Победете гъбичките с ябълков оцет и сода за хляб

Знаете ли, че можете да се справите с гъбичките по ноктите с ябълков оцет и сода за хляб? Научете как от тази статия!
Победете гъбичките с ябълков оцет и сода за хляб

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че можете да премахнете гъбичките по ноктите с ябълков оцет и сода за хляб?

Засиленото размножаване на дерматофитите и дрождите води до появата на гъбички по ноктите, известни като онихомикоза.

Обикновено те не водят до сериозни проблеми, но могат да причинят промяна на цвета, структурата и формата на ноктите.

Основната причина за появата на гъбичките по ноктите е контактът със заразени вещи или предмети, като замърсен под или обувки. Появата им може да се дължи и на отслабналата имунна система или обилно потене.

Въпреки че първоначално може и да не ги забележите, след няколко дена гъбичната инфекция ще придаде на ноктите ви жълтеникав цвят и ще ги направи по-чупливи.

За щастие има много натурални средства и продукти, чиито съставки унищожават гъбичките преди да са довели до сериозни усложнения.

Сред тези продукти откриваме и едно напълно натурално средство съдържащо ябълков оцет и сода за хляб – две противогъбични съставки, ускоряващи възстановяването на ноктите без никакви странични ефекти.

В следващите редове ще ви разкажем за полезните качества на тези два продукта, както и как да си приготвите това натурално средство у дома като следвате няколко лесни стъпки.

Ябълков оцет и сода за хляб – натурално средство против гъбички по ноктите

Ябълковият оцет и содата за хляб са натурални продукти, които ще ви помогнат да се справите с гъбичките, които увреждат структурата на ноктите ви.

Това натурално терапевтично средство спира размножаването на микроорганизмите, предпазвайки ноктите от изтощаване, пожълтяване и потъмняване.

Вярно е, че гъбичните инфекции са упорити, но редовната употреба на това средство ще предпази ноктите ви от начупване.

Освен казаното трябва да отбележим, че е изключително важно да поддържате добра хигиена. Редовното измиване на ходилата е основен фактор за унищожаване на благоприятната среда за развитие на гъбичките.

Полезните качества на ябълковия оцет

Ябълковият оцет се получава при ферментацията на ябълките. Този процес позволява отделянето на полезните бактерии и дрожди.

Те не само придават киселия вкус на оцета, но му осигуряват и силно противогъбично и антибактериално действие, грижещо се за организма ви.

  • Ябълковият оцет съдържа ябълчена и оцетна киселини, две алкални вещества, спомагащи спирането на гъбичните инфекции.
  • Редовната употреба на оцета унищожава средата, необходима за размножаването на гъбичките, елиминирайки наличните инфекции.
  • Този оцет е богат и на биофлавоноиди, витамини, минерали и фибри, които са полезни за здравето на кожата ви.

Полезните качества на содата за хляб

Содата за хляб е натурален продукт използван в кухнята, домакинството и като лечебно средство.

  • Антисептичното й, алкално и противогъбично действие улесняват контрола над различни видове външни и вътрешни инфекции.
  • Локалното прилагане премахва мъртвите клетки, натрупани по повърхността на кожата. Освен това содата за хляб спира разпространението на гъбичките по ноктите.
  • Тя е идеална за регулиране на рН нивото на кожата ви. Контролира обилното потене и други подобни проблеми, улесняващи развитието на гъбичките и бактериите.
  • Изсветляващото й действие възстановява естествения цвят на ноктите и премахва неприятното пожълтяване.

Не пропускайте да прочетете и: 4 натурални лека със сода за хляб

Как да си приготвите това средство с ябълков оцет и сода за хляб

Пригответе си това натурално средство с ябълков оцет и сода за хляб в две лесни стъпки:

  • Първо нанесете ябълковия оцет директно върху ноктите.
  • След няколко минути използвайте содата за хляб, за да засилите противогъбичното действие на оцета.

Съставки

  • 6 чаши вода (1.5 литра)
  • ½ чаша ябълков оцет (125 мл)
  • 7 ½ супени лъжици сода за хляб (75 гр)

Приготвяне

  • Затоплете водата до такава степен, че да е приятно топла за кожата. Добавете към нея ябълковия оцет.
  • Потопете краката си в течността и стойте така 15 минути. След това подсушете добре краката си.
  • Нанесете содата за хляб като нежно масажирате ходилата си.
  • Директно натрийте ноктите със содата. Оставете я подейства също за 15 минути.
  • Измийте краката си с топла вода и отново ги подсушете добре.
  • Правете процедурата всяка вечер, за да подобрите състоянието на засегнатите от гъбичките нокти.

Запомнете, че въпреки че това средство премахва гъбичките, това няма да се случи само след една процедура.

Трябва да сте постоянни при използването на това лечебно средство , ако искате да създадете кисела среда за гъбичките и да ги унищожите напълно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
  • Elewski BE. Onychomycosis: pathogenesis, diagnosis, and management. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429.
  • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1
  • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169
  • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Over-the-counter and natural remedies for onychomycosis: do they really work? Cutis. 2016;98(5);E16-E25.
  • Bodman MA, Krishnamurthy K. Onychomycosis. [Actualizado 2019 8 de junio]. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 ene-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441853/
  • Woods-Panzaru S, Nelson D, McCollum G, Ballard LM, Millar BC, Maeda Y, Goldsmith CE, Rooney PJ, Loughrey A, Rao JR, Moore JE. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents described in traditional Ulster cures and remedies. Ulster Med J. 2009; 78(1): 13-15.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.