Как да намалим подуването на ръцете?

Опитайте студени и топли вани с розмаринова вода или превръзка с джинджифил
Как да намалим подуването на ръцете?
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 23 септември, 2022

Случвало ли ви си е да погледнете ръцете си и да забележете, че пръстените плътно притискат кожата и че пръстите ви изглеждат подути и дори имат леко променен цвят? От какво се причинява това? Съществуват редица причини, поради които може да получите подуване на ръцете, и докато повечето от тях не са сериозни, други могат да сигнализират, че страдате от някакво заболяване.

В следващата статия ще ви обясним всичко по-подробно.

Защо се подуват пръстите?

защо се подуват ръцете

Това явление е всъщност по-често срещано, отколкото предполагате. Понякога, след като сте ходили в продължение на известно време, чувствате леко изтръпване и забелязвате подуване на ръцете.

Това е свързано с кръвообращението; когато правите упражнения, към ръцете се изпомпва повече кръв, като ги кара да се подуват.

От друга страна, ако само един пръст е подут, това би могло да се дължи на някакъв вид нараняване или инфекция. Трябва да се уверите, че това подуване не е резултат от проблем в ставите. Нека погледнем по-отблизо.

  • Разкъсване или контузия:

Ударили сте си ръката? Някой ви е ощипал? Ухапало ви е куче? Тези събития обикновено са доста очевидни, но понякога може да ударите ръката си и да не обърнете внимание. Няколко часа по-късно обаче се появява подуване.

Ако работата ви е свързана с изпълнението на повтарящи се задачи и извършване на едни и същи движения с ръцете и пръстите, те може да изглеждат подути в края на деня. Такова подуване може да бъде резултат от увреден хрущял.

  • Бурсит (подуване на бурса, която защитава и абсорбира удара върху ставите):

Това е много болезнено състояние, защото пръстите на пациента се подуват, особено в областта на ставите. Понякога може да се появи малка, също болезнена подутина.

  • Синдром на карпалния тунел:

Вече вероятно сте запознати с това болезнено състояние, което се среща по-често при жените. Синдромът включва натиск върху нерв, който минава през китката.

То често причинява подуване на пръстите, усещане, че ще изпуснете това, което държите в ръката си, и дори чувство на схванатост. Това състояние е много болезнено.

  • Ганглий:

Това състояние настъпва, когато горната част на ставата или сухожилието расте или се подува. Може да стигне до пръстите ви, като ги кара да се подуват.

  • Инфекция:

Никога не забравяйте за тази възможност. Съществува бактериална инфекция, наречена стрептококус ауреус, която може да причини много драстично подуване на ръцете. Това е болезнено и дори може да се прояви с повишена температура.

  • Паронихия:

Това състояние със сигурност ще привлече вниманието ви, тъй като обикновено засяга само един пръст. Представлява болезнена инфекция в близост до ноктите, която кара пръста да се подува, особено около ноктите. Може дори да предизвика дори образуването на гной.

За съжаление, това състояние е много често срещано, така че трябва да го имате предвид, когато търсите причина за подуване на ръцете. Ревматоидният артрит е хронично автоимунно заболяване, което засяга ставите.

Много често се появява в пръстите на ръцете, като ги кара да се подуват и предизвиква болка.

  • Септичен артрит:

Инфекциозен артрит, труден да се разграничи от ревматоидния, тъй като симптомите обикновено са еднакви. Затова е препоръчително да отидете на лекар, който да ви постави правилната диагноза.

Когато един или повече от пръстите ви е подут, трябва да обърнете внимание на симптомите.

Вижте дали само един пръст е подут, или е обхваната цялата ръка. Ако е вторият случай, обикновено се касае за проблем с кръвообращението или метакарпален синдром.

Ако само един от пръстите ви е подут, най-напред проверете ноктите си, а след това съобразете, дали не сте се ударили или не сте имали някакво нараняване. Това може дори да е в резултат на ухапване от насекоми.

Но ако подуването продължи повече от пет дни, най-добре би било да се консултирате с личния лекар.

Как да намалим подуването на ръцете?

как да намалим подуването на ръцете

Както споменахме по-горе, ако установите, че осезаемото подуване на ръцете трае няколко дни, трябва да отидете на лекар. Въпреки това, в домашни условия можете да следвате тези съвети:

  • Студени и топли вани с розмаринова вода:

Розмаринът е чудесен за намаляване на подуване в ставите и хрущялите. Смесете два стръка от това лечебно растение с гореща вода и потопете подутите си пръсти в продължение на три минути.

След това направете същото в купа със студена вода. Като редувате тези две температури, притокът на кръв ще се подобри и това ще намали подуването. В края на тази процедура масажирайте ръцете с няколко капки масло от розмарин.

  • Ако подозирате, че подуването на пръстите е резултат от бактериална инфекция:

Разтрийте скилидка чесън върху засегнатата област. Това растение е чудесен антибактериален агент, който ще помогне за намаляване на подуването.

  • Превръзка от корен от джинджифил:

Този лекарствен корен може да помогне за намаляване на подуването на ръцете. Настържете няколко резена джинджифилов корен и смесете с гореща вода. Потопете подутите пръсти в тази смес в продължение на няколко минути.

След това отстранете настъргания джинджифил от водата и го приложете върху засегнатата област, без да натискате прекалено силно. Това със сигурност ще ви помогне с подуването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.