Изследване показва, че тези храни могат да предотвратят рак на гърдата

· 29.11.2018
Увеличете консумацията на повече пробиотици, за да се преборите с вредните бактерии

Рак на гърдата е едно от най-често срещаните ракови заболявания при жените. Според Световната здравна организация (СЗО), 1 на 8 жени развива някаква форма на това заболяване през живота си.

Ракът на гърдата може да се появи и при мъжете, особено между 60-70 годишна възраст. Въпреки това, честотата при тях е много по-малка.

Ракът на гърдата няма висока степен на смъртност като при другите видове рак. Процентът на преживяемост продължава да расте и много хора оцеляват в тази трудна битка.

Науката е достигнала до много подобрения и нови по-персонализирани и ефикасни лечения непрекъснато се развиват. Изследователи все още търсят начини той да може да бъде предотвратен.

Днес на сайта ни искаме да поговорим за едно интересно изследване, което доказва, че консумацията на определени храни може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата.

Бактериите и рак на гърдата

Точната причина за рак на гърдата не е известна, което прави невъзможно да се предскаже дали ще бъдете засегнати. Генетичните фактори, както и начина на живот и дори подлагането на хормонална терапия при менопаузата играят роля при определяне на това дали ще се развият ракови клетки в гърдите.

Никой не знае дали ще развие рак в бъдеще. Предприемането на стъпки към предотвратяване и периодични прегледи са най-добрият залог за предотвратяване на рак на гърдата.

Наскоро една интересна статия е публикувана с информация, която би могла да бъде наистина полезна за предотвратяване на това заболяване. Ще ви дадем всички подробности за това по-долу.

Прочетете 5 редки симптома на рак на гърдата

Рак на гърдата и бактериите

Американското дружество по микробиология е провело продължително изследване, което наскоро е публикувано в Science Daily и Аpplied and Environmental Microbiology.

бактерии и рак на гърдата

Проучването се състои в следното:

  • Взета е гръдна тъкан от 58 жени, които са били подложени на мастектомия за отстраняване на злокачествен тумор, както и тъкан от 50 жени с доброкачествени тумори и 23 от жени, които са били подложени на пластична операция и са избрали да дарят проби за изследването.
  • Целта на микробиолозите е да изследва наличието на бактерии във всяка от тъканните проби и за всякакви разлики между тях.
  • Изследването е начело с професор Грегор Рийд от университета в Онтарио, който установява, че жените, които са имали рак на гърдата, са имали по-голям брой бактерии от вида Eschericha Coli и Staphylococcus Epidermidis в техните проби.
  • Тези две вредни бактерии допринасят за разграждане на ДНК нишките и пречат на кислорода да стигне до клетките. Това са два фактора, които могат да накарат злокачествен тумор да се развива в тялото.
  • Трябва да отбележим, че наличието на тези бактерии не гарантира, че ще развиете рак на гърдата. Въпреки това, те увеличават риска.
  • Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата или сте пушач, тогава рисковете дори са по-високи.

Прочетете и Най-честите причини за рак на гърдата

Използвайте пробиотици, за да се борите с вредните бактерии, които увеличават риска от рак на гърдата

Много хора вероятно ще бъдат изненадани от този факт, но гърдите също притежават своя уникална бактериална флора, точно като на храносмилателната система. Този сложен и важен микро-биом изпълнява своята важна задача дълбоко в тъканта на гърдите.

портокалово смути

Това е обнадеждаваща новини за изследователите. Един начин за предотвратяване и дори преборване на рака е чрез защита на имунната система и изработване на специфични антибиотици за лечение на видове бактерии, които могат директно да допринасат за развитието на рак на гърдата.

Затова ви съветваме да ядете повече пробиотици.

Учените от проучването са доказали, че нещо толкова просто като консумирането на повече пробиотици може ефикасно да се справи с тези видове вредни микроорганизми.

Добавете чаша обикновено кисело мляко към плодовете, които хапвате сутрин.

  • Яжте по малко тъмен шоколад всеки ден.
  • Кисело или ферментирало зеле също е полезно.
  • Супа Мисо е силно препоръчителна
  • Опитайте да пиете изцяло натурален Комбуча чай.
  • Следвайте здравословна диета и винаги мийте ръцете си редовно, както и плодовете и зеленчуците преди консумация.

Mahan, L. K., Escott-Stump, S., & Raymond, J. L. (2012). Krause dietoterapia (Vol. 2). Madrid: Elsevier.