Предпазете се от косопад и стимулирайте растежа с тези 7 съвета

Обогатете ежедневното си меню с рибено масло, бирена мая, сушени плодове и семена и други полезни продукти.
Предпазете се от косопад и стимулирайте растежа с тези 7 съвета
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Много хора страда от косопад и не могат да открият начин, по който да се справят с проблема. Това състояние е свързано с ред фактори, сред които хормони, гени, стрес, хранене и т.н.

В днешната статия искаме да ви дадем няколко ефикасни и естествени съвета, които се борят с падането на косата и стимулират скалпа. В резултат растежът се ускорява и  косата става по-здрава.

Как можете да се предпазите от косопад?

Всеки случай е сам за себе си. Необходимо е първо да бъдете диагностицирани, че страдате от косопад.

Често може да наблюдавате периоди от време, в които се храните нездравословно, изложените сте на много стрес или пък функцията на щитовидната жлеза е временно затормозена. За всеки случай има различно лечение, което е ефикасно и адекватно.

В други случаи може да е налице сериозен здравословен проблем или генетично състояние. При тях лечението е по-трудно. Въпреки това, ако спазвате следните съвети, можете да забележите подобрение в най-кратки срокове.

Днешната статия е полезна и за онези от вас, които не страдат от косопад, но биха искали косата им да расте по-бързо и да е по-гъста.

1. Отпуснете скалпа

Предпазете се от косопад с тези съвети.

В наши дни страдаме от пренапрягане. Това се отразява върху всички части от тялото, включително и скалпа.

Напрежението затруднява кръвоснабдяването на корените на косата. Така тя започва да опада, да става слаба, появяват се бели коси, пърхот, прекалено мазна е и т.н.

Първата стъпка за справяне с напрежението е да масажирате скалпа всеки ден. Не трябва да е твърде нежно, а по-скоро интензивно. Опитайте се да пораздвижите цялата повърхност и да усетите отпускане.

Този масаж трябва да продължи между 5 и 10 минути. Правете го вечер, преди лягане.

2. Стимулирайте с мента и канела

Когато масажирате скалпа, можете да засилите ефекта от усилията си, като използвате натурален продукт, който стимулира кръвообращението. Две от възможните решения, които са много ефикасни са етерични масла. Те определено могат да окажат стимулиращ ефект. Става дума за ментата и канелата.

И двете етерични масла стимулират циркулацията на кръвта, но имат обратен ефект. Ментата охлажда, докато канелата загрява. Съчетаването им е полезно, тъй като оказвате ту затоплящ, ту охлаждащ ефект.

Винаги използвайте етеричните масла в малки количества и с хидратираща база:

 • 2 супени лъжици гел алое вера и кокосово масло екстра върджин
 • 5 капки етерично масло от мента
 • 5 капки етерично масло от канела

3. Избирайте натурални продукти

Ако искаме да се грижим за тялото си, трябва винаги да залагаме на продукти, които са възможно най-естествени за здравето и красотата.

В случая при косата е желателно да избягваме продукти, които съдържат консерванти (парабени) и много силни сулфати, например натриев сулфат.

В наши дни можете да откриете натурални и органични продукти в магазините за здравословно хранене или билковите магазини.

4. Решете косата всеки ден

Сресвайте се всеки ден, за да се предпазите от косопад.

Този съвет изглежда очевиден. Знаете ли обаче, че ресането на косата е начин да подобрите циркулацията на кръвта в скалпа и да разпространите естествено секретираната мазнина? Като резултат косата става по-блестяща и балансирана.

Препоръчваме да използвате качествени четки за коса, изработени от естествени материали. Например дървена четка с естествен косъм или такава с растителен или животински произход.

Желателно е да решите косата във всички посоки всеки ден.

5. Спазвайте балансирана диета

Ключов фактор за здравата коса е да спазвате балансирана диета, богата на минерали, витамини, протеини и мастни киселини. Те снабдяват косъма с всичко необходимо, за да е здрав.

Хранителното меню трябва да включва:

 • Сушени плодове и семена
 • Сурови плодове и зеленчуци
 • Бобови култури
 • Рибено масло
 • Яйца
 • Бирена мая
 • Морска сол
 • Пречистено масло

6. Наведете главата надолу

Съвети за предпазване от косопад

Преобърнатата поза на главата, при която косата се намира по-долу от останалата част на тялото, е много полезна за здравето и определено предпазва от косопад.

Можете да изпълнявате тази елементарна позиция, като просто легнете по гръб на лежанка във фитнеса центъра. Тя трябва да бъде наклонена.

Необходими са 5-10 минути дневно. Съветваме постепенно да увеличавате времето. Избягвайте да изпълнявате позицията, след като сте се хранили или по време на менструация.

7. Кажете сбогом на стреса

В заключение ще ви призовем да не забравяте, че стресът е един от най-големите врагове на здравето на съвременния човек. Той изкарва цялото тяло извън баланс. Отключващ фактор е за редица заболявания, сред които и оплаквания като косопад.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García, M. G. O., del Campo, A. M., Acar, M. R., & Peralta, M. L. (2013). Factores psicológicos asociados con la alopecia areata. Dermatol Rev Mex57(3), 171-177.
 • Rusting, R. L. (2001). Crecimiento y caída del pelo. Investigación y ciencia, (299), 56-63.
 • Sarria, I. (2016). Caída del cabello: estrategias terapéuticas. El farmacéutico: profesión y cultura, (540), 24-30.
 • Tapia, A. G., & González-Guerra, E. (2013). Los cambios estacionales del cabello: hasta dónde la verdad de la caída otoñal. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana41(3), 95-96.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.