5 лесни начина за пречистването на бъбреците

Смесете 1 супена лъжица зехтин с няколко капки лимонов сок и консумирайте сутрин
5 лесни начина за пречистването на бъбреците

Последна актуализация: 17 декември, 2018

В допълнение към това, че балансира киселинността в кръвта, содата за хляб помага за пречистването на бъбреците и предотвратява образуването на камъни.

Знаете, че бъбреците пречистват кръвта ви през цялото време, като премахват отпадъчните продукти и токсините. Не приемайте тази важна функция за даденост, защото вашето здраве и качество на живот зависят от нея.

Защо не научите 5 лесни начина да поддържате бъбреците си в добро здраве и форма?

Значението на пречистването на бъбреците

Вашите бъбреци не спират да работят нито за миг. Те филтрират кръв, пречистват я, отстраняват излишната сол и токсини, предизвикват освобождаване на хормони и, в резултат на всичко това, кръвното ви налягане е по-добре регулирано и тялото ви има добър баланс на електролити.

Много хора подценяват значението на тези органи и несъзнателно ги увреждат поради нездравословен начин на живот. В крайна сметка, проблемите не се разминават. Нивата на креатинина ще се повишат, бъбречната функция ще се влошава и кръвта ще се филтрира по-бавно.

Ще започнете да се чувствате изморени и болни. И ако мислите, че животът ви е сложен сега, представете си какъв би бил на хемодиализа. Всъщност може би вече познавате някой, който е в това положение, и имате представа колко е важно да запазите бъбреците си чисти, здрави и силни. Така че… защо да не започнете още днес?

Признаци, че бъбреците може да не са наред

bubrek bolka

Има дни, когато може да се чувствате по-уморени или да ви се подуят краката. Това може да бъде напълно нормално, но ако не спадне отокът или е придружен с дискомфорт и постоянното желание за уриниране, трябва да отидете на лекар.

 • Непрекъсната умора
 • Подуване на краката, особено около глезените
 • Сърбеж по цялото тяло, нервност
 • Често уриниране, много по-често от обичайното
 • Загуба на апетит, повръщане, виене на свят
 • Ръцете и краката „заспиват”
 • Постоянна сънливост
 • Петна по кожата, които стават тъмни

Пет начина за детоксикация на бъбреците

1. Сода за хляб за пречистването на бъбреците

Сода за хляб за пречистването на бъбреците

Сигурни сме, че ​​вече сте чували тази препоръка. Содата за хляб действа като естествен електролит, който помага за контрол и регулиране на киселинността на кръвта (нивото на рН).ацидоза

Содата помага за поддържане на оптимален баланс на рН, така че да се избегне ацидозата. Освен това помага да се предотврати образуването на камъни и подобрява общата бъбречна функция. Добра идея е да се пие чаша вода с една чаена лъжичка сода за хляб най-малко три пъти седмично.

2. Ябълков оцет за пречистването на бъбреците

Ябълков оцет за пречистването на бъбреците

Ябълковият оцет съдържа киселина, която е от голяма полза за бъбреците.

Препоръчваме чаша вода с една супена лъжица ябълков оцет след основното хранене.

3. Най-добрите естествени билки за пречистването на бъбреците

Най-добрите естествени билки за пречистването на бъбреците

Фитотерапията е идеален начин за прочистване на бъбреците чрез филтрация на кръвта, намаляване на възпалението и предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Кои са най-добрите растения и билки за един хубав следобеден чай?

 • Босилек: Отлично лечебно средство против болезнените камъни в бъбреците. Можете да направите чай, използвайки 5 листа от босилек и 1 супена лъжица мед.
 • Глухарче: Това е една от най-добрите билки за храносмилането, черния дроб и бъбреците. Тя е невероятно полезна при режим на детоксикация. Пригответе чай, използвайки 2 супени лъжици изсушен цвят от глухарче, и ги варете в продължение на 15 минути. Препоръчителна консумация: веднъж дневно.
 • Джинджифил: Ако вече сте луди по джинджифила, значи добре знаете за какво става дума! Той е смятан за един от най-добрите естествени корени за лечение на проблеми като възпаления, болка, инфекции, освен това пречиства и укрепва черния дроб и бъбреците.

4. Най-подходящите плодове и сокове за пречистването на бъбреците

Най-подходящите плодове и сокове за пречистването на бъбреците
 • Диня: Това е лечебен плод и природно лекарство за бъбреците. Защо? Тъй като съдържа много вода и, преди всичко, защото помага за прочистване на тъканите на тялото и кръвта. Не забравяйте, че е най-добре да се консумира, когато е прясна.
 • Сок от нар: Благодарение на своите стягащи свойства този кисел сок е съществен компонент на всяка една здравословна диета, който не трябва да пропускате.

5. Една супена лъжица зехтин с лимон сутрин за пречистването на бъбреците

Една супена лъжица зехтин с лимон сутрин за пречистването на бъбреците

Както знаете, зехтинът е богат на олеинова киселина, която има противовъзпалителни свойства, помагащи за доброто състояние на организма.

Също така съдържа много мононенаситени мазнини, които са добри за бъбреците. Смесете 1 супена лъжица зехтин с няколко капки лимонов сок и консумирайте сутрин. Това ще помогне за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Може да ви заинтересува ...
Детоксикираща диета за пречистване на бъбреците
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Детоксикираща диета за пречистване на бъбреците

Когато започваме да диетуваме обикновено целта ни е да отслабнем. Но има и други хранителни режими например за: пречистване на бъбреците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Zhang, J. L., Rusinek, H., Chandarana, H., & Lee, V. S. (2013). Functional MRI of the kidneys. Journal of Magnetic Resonance Imaging. https://doi.org/10.1002/jmri.23717
 • Ekberg, O., & Nylander, G. (2019). Anatomy and physiology. In Medical Radiology. https://doi.org/10.1007/174_2017_58
 • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Siddiqui WA, Shahzad M, Shabbir A, Ahmad A. Evaluation of anti-urolithiatic and diuretic activities of watermelon (Citrullus lanatus) using in vivo and in vitro experiments. Biomed Pharmacother. 2018 Jan;97:1212-1221. doi: 10.1016/j.biopha.2017.10.162. Epub 2017 Nov 12. PMID: 29145146.
 • Di Iorio, B. R., Bellasi, A., Raphael, K. L., Santoro, D., Aucella, F., Garofano, L., Ceccarelli, M., Di Lullo, L., Capolongo, G., Di Iorio, M., Guastaferro, P., Capasso, G., & UBI Study Group (2019). Treatment of metabolic acidosis with sodium bicarbonate delays progression of chronic kidney disease: the UBI Study. Journal of nephrology32(6), 989–1001. https://doi.org/10.1007/s40620-019-00656-5
 • National Kidney Foundation. 10 Signs You May Have Kidney Disease. Recuperado el 3 de mayo de 2021. https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.