Пречистете бъбреците си само за седмица

Нека обядът ви започва с лучена супа всеки ден. Можете да я подправите с малко магданоз, лимон, морска сол и червен пипер.
Пречистете бъбреците си само за седмица
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Бъбреците са органите, които са отговорни за прочистване на кръвта от потенциално вредни вещества чрез урината и регулиране на телесни течности, наред с други функции. Те са жизнено важни органи, поради което трябва да се грижите за тях и да спазвате балансирана диета.В тази статия ще ви обясним как да пречистите бъбреците си по лек и естествен начин само за седмица. Можете да правите това веднъж или два пъти годишно.

Предварителни насоки

Опитайте се да не приемате следните храни по време на тази седмица на бъбречно прочистване:

 • Мляко и млечни продукти
 • Месо, особено червено месо и колбаси
 • Морска храна
 • Бяла захар
 • Рафинирана или готварска сол
 • Алкохолни напитки
 • Кафе
 • Тютюн

Ако приемате лекарства, трябва да се консултирате с вашия лекар преди това, защото може да има противопоказания. Най-добре е да направите прочистването без да вземате каквито и да било лекарства.

Разтвор от хвощ и кора на ананас

Правете 1 литър разтвор от хвощ и кора на ананас всеки ден от тази седмица. Кората трябва да се измие и нареже, преди да се вари. Хвощът трябва да се вари в продължение на 10 минути и да преседи още 5, а кората на ананас се вари в продължение на 20 минути и се оставя за още около 10 минути. Можете да ги варите отделно или заедно, като се следи времето на варене.

Разтвор от хвощ и кора на ананас за бъбреците

Подсладете топлия разтвор с малко стевия и го пийте от сутринта до ранния следобед (за да не ходите по малка нужда през нощта). Никога не го консумирайте по време на хранене.

Този разтвор е богат на минерали, като например силиций, и ще ви помогне да премахнате излишните течности от организма и да спре възпалението на бъбреците, ако страдате от такова.

Ако често имате инфекции на пикочните пътища, можете да добавите папая в разтвора.

Прочистваща диета

Трябва да бъдете много внимателни каква храна консумирате и да спазвате тези насоки стриктно, за да получите очакваните ползи за бъбреците си. Също трябва да се опитате да бъдете малко по-внимателни какво ядете преди и след тази седмица, така че тялото ви да не получи шок от промяната.

Закуска

На закуска изпийте един плодов фреш и една зеленчукова напитка с овес, ориз или няколко филийки пълнозърнест хляб с тахан (сусамена паста), авокадо, едно яйце, или чесън и зехтин.

Цяла седмица за закуска пийте плодов фреш или зеленчукова напитка с овес.

Обяд

Нека през тази прочестваща седмица обядът ви започва с лучена супа всеки ден. Когато приготвяте супата, слагайте един литър вода на всяка глава лук. Можете да я подправите с малко магданоз, лимон, морска сол и червен пипер.
За второ можете да изберете една от следните опции и да ги редувате всеки ден:

 • Кафяв ориз и бобови растения
 • Бяло месо и салата
 • Риба и зеленчуци на скара
 • Зърнени храни (просо, киноа, овесени ядки) с песто (пресен босилек, кедрови ядки или орехи, чесън, масло и щипка морска сол, всички трябва да са смлени добре)
 • Яйце и гуакамоле с ориз или царевична пита
 • Пълнозърнеста паста с гъби и грах
 • Домат, рукола, авокадо, краставица, сушени плодове, царевица, маслини, и едно твърдо сварено яйце с пълнозърнест хляб
С консумацията на лучена супа ще помогнете на бъбреците си

Вечеря за тази седмица

Вечерята ви ще се състои от зеленчукова супа всеки ден (зеле, тиквички, тиква, лук и т.н.), която се вари с една чаена лъжичка куркума и една супена лъжица овесени ядки.
За десерт можете да хапнете печена ябълка с ядки.

Между храненията

Ако огладнеете в късната сутрин или ранния следобед, яжте сурови или сушени плодове (фурми, сушени сини сливи, кайсии).

Трябва да пиете вода

Трябва да се пие вода през целия ден, но не по време на ядене. Пийте толкова вода, от колкото имате нужда в зависимост от начина ви на живот, сезона, времето и т.н. Не трябва да пиете прекалено много вода, но тялото ви трябва да бъде добре хидратирано.

Ако имате възпаление на бъбреците  си и не уринирате нормално, добре е да не се злоупотребява с течности, докато не премине.
Тялото функционира най-добре, когато пиете топла вода на гладно.

Бъбреците обичат топлина

Бъбреците и черният дроб са единствените органи, които могат да имат голяма полза от прякото прилагане на топлина, тъй като са склонни да изстиват. Бъбреците ви също са пряко свързани с енергията в тялото, поради което прилагането на топлина към тях ще подобри вашето здраве и жизненост.

Това може да се прави за половин час на ден, като се използва електрическа възглавничка, чанта за вода, масаж, или като се завиете с одеяло от естествена вълна. Имайте тези съвети предвид, особено когато е студено навън – грижете се за бъбреците си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gul Z, et al. (2014). Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. DOI:
  10.4111/kju.2014.55.12.775
 • Tack I. (2010). Effects of water consumption on kidney function and excretion [Abstract]. DOI:
  10.1097/NT.0b013e3181fe4376
 • Your kidneys and how they work. (2018).
  niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.