9 неща, които ще получите от консумацията на мед всеки ден

23.11.2018
Макар и да е сладък, се препоръчва за диети за отслабване, освен това ще ви помогнете да спите добре и да намалите нервното напрежение

Медът има много чудесни свойства и е в състояние да осигури множество предимства. Ако не вярвате, просто увеличете консумацията на мед вижте как ще подобрите няколко аспекта от живота си. Толкова е просто!

В тази статия ще разгледаме някои от ползите..

1. Вашата кожа ще бъде по-чиста ако увеличите консумацията на мед

 консумацията на мед прави кожата ви по-чиста

Медът има антибактериални свойства, които ще ви помогнат да подобрите кожата си.

2. Отслабване чрез увеличена консумация на мед

Медът ще ви помогне да отслабнете. Въпреки че обикновено трябва да се опитате да избягвате захарта във вашата диета, в случай на мед, той е действително препоръчителен.

Разликата се състои в това, че захарта, която се съдържа в меда, не е от същия вид, която ще откриете в бонбоните и нездравословната храна. Вместо това медът помага за ускоряване на метаболизма, а това от своя страна за по-бързото изгаряне на енергията.

Вижте още: Предимства от ежедневния прием на супена лъжица канела и мед

3. Консумацията на мед нормализира нивата на холестерола

 консумацията на мед нормализира нивата на холестерола

Медът помага за регулиране нивата на холестерола. Той може да го направи, защото това е вещество, което не съдържа холестерол. Неговите витамини и микроелементи помагат да се намали нивото на холестерола, който се концентрира в кръвния поток.

Ежедневната консумация на мед ще помогне за борба с високия холестерол.

4. Сърцето ще бъде по-здраво

Според едно скорошно проучване антиоксидантите, които се откриват в меда предотвратяват свиването на артериите.

В зависимост от зоната, където артериите започват да се стесняват, това може да доведе до сърдечна недостатъчност, влошаване на паметта в допълнение към главоболието. За да предотвратите това, можете да опитате да пиете чаша вода всеки ден с една супена лъжица мед.

5. Консумацията на мед подобрява паметта

Медът помага за борба със стреса, действа като антиоксидант в тялото, дори подобрява паметта.

Освен това е добре да знаете, че медът съдържа също калций; калцият се абсорбира от мозъка и подпомага неговите функции.

6. Консумацията на мед помага да спите по-добре

 консумацията на мед ще ви помогне да спите по-добре

Благодарение на меда, ще можете да се радвате на по-добър сън през нощта, защото помага да се повишат нивата на инсулин в кръвта.

Кръвта ни освобождава серотонин и тялото го превръща в мелатонин. Това е хормонът, който ни кара да заспиваме бързо, затова може да ни помогне да спим дълбоко.

Вижте още: Открийте ползите на хлебната сода, смесена с мед

7. Консумацията на мед помага за справяне със стомашните проблеми

Медът може да елиминира проблемите със стомаха, защото той е страхотен антисептик.

Препоръчваме ви да вземате супена лъжица мед на празен стомах. С това просто действие ще помогнете за предотвратяване на заболявания, които биха могли да доведат до проблеми със стомашно-чревния тракт. Освен това, вие също ще убиете бактериите и ще помогнете за излекуването на рани, които може да са налице в лигавиците.

8. Намалява нервното напрежение

Медът е продукт, който ще ви помогне да успокоите нервите и да намалите умората.

Благодарение на глюкозата, съдържаща се в меда и факта, че вашите неврони се нуждаят от нея, ще можете да се отпуснете по-лесно. Също така е полезен за намаляване на конвулсите и за лечение на психични разстройства.

Трябва да имате предвид, че всички прояви на стрес, независимо дали са емоционални, психологически или физиологични, се трансформират в метаболитен стрес за тялото.

Този тип стрес е свързан с една от функциите на надбъбречната жлеза, която функционира за производството на адреналин и кортизол. Той стимулира разграждането на мускулния протеин в аминокиселините, като по този начин създава нови захари.

Целият процес се осъществява, когато мозъкът вярва, че съществува риск от изчерпване на горивото. Поради тази причина натуралният мед произвежда гликоген в черния дроб, който е енергийния резерв, на който мозъкът разчита за своите функции.

Така че, като консумирате редовно мед, ще имате достатъчно гликогенни запаси – затова е важно редовно да консумирате мед.

9. Той е перфектното естествено слабително

 консумацията на мед действа като естествено слабително средство

Като натурално слабително медът е деликатен, но ефективен. Той е с високо съдържание на фруктоолигозахариди. Това вещество действа като растителни фибри, когато навлиза в дебелото черво, поради което има деликатно слабително действие.

Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6

Samat, S., Kanyan Enchang, F., Nor Hussein, F., & Wan Ismail, W. I. (2017). Four-Week Consumption of Malaysian Honey Reduces Excess Weight Gain and Improves Obesity-Related Parameters in High Fat Diet Induced Obese Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/1342150

Al-Waili, N. S. (2004). Natural Honey Lowers Plasma Glucose, C-Reactive Protein, Homocysteine, and Blood Lipids in Healthy, Diabetic, and Hyperlipidemic Subjects: Comparison with Dextrose and Sucrose. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/109662004322984789

Yaghoobi, N., Al-Waili, N., Ghayour-Mobarhan, M., Parizadeh, S. M. R., Abasalti, Z., Yaghoobi, Z., … Ferns, G. A. A. (2008). Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. TheScientificWorldJournal. https://doi.org/10.1100/tsw.2008.64

Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A., & Ab Wahab, M. S. (2012). Honey: A novel antioxidant. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules17044400

Ladas, S. D., Haritos, D. N., & Raptis, S. A. (1995). Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.6.1212

Israili, Z. H. (2014). Antimicrobial properties of honey. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/MJT.0b013e318293b09b

Abdulmajeed, W. I., Sulieman, H. B., Zubayr, M. O., Imam, A., Amin, A., Biliaminu, S. A., … Owoyele, B. V. (2015). Honey prevents neurobehavioural deficit and oxidative stress induced by lead acetate exposure in male wistar rats- a preliminary study. Metabolic Brain Disease. https://doi.org/10.1007/s11011-015-9733-6