Какво се случва с тялото ви, когато пиете кока-кола?

19.12.2018
В Индия земеделските производители я използват като пестицид за унищожаване на вредителите по културите

Различни изследвания, провеждани през последните години, потвърдиха това, от което се опасявахме: кока-кола има сериозни последици за здравето още от момента, в който поемаме дори първата глътка. В продължение на много години различни здравни кампании карат хората да премахнат напитки като кока-кола от менюто си. Въпреки това статистиката, показваща броя на потребителите на този продукт, все още е много тревожна: смята се, че на всеки 24 часа 1,6 милиарда продукта кока-кола биват консумирани по целия свят.

Какви са вредните въздействия на кока-кола?

Кока-колата е пълна с химични съединения, които са вредни за здравето – проблем, който възниква и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Достатъчно е да се знае, че една-единствена кутия или бутилка съдържа 10 супени лъжици захар, както и други химикали, които засягат различни основни органи на нашето тяло.

Какво се случва, когато консумирате кока-кола

 • След 10 минути: приемането на 10 супени лъжици захар наведнъж има опустошителен ефект върху тялото. Причината да не я изхвърляте чрез повръщане се дължи на факта, че тялото произвежда фосфорна киселина.
 • След 20 минути: глюкозата повишава нивата на инсулин, което кара черния дроб да превръща всичката захар в мазнини. Не забравяйте, че една-единствена кутия или бутилка кока кола съдържа до 10 супени лъжици захар.
 • След 40 минути: тялото напълно абсорбира кофеина. Зениците се разширяват, кръвното налягане се повишава и черният дроб освобождава повече захар в кръвта. Това, от своя страна, кара аденозиновите рецептори (преобладаващи молекули в процеса на съня) да се блокират и предотвратят чувството на умора.
 • След 45 минути: тялото започва да произвежда повече допамин – вещество, което стимулира центровете на удоволствие в мозъка ни. Този тип ефект се сравнява с ефекта, произвеждан от хероин.
 • След 60 минути: след един час вероятно ще усетите желание за уриниране. Това, което не осъзнавате е, че чрез уриниране също така изхвърляте калция, магнезия и цинка, които са предназначени за костите, както и други важни вещества, които не могат да бъдат абсорбирани от тялото ни. С течение на времето започвате да забавяме действията си и да се чувствате по-мързеливи и отпуснати.

Вижте и: 5 лоши навика, с които увреждате костите си

Какви вредни вещества се съдържат в кока-кола?

кока-кола рафинирана захар

Както вече споменахме, в допълнение към високото си съдържание на захар, кока-кола съдържа и други вещества, вредни за здравето. Запознайте се със следния списък на основните компоненти и ефектите, които те имат върху организма.

 • Газирана вода: тази съставка предизвиква стомашно отделяне, повишаване киселинността на стомашните сокове и причинява газове.
 • Натриев цикламат, заместител на захарта: това е компонент, който произвежда вкус, до 200 пъти по-сладък от захарта. Научни изследвания са установили, че консумацията му увеличава риска от рак на пикочния мехур, което е и причината през 1969 г. да се забрани от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
 • Аспартам: това е друг заместител на захарта, който също е забранен от FDA. Когато се излага на високи температури, той се разпада на метанол (алкохол) и фенилаланин – вещества, които разрушават зрителния нерв и могат да доведат до слепота.
 • Фосфорна киселина: това е силно киселинен компонент, който може да причини дразнене на кожата и очите.

Препоръчваме и: Как газираните напитки въздействат върху здравето?

Алтернативни начини за използване на кока-кола

 • Кока-кола е напитка, която се използва за почистване на автомобилните двигатели.
 • В Съединените щати полицията използва кока-кола след пътни инцидент и убийства за почистване на пътя и пролята кръв.
 • Кока-кола се използва за отстраняване на ръждиви петна от хромирани повърхности и за почистване на корозия от автомобилни акумулатори.
 • В Индия земеделските производители използват кока-кола като пестицид за унищожаване на вредителите по културите, тъй като е евтин и много ефикасен продукт.
 • Един от най-известните и ефикасни трикове е за отпушване на водопроводните тръби да се използва кока-кола.