Затлъстял черен дроб: кои храни да избягвате

· 09.10.2015
Изключете напълно от менюто си мазно, пържено и алкохол

Затлъстяването на черния дроб се е превърналo в ключов медицински проблем на нашето съвремие. Една от основните причини за възникването му се корени в съвременния начин на живот, базиран на продължителни периоди без редовни занимания с физическо натоварване. И не само това –  в последно време се отбелязва продължаващ бум на консумацията на различни снаксове и т.нар. „джънк фууд“ (храна-боклук), които снабдяват тялото ни с излишно количество мазнини, но не и вещества с хранителна стойност.

Последствията от подобни промени в хранителното меню са натрупване на излишни килограми и затлъстяване на жизненоважен орган като черния дроб поради прием на прекалено много мазнини.

Щом някой бъде диагностициран със заболяването „затлъстяване на черния дроб“, бързото привикване към здравословни навици е ключово за болния. С други думи, човекът, който страда от затлъстял черен дроб, трябва да следва балансирана диета и да включи в ежедневния си живот редовни занимания със спорт. По този начин той ще може да стабилизира теглото си и да облекчи процеса на възстановяване на функциите на черния дроб.

Храни, богати на мазнини

junk hrana

(Снимка: PABLO TESTIGOCRIMINAL/ Flickr.com)

Когато черният дроб е затлъстял, той изпитва проблеми със смилането на храната, богата на мазнини и други подобни елементи. Поради това е препоръчително консумацията на мазна храна да бъде избягвана или сведена до критичен минимум. В допълнение, храните, които са богати на мазнини, водят до натрупването на излишни килограми, което на свой ред предизвиква други здравословни усложнения за човека, страдащ от затлъстял черен дроб.

Списъкът с храни, които трябва да избягвате, включва:

  • Пържени храни
  • Храни, приготвени на фурна, които съдържат кашкавал и мазнини
  • Мляко и млечни продукти

Не забравяйте – при диагноза „затлъстял черен дроб“ е от първостепенна важност е да изключите напълно от менюто си храните, богати на мазнини.

Храни с висок гликемичен индекс

Храните, които са богати на естествени захари, или тези, които са с висок гликемичен индекс, стимулират повишаването на нивото на глюкозата в кръвта. Това повишаване, от своя страна, влияе върху черния дроб на човека. Препоръчваме ви да консумирате умерено храни като картофи, диня, стафиди, банани, бял хляб, продукти, получени от царевица, сладолед, ароматизирано кисело мляко и шоколад, богат на прости въглехидрати.

Обработени зърнени култури

Желателно  е тези храни да бъдат избягвани от хора, които страдат от затлъстяване на черния дроб. Вместо това, в менюто им трябва да намерят място пълнозърнестите храни. По този начин се набавят достатъчно количество фибри, което спомага за регулирането на нивото на холестерола и глюкозата. Приемът на фибри е ключова стъпка в преодоляването на сериозен здравословен проблем като затлъстелия черен дроб.

Алкохол

alkohol

Консумацията на алкохол, независимо дали е умерена или прекомерна, води до натрупване на мазнини в клетките на черния дроб. Когато това натрупване премине допустимите нива, клетките започват да се възпаляват и след време заболяването започва да се проявява. След като то е налице, нормалното циркулиране на кръвта е нарушено и, ако този процес не бъде спрян, черният дроб може да бъде поразен невъзвратимо. Поради това е препоръчително консумацията на алкохол да се сведе до минимум. Ако вече сте получили диагнозата затлъстял черен дроб, вероятно сте били посъветвани да спрете изцяло приема на алкохолни напитки.