В тази статия ще ви дадем 5 добри причини защо трябва да включите червеното грозде в менюто си.
Последна актуализация: 19 декември, 2018
Знаете ли защо е толкова полезно да ядете червено грозде?
Сред многото полезни съставки на червеното грозде изпъква една – антиоксидантът ресвератрол. Той ви предпазва от преждевременно стареене и забавя клетъчното увреждане.
Има хора, които не правят разлика между вкуса на различните сортове грозде. Ценителите на този плод предпочитат ароматните сортове червено грозде пред останалите.
Приятната свежест и хрупкавост на зърната грозде оставят в устата ни комбинация от кисело-сладък вкус. Без съмнение, това е един от най-неустоимите вкусове през сезона на гроздето. И не само!
Както винаги, когато става въпрос за храна, ключът е в баланса. Консумацията на този плод през деня ще ви предпази от стареене и ще подобри здравословното ви състояние.
В тази статия ще ви дадем 5 добри причини защо трябва да включите червеното грозде в менюто си.
1.Червено грозде и ресвератрол
Червеното грозде съдържа толкова ресвератрол (фитоалексин) в обвивката на зърната си, колкото и в семките си. Това вещество е известно като “молекулата на младостта”.
Ресвератролът защитава гроздето, тъй като действа като бариера срещу външните фактори.
Заради мощното действие на ресвератрола, фармацевтичната индустрия отдавна се интересува и прави проучвания за този невероятен антиоксидант.
Червеното грозде ни предпазва от преждевременно стареене, благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти.
За да се възползвате максимално от качествата на гроздето, е най-добре да си приготвите напитка от целите зърна – с обвивката и семките.
Натуралният сок от червено грозде е много полезен за кръвоносната система.
Запомнете, че ресвератролът се бори срещу възпаленията и унищожава патогените в кръвта.
Яжте червено грозде и намалете високото кръвно налягане
Калият и неразтворимите фибри в червеното грозде са изключително полезни за здравето на сърцето. Именно заради съдържанието си на калий този плод се препоръчва на хората с високо кръвно налягане.
Ако изядем около 15 – 20 зърна грозде, ще намалим нивото на натрия в организма ни.
Можете да добавяте зърна червено грозде към салатата си на обяд или за вечеря.
Забравете за запека
Червеното грозде е изключителен помощник в борбата срещу запека.
Ако го включите в закуската си, ще се възползвате от ефекта на едно от най-добрите натурални разслабителни средства.
Заради съдържанието си на органични киселини, захари и целулоза, червеното грозде тонизира мускулите на стомаха и червата.
Ако го консумираме редовно ще се справите дори с хроничния запек.
Но ако страдате от диария е по-добре да избягвате този плод.
Болест на Алцхаймер и червено грозде
Според проучване, проведено във факултета по медицина „Маунт Синай“ в Ню Йорк, ресвератролът може да спомогне забавянето на развитието на болестта на Алцхаймер.
Антиоксидантното действие на червеното грозде подобрява паметта и ни предпазва от тази болест.
Ресвератролът намалява увреждането на мозъка, настъпващо в началото на заболяването.
Освен това контролира оксидативния метаболизъм на болестта и е много по-ефикасен от зеления чай.
Специалистите ни препоръчват консумацията на червено вино в умерено количество и на грозде, тъй като значително подобряват функционирането на мозъка.
Превенция на рака чрез консумацията на червено грозде
Резултатите от консумацията на червено грозде по отношение предпазването на редица болести като рак на гърдата и колоректален рак са обнадеждаващи.
Американският институт за проучване на рака е провел редица интересни проучвания в тази област.
Известно е, че антоцианините и проантоцианидините в червеното грозде забавят развитието на раковите клетки.
Полифенолите и ресвератролът са съставките с антиоксидантно и противовъзпалително действие забавящи клетъчното увреждане при развитието на рака.
Червеното грозде помага много и на пациенти, подложени на химиотерапия.
Сокът от грозде осигурява енергия и укрепва имунната система. Затова е мощно възстановяващо здравето средство.
Благодарение на противовъзпалителното си действие той облекчава страничните ефекти от химиотерапията.
Затова – възползвайте се от невероятните качества на червеното грозде и му се наслаждавайте ежедневно в сезона му.
Въпреки че не е лекарство, то ще подобри здравето и физическото ви състояние като цяло.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Ladiwala, A. R. A., Lin, J. C., Bale, S. S., Marcelino-Cruz, A. M., Bhattacharya, M., Dordick, J. S., & Tessier, P. M. (2010). Resveratrol selectively remodels soluble oligomers and fibrils of amyloid Aβ into off-pathway conformers. Journal of Biological Chemistry. https://doi.org/10.1074/jbc.M110.133108
Granzotto, A., & Zatta, P. (2014). Resveratrol and Alzheimer’s disease: Message in a bottle on red wine and cognition. Frontiers in Aging Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnagi.2014.00095
Villaflores, O. B., Chen, Y. J., Chen, C. P., Yeh, J. M., & Wu, T. Y. (2012). Curcuminoids and resveratrol as anti-Alzheimer agents. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.tjog.2012.09.005
Bhanot, A., Sharma, R., & Noolvi, M. N. (2011). Natural sources as potential anti-cancer agents: A review. International Journal of Phytomedicine. https://doi.org/10.5138/ijpm.v3i1.278
Saiko, P., Szakmary, A., Jaeger, W., & Szekeres, T. (2008). Resveratrol and its analogs: Defense against cancer, coronary disease and neurodegenerative maladies or just a fad? Mutation Research – Reviews in Mutation Research. https://doi.org/10.1016/j.mrrev.2007.08.004
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.
Интересни статии
БременностМога ли да приемам сода за хляб по време на бременност?
ЛекарстваЕкспериментално лекарство за колоректален рак постига ремисия при всички изследвани пациенти
БолестиКиста на Бартолин: Симптоми, причини и как да се лекува