5 причини да не пропуснете прегледа при дерматолог

Ако една рана не зараства дълго време и продължава да кърви, посетете лекар незабавно.
5 причини да не пропуснете прегледа при дерматолог
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Човешкото тяло е такава мистерия, че често, когато забележим появата на тревожни промени у нас, си задаваме въпроса: „Какъв лекар да посетя?“. Например знаем, че кожните проблеми се отразяват негативно върху косата и повишават секрецията, вследствие на фактори като стрес и нездравословно хранене. Затова днес ще поговорим за 5 причини, които ясно алармират, че трябва да посетим дерматолог.

Знаете ли, че продължителното излагане на слънце и замърсената околна среда са сред двата фактора, които най-силно трябва да ви мотивират да не пропускате профилактичния преглед при дерматолог?

Съвсем скоро ще установите, че към тях можете да прибавите ред други фактори, заради които си заслужава да не отлагате посещението при лекаря.

В много случаи приемаме, че симптомите предполагат да посетим конкретен лекар, без да подозираме, че се налага да ни прегледа дерматолог.

Например родителите се сещат най-напред за педиатър, когато детето им има проблем. Съществуват обаче случаи, когато трябва да потърсите помощта на дерматолог.

В следващите редове ще ви посочим няколко причини да посетите кожен лекар.

1. Ако се оплаквате от косопад, запишете си час при дерматолог

kosopad посещение при дерматолог

Косата е физическа характеристика, която много хора определят като съществена за красивия им външен вид. Независимо колко е дълга или пък какъв е цветът й, тя безспорно е фактор, който привлича противоположния пол.

Струва си да посетите дерматолог, колкото е възможно по-скоро, ако от известно време забелязвате някой от следните симптоми:

  • Кичури коса остават по възглавницата, когато се събуждате сутрин
  • Косата ви е загубила характерната си лъскавина
  • Кичури коса падат, когато прокарвате ръка през нея
  • Корените на косата стават все по-мазни от ден на ден

В определени случаи е препоръчително да си запишете част и при ендокринолог, за да прегледа скалпа ви и да определи дали не страдате от проблем с жлезите.

2. Когато раните ви дълго време не зарастват

rani

Ако паднете и усетите болка, възможно е да сте се наранили. В обичайния случай раната зараства бързо.

Оздравителният процес обаче при някои хора не е толкова кратък. Всъщност, има хора, които страдат от постоянни рани, чието зарастване изисква седмици и дори месеци.

Това е вид предупредителен знак, който алармира, че нещо се случва с кожата. За да идентифицирате проблема, необходимо е да се консултирате с дерматолог. Обърнете внимание как изглеждат петната кръв, които оставяте.

Важно е да не игнорирате раните, които започват отново да кървят, въпреки че оздравителният процес е започнал.

Ако забелязвате точно такъв проблем, препоръчваме да посетите дерматолог. Възможно е да страдате от нещо различно от кожен проблем. Например горепосоченият случай може да бъде признак за диабет или друго заболяване.

Запомнете, че ще има ситуации, в които е необходимо да посетите дерматолог, както и друг специалист наедно с това.

3. Когато откриете на тялото си нова бенка

benka

Малките „разкрасяващи петънца“ са нежни украшения – дар от природата. Те правят децата по-закачливи, а мъжете и жените – по-привлекателни, особено когато се намират над устната или на брадичката.

Всъщност има случаи, когато някои хора си рисуват тези красиви петънца по лицето. Целта е да изглеждат по-сексапилни.

Не забравяйте обаче, че тези „разкрасяващи петънца“ може да не са толкова позитивни, колкото си мислим.

Например, ако забележите, че имате бенка, която преди това не сте имали, тогава е препоръчително да посетите дерматолог.

4. Чупливи, сухи и ронливи нокти

chuplivi-nokti

Жените, както и мъжете, разполагат с визитна картичка, която носят постоянно със себе си: техните нокти. Защо? Защото ноктите отразяват категорично какви грижи полагаме за себе си и дори как се храним.

С други думи нашите нокти говорят на другите хора. Те казват доста важни неща за нас, когато търсим работа, или пък разкриват здравословното ни състояние.

Може би вашите нокти винаги са чупливи, сухи или ронливи. Възможно е и от скоро да са в такова състояние. Тези симптоми са ясен знак, че имате здравословен проблем.

Препоръчително е да посетите дерматолог. Той ще ви прегледа и ще прецени за какво става дума и ще ви посочи адекватно лечение.

5. Сърбеж в зоната на гениталиите

genitalii

Друга изненадваща причина да посетите дерматолог, която всъщност е най-важната в списъка ни, е последната, която ще разгледаме днес. Това е така, тъй като често смятаме, че само гинеколозите и уролозите знаят какво се случва в зоната на гениталиите.

Понякога човек може да страда от гъбички или тип кожна инфекция в тази зона. В такива случаи той трябва да посети дерматолог.

Трябва да знаете, че някои специалисти по кожни болести са единодушни, че най-често проблемът се изразява в лихен склерозус – състояние, което провокира сърбеж. Ако не бъде лекувано, то прогресира в плоскоклетъчен карцином.

Разбира се, това не е единственият възможен сценарий. Той обаче е сред най-често срещаните.

Както можем да изразяваме вътрешния си свят чрез думи, така и наша кожа е способна да разкрива доста информация за случващото се вътре в тялото. Именно поради това е необходимо да обръщаме внимание на знаците, които ни изпраща.

Запомнете, че нашата кожа е най-големият орган в тялото. Не бива да подценявате случващото се с него. Също така не бива да игнорираме състоянието на ноктите и косата, които са пряко свързани с кожата.

Когато органите имат проблем, можете да го откриете като обърнете внимание на състоянието на кожата и незабавно си запишете час при дерматолог!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.