани психически, мозъчно и физически. Научете повече в днешната статия.
5 признака, че крещенето на децата ги наранява дългосрочно

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Различните проучвания твърдат, че крещенето на децата може да ги нарани психически, ментално и физически. Научете повече в днешната статия. 

Викането по децата не е най-добрият вариант за тяхното отглеждане. Без значение дали вярвате или не, крещенето е също друга форма на насилие, която може да предизвика дългосрочни увреждания върху характера и мозъка на вашето дете.

След това, ще ви разкажем защо е по-добре да отгледате вашето дете по уважителен начин и защо трябва да избягвате да му викате. Продължавайте да четете и разберете как можете да го дисциплинирате, използвайки любов и съчувствие.

Крещенето на децата от родителите

Крещенето на децата: жена вика

Някога припомняли ли сте си периодите когато сте крещяли? Тези крясъци показват, че сте загубили контрол. Следователно, вие викате само когато искате да бъдете чути и да наложите вашите мисли. Сега наистина ли мислите, че повдигането на вашия глас ще ви помогне да наложите своето послание?

Според данни, публикувани в книгата Надхитряване на гнева: 7 стратегии за укротяване на нашата най-опасна емоция от психиатъра Джоузеф Странд, Ph.D, когато започнете да повишавате вашия глас, се активира лимбичната система на детето. Същата тази система е отговорна за инстинктивния отговор „бийте се или полетете“.

Следователно, когато викате по децата си, вместо да ги накарате да слушат и да обърнат внимание, вие всъщност правите противположното. Вие ги карате да искат да отговарят с крясъци, или ако това не дава резултати, те ще искат да избягат и да се скрият.  

Освен това, крещенето не е хубаво, нито за вас, нито за децата ви. Да погледнем какви последствия има викането върху ума на малките деца.

1. Крещенето на децата предизвиква промени в детския мозък

Една жена крещи на дете

Проучване от 2011 година показва, че ранното и продължително излагане на стрес, предизвикан от крещене, може да промени начина, по който мозъкът обработва информацията чрез език.

Викането по децата може да промени начина, по който се развива детския мозък. Те могат да започнат да обработват отрицателна информация по-подробно и силно от положителните.  

2. Крещенето на децата може да предизвика депресия и ниско самочувствие

Помните ли как сте се чувствали когато вашите майка, баща или учител са крещели по вас? Когато вие викате по децата, вие предизвиквате страх, тревожност и тъга. Обаче, освен тези преходни емоции, вие можете да засегнете и детската психика.

Повишаването на вашия глас, така че вашето дете да ви слуша, изпраща силно и ясно послание. „Те не са достатъчно добри да правят нещата подобаващо, както сте очаквали.“ Тази липса на търпение и толерантност може да ги накара да се чувстват така сякаш не са отговорили на вашите изисквания. Това ще доведе до съсипване на тяхното самочувствие.

Освен това, някои проучвания твърдят, че вербалният тормоз може да бъде причината за психологически проблеми като възрастни. Всъщност, крещенето е свързано с депресия и тревожност. Освен това, е свързано с себеунищожаващи действия като алкохол и злоупотреба с лекарства, или рисково сексуално поведение.

3. Психическият тормоз може да предизвика поведенчески проблеми

Мъж крещи на дете

Както обяснихме в началото на тази статия, викането по децата предизвиква реакция от тяхната лимбична система. Тази реакция е или бийте, или полетете. В повечето случаи, повишаването на вашия глас спрямо вашето дете само ще влоши проблема. Всъщност ще повиши неговата непокорност и инат, което може дори да го постави в опасност.  

Учените наблюдавали, че 13-годишните деца, които са изпитвали стресови ситуации поради викането на техните родители, е повишило тяхното отрицателно поведение за кратък период. Следователно, ако искате да предпазите ситуацията да не се усложнява още повече, трябва да избягате викането по децата.

3. Крещенето ги учи неправилно как да се справят с нещата

Родителите са огледалото, в което техните деца гледат. Ако не знаем как да контролираме нашите емоции, как да очакваме нашите деца да го правят? Като губим контрол, ние ги учим да се държат като нас. Когато викаме, им показваме, че това е начина как да получим това, което искаме.

Защо не се опитате да говорите вместо да викате? Защо не научите вашите деца да се справят с техните проблеми по добър начин? Да дадем пример, така че по-късно през техния живот те да се превърнат в самоуверени, състрадателни и уважаващи възрастни.  

5. Крещенето може да се отрази върху физическото здраве на децата

Гневен мъж вика на дете

Както сте прочели, някои проучвания твърдят, че стресът, който децата изпитват от крещенето на родителите по тях, може да доведе до хронични заболявания. Тези заболявания са причинени от намаляването на ендокринната система, причинено от стреса. Сред евентуалните физически проблеми са:

  • Артрит
  • Мигрена или тежко главоболие
  • Проблеми на кръста и шията
  • Други хронични болести

Като заключение, ако искате нашите деца да станат здрави, емоционално симпатични, устойчиви и здрави възрастни, ние трябва да се научим как да контролираме първо нашите емоции. Викането по децата не е отговор на нашите проблеми, нито ще накара нашите деца да учат по-бързо.  

Престанете да крещите днес и опитайте някои положителни техники когато става въпрос за отглеждане на деца. Когато чувствате, че ще избухнете, излезте, дишайте и се успокойте. Говорете с уважение на вашето дете на неговото ниво. Знайте, че вие сте огледалото, което вашите деца гледат и начинът, по който ще мислят за себе си в бъдеще, ще има много общо с вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Devine, L. (2013). Outsmarting Anger: 7 Strategies for Defusing Our Most Dangerous Emotion. John Wiley & Sons. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=72BcCwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR7&dq=Outsmarting+Anger:+7+Strategies+for+Defusing+Our+Most+Dangerous+Emotion&ots=ikZW2tZU_z&sig=xELqv65P6H_f1Pb_zwoQf23VCC0#v=onepage&q=Outsmarting%20Anger%3A%207%20Strategies%20for%20Defusing%20Our%20Most%20Dangerous%20Emotion&f=false
  • Tomoda, A., Sheu, Y. S., Rabi, K., Suzuki, H., Navalta, C. P., Polcari, A., & Teicher, M. H. (2011). Exposure to parental verbal abuse is associated with increased gray matter volume in superior temporal gyrus. Neuroimage, 54, S280-S286. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950228/
  • Norman, R. E., Byambaa, M., De, R., Butchart, A., Scott, J., & Vos, T. (2012). The long-term health consequences of child physical abuse, emotional abuse, and neglect: a systematic review and meta-analysis. PLoS Med, 9(11), e1001349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507962/
  • Prieto, G. B. (2008). Hacia una educación de calidad. Revista Iberoamericana de Educación, 45(6), 3. http://www.cop.es/colegiados/m-13106/images/Art%C3%ADculoEducaciónCalidad.pdf
  • Miller, G. E., Chen, E., & Parker, K. J. (2011). Psychological stress in childhood and susceptibility to the chronic diseases of aging: moving toward a model of behavioral and biological mechanisms. Psychological bulletin, 137(6), 959. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202072/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.