5 натурални средства за лечение на човешкия папиломен вирус (HPV)

В тази статия ще ви разкажем за няколко натурални средства за лечение на човешкия папиломен вирус. Тези средства спомагат по-лесното справяне с инфекцията причинена от вируса (HPV).
5 натурални средства за лечение на човешкия папиломен вирус (HPV)

Последна актуализация: 04 декември, 2018

Човешкият папиломен вирус (HPV) е инфекция предавана по полов път. В някои случаи може да доведе до развитието на рак. Изключително важно е да бъде проведена подходящата терапия, за да не се повтори отново тази неприятна и опасна инфекция.

Прочетете следващите редове и разберете кои натурални средства ще ви помогнат в борбата срещу HPV.

Какво трябва да знаете за HPV?

Важно е да сте информирани за този патоген. За да можете да се предпазите от разпространението и развитието му.

HPV е една от най-често предаваните по полов път инфекции. Най-неприятното е, че повечето хора, които са носители на вируса не подозират това, тъй като в много случаи липсват каквито и да е било симптоми.

Има около 100 вида вируси от тази група. Някои от тях са по-опасни от другите и могат да доведат до появата на рак, ако не бъдат лекувани.

HPV причинява инфекции по лигавиците и кожата под формата на кондиломи или брадавици главно в областта на гениталиите.

Тези инфекции са временни и рядко – дългосрочни. С правилната терапия те изчезват за около година.

Затова е важно да ходите редовно на прегледи при гинеколог: цитонамазката и колоноскопията дават информация дали имате злокачествени брадавици върху матката.

Превенция и лечение на човешкия папиломен вирус
човешки папиломен вирус

Според Американската медицинска асоциация HPV се свързва с възрастта и началото на сексуалната активност. Затова хората на възраст между 20-24 години са най-засегнати от този вирус.

С напредването на възрастта намалява и заболеваемостта. Лекарите отдават това на по-дългите връзки и на моногамността.

Превенцията е много важна. Затова лекарите съветват да използвате предпазни средства по време на секс и редовно да си правите изследвания (и мъжете и жените).

Има и ваксина, която се поставя на младите момичета. Но все още не се знае със сигурност дали е достатъчно ефикасна, тъй като проучванията не са 100% единодушни.

Тъй като жените не са единствените носители на вируса, много научни изследвания препоръчват поставянето на ваксината и на момчетата.

Когато се появят генитални брадавици гинеколозите се опитват да ги премахнат чрез специални киселини, криотерапия (замразяване) или електро-хирургична намеса (с електричество с високо напрежение).

Няма специфично лечение, което да се справи с HPV. Но има различни натурални средства, които предотвратяват повторната поява на инфекциите и брадавиците.

Поради действието на различни фактори (като хормонални и емоционални промени), HPV се появява отново и води до образуването на лезии. Целта на тези натурални средства е укрепването на имунната система и справянето с повторната поява на вируса.

1. Чесън
чесън против човешкия папиломен вирус

Чесънът притежава безброй полезни за здравето качества.

Едно от най-важните сред тях е антимикробното му действие дължащо се на алицина – една от основните съставки на този зеленчук.

  • Можете да приемате чесъна под формата на таблетки (можете да ги откриете в магазините за натурални продукти) или да повишите количеството на чесъна, който консумирате в сурово състояние.

2. Масло от чаено дърво
масло от чаено дърво против човешкия папиломен вирус

Това средство е едно от най-използваните в борбата срещу гениталните брадавици.

Маслото от чаена дърво притежава противовирусно, противогъбично и антибактериално действие. Дезинфектира рани, лекува инфекции и не води до появата на нежелани реакции върху кожата (без да бъде разредено).

  • Начинът на употреба е много лесен: навлажнете малко памук с масло от чаено дърво и намажете засегнатите части от тялото преди лягане.

3. Рициново масло
рициново масло против човешкия папиломен вирус

В този случай терапията е локална. Рецептата за това средство изисква използването на сода за хляб. И двата продукта постепенно премахват брадавиците.

Запомнете, че това средство може да причини щипане или парене. То не лекува самия папиломен вирус, а само брадавиците.

  • Трябва да смесите две – три капки рициново масло с една супена лъжица сода за хляб.
  • Бъркайте сместа, докато получите паста и намажете с нея засегнатите места.

4. Мед и прополис
мед и прополис против човешкия папиломен вирус

Продуктите получени от пчелите са отлично средство за укрепване на имунната система. Затова, ако сте диагностицирани с HPV е добре да консумирате такива продукти, за да предотвратите разпространението на вируса.

  • Лесно е: изяждайте по една супена лъжица прополис или мед всяка сутрин (преди закуска) или си намажете с мед бисквита или препечена филийка.
  • Някои хора подслаждат чая си с мед, но горещата вода отнема много от полезните му качества.

5. Сок
портокали против човешкия папиломен вирус

Друг начин за укрепване защитата на организма и справяне с човешкия папиломен вирус е като консумирате сокове и плодове, най-вече цитруси.

Витамин C в портокалите, грейпфрутите и лайма е най-доброто домашно средство против атаките на бактериите и вирусите. Пийте плодов сок всеки ден, най-добре преди закуска. И си го приготвяйте сами.