Трикове за по-здрави нокти

Трябва да носите ръкавици по време на всякаква рутинна работа вкъщи
Трикове за по-здрави нокти

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако ноктите се чупят лесно и мислите, че е невъзможно те да изглеждат добре, прочетете нататък. Ако желаете ръцете да изглеждат, като току-що излезли от реклама на лак за нокти, научете повече за това в настоящата статия. За да имате красиви ръце и по-здрави нокти, е необходима ежедневна грижа.

Много е възможно да не им обръщате особено внимание, докато не ги погледнете и си кажете: “Какво да правя сега?“  Не се отчайвайте!

Решението на проблема не е бързо и еднократно, а се крие в поддържането на ноктите всеки ден. Правилната защита и хидратацията са от съществено значение.

Защо ноктите ми са толкова чупливи?

Ето няколко причини:

  • Използване на агресивни почистващи продукти, без използването на ръкавици( докато миете съдовете)
  • Къпането с гореща вода (или само измиването на ръцете с нея)
  • Отварянето на консерви с нокти
  • Гъбички (онихомикоза)
  • Гризането на ноктитеили постоянното лапане на пръстите
  • Прекалено силния натиск върху тях
  • Постоянното им лакиране
  • Недостигът на хранителни вещества
  • Пушенето и консумацията на тютюневи продукти
  • Липсата на хидратация

Когато ноктите не са здрави, те растат с неправилна форма, неравномерни са и не са с естествен розов цвят. Често са люспести, с непрозрачен цвят или дори жълтеникави, чупят се изключително лесно (дори без особена причина).

2-chuplivi-nokti

Важно е да разберете защо не са здрави. По този начин ще осигурите интензивно и ефикасно лечение.

Трикове за по-здрави нокти

Носете ръкавици, докато миете съдовете

Трябва да носите ръкавици по време на всякаква рутинна работа вкъщи. Сапуни, препарати и други почистващи средства влияят върху това дали ще имате здрави нокти. Това е така, защото химикалите ги изтъняват и ги правят по-податливи на счупване. Ако е възможно, опитайте да миете чинии само веднъж на ден. Дръжте ръцете извън водата, колкото е възможно по-дълго.

Яжте повече протеини

По този начин по този начин ще имате по-здрави нокти и кожа. Уверете се, че мазнините, които приемате са от полезните ( като тези в ядките, зеленчуците, млякото и маслото ). Пробвайте и с ленено масло или ленено семе.

Яжте повече протеини

Поправяйте ги веднага

Не оставяйте ноктите дълго време счупени и с остри краища. Изпилявайте ги, колкото е възможно по-скоро, за да ги предпазите от по-нататъшно счупване ( за да не станат криви и стърчащи).

Не ги гризете. Някои жени използват течно лепило, за да ги лепят при счупване. Оставете го да изсъхне, изпилете маникюра леко и нанесете слой безцветен лак. Използвайте тази техника в извънредни случаи – не я прилагайте на всички нокти.

По-къси нокти, по-малко проблеми

Всички знаем, че дългите нокти са красиви, но за съжаление не винаги можем да ги запазим с тази дължина за повече време. По-добре е да ги поддържаме на нивото на пръста или малко по-дълги. По този начин те ще се чупят много по-трудно, а и късите нокти са стилни!

Не ги лакирайте постоянно

Един от най-разпространените съвети за красиви нокти е: да ги лакираме постоянно.  Това не е толкова полезно за тях. Когато се лакира т, те не могат “да дишат” .

Възможное да се постигне обратен ефект – да станат тънки и да се чупят лесно. Премахва йте лака, оставяйки ги да починат поне веднъж седмично.

Не ги лакирайте постоянно

Ако не харесвате визията им или се страхувате, че ще се счупят, оставете да починат през нощта. Лакирайте ги отново на следващата сутрин. Използвайте почивните дни през уикенда, за да ги оставите в естествения им вид.

Бъдете внимателни с вида лакочистител, който използвате. Ацетонът (основата съставка) е доста агресивен и може да има разрушителен ефект върху ноктите. По-добър вариант е натуралният лакочистител с масло.

Бъдете внимателни с експресната поправка на ноктите

Както споменахме по-нагоре, сигурно сте мислили за използването на изкуствени нокти или за втвърдители. Това може би е добре за специални поводи: сватбен ден, важно парти или голямо събитие. Употребата на тези продукти след това не е желателна.

Защо? Не е необходимо да изпилявате голяма част от истинския нокът, за да поставите изкуствения ( което изисква използването на лепило между двата нокътя).

Възможно е да се развият гъбички между истинския и изкуствения , тъй като тези продукти не му позволяват “да диша” ( какъвто е и случаят с лаковете).

Ноктите не са инструменти

Струва си да го повторим, тъй като това е една от най-честите причини за счупени нокти. Не използвайте ноктите з а отваряне на телче от телбода, за изтриване на мръсно петно или етикетче, за отваряне на консверва и т.н. За тази работа съществуват специални инструменти, като ножици, шпатули, ножове и др.

Правете си маникюр веднъж седмично

Правете си маникюр веднъж седмично

Не е нужно да посещавате салон за красота и да харчите пари. Можете да направите това през уикенда. Не се ли оплаквате винаги от скучните неделни следобеди?

Възползвайте се от това време, за да се погрижите за ръцете си и да се сдобиете с по-здрави нокти. Изтрийте лака, ексфолирайте със зехтин и сол и леко оформете маникюра.

Завършете с нанасяне на хидратиращ крем, като масажирате от кожичките нагоре. Оставете напълно да изсъхне и завършете с обичайното нанасяне на лак.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.