Как да се предпазим и лекуваме от цистит

28.10.2015
Пийте чаша вода с две супени лъжици оцет преди всяко хранене

Циститът представлява инфекция на пикочния мехур, предизвикана от бактерия. Заболяването се характеризира с усещане за болка и може да бъде провокирано от различни фактори – прием на лекарства, ниска хигиена, други заболявания. В следващите редове ще поговорим за това, как да се предпазите от цистит и как да го лекувате.

Обикновено циститът се лекува с помощта на антибиотици, но съществуват и други начини – някои храни, например, успешно се борят с инфекцията, тъй като притежават диуретично и антиоксидантно свойство.

Симптоми на цистита:

 • Болка в корема
 • Парене по време на уриниране
 • Втрисане
 • Температура
 • Общо физическо неразположение

Съвети за предпазване от развитие на цистит

Пийте достатъчно вода

За да се предпазите от цистит, пийте достатъчно вода!

Когато тялото получава оптимално количество вода ежедневно, всички негови органи и системи работят нормално. Под „вода” се имат предвид всички течности, приети през деня – чайове, супи, напитки и всичко, което съдържа вода във себе си. Ако страдате от цистит, съветваме ви да пиете колкото се може повече вода. Понякога именно тази тактика е най-сполучливото лекарство. Защо? Защото честото уриниране води до отмиване на бактерията, причиняваща неразположението. Повтаряме: пийте колкото можете повече вода!

Прочетете и: 4 причини да пиете топла вода вместо студена

Още предложения:

 • Пийте чаша вода с две супени лъжици оцет преди всяко хранене.
 • Пийте отвара от магданоз на празен стомах.
 • Преди заспиване кипнете две супени лъжици лайка и три сурови скилидки чесън в литър вода. Изчакайте водата да се охлади. Направете вагинални промиви с помощта на кърпа.
 • Пийте по три чаши сок от боровинки всеки ден. Той е богат на вещества, които активно се борят с бактерията, причиняваща цистит, като не й позволяват да се закрепи за стените на пикочните пътища.
 • Кипнете по две супени лъжици мащерка и розмарин в литър вода. Направете вагинални промивки с получената течност и кърпа.
 • Кипнете една супена лъжица джоджен в чаша вода и изпийте получената напитка след хранене.

Не се възпирайте от ходене до тоалетната

На-лошата идея, която може да ви хрумне при цистит, е да се стискате и да отлагате отиването до тоалетната, макар и то да е силно болезнено. По този начин влошавате способността на пикочния ви мехур да задържа урината. Не отлагайте освобождаването на излишните течности от тялото – това е нездравословно.

Вижте още: Нормално ли е да се ходи до тоалетната често през нощта?

Наложете топъл компрес

Затоплете малко вода и намокрете кърпа с нея. Внимавайте компресът да не стане прекалено горещ. Наложете го върху корема и областта на пикочния мехур. По този начин ще облекчите болката и ще въздействате благоприятно върху възпалението и подуването. Топлите компреси са ефективни и с цел отпускане на мускулното напрежение.

Стремете се да поддържате висока хигиена

Поддържане на добра хигиена

Всеки фактор, който причинява излишно овлажняване на зоната около вагината, създава предпоставки за развитие на инфекция. Започнете с употребата на интимен протектор. Той бе широко дискутиран от специалисти, тъй като е свързан с различни вагинални инфекции поради повишената влага и условията за потене във вулвата. Именно поради това отсъствието на редовна смяна на протектора може да провокира нежелана инфекция.

Следващата спирка – сексуалните отношения. Тук също трябва да сте внимателни, тъй като придържането към висока хигиена е ключът към предпазването от цистит. Помолете партньора си да почиства добре интимните си части и да използва презерватив. След приключване на секса, изкъпете се, тъй като оставането на излишни течности по интимните части създава условия за развитие на инфекции.

Относно носенето на тясно бельо

Не се препоръчва, тъй като гениталиите трябва да могат да дишат. Носенето на прекалено тясно бельо повишава температурата на тялото и го провокира да се поти. Както казахме по-рано, потенето в зоната на интимните части води до създаване на условия за развитие на инфекции.

Кога да отидем на лекар

Задължително се консултирайте с лекар, когато регистрирате следните здравословни усложнения:

 • Повръщане
 • Треперене
 • Кръв в урината
 • Banerjee, S. (2011). Interstitial cystitis. Journal of Pain and Palliative Care Pharmacotherapy. https://doi.org/10.3109/15360288.2010.548850
 • Nickel, J. C., Tripp, D. A., Pontari, M., Moldwin, R., Mayer, R., Carr, L. K., … Nordling, J. (2010). Interstitial cystitis/painful bladder syndrome and associated medical conditions with an emphasis on irritable bowel syndrome, fibromyalgia and chronic fatigue syndrome. Journal of Urology. https://doi.org/10.1016/j.juro.2010.06.005
 • Chung, A., Arianayagam, M., & Rashid, P. (2010). Bacterial cystitis in women. Australian Family Physician.