Ябълков оцет за отслабване и детоксикация

Пийте по една супена лъжица ябълков оцет половин час преди всяко хранене.
Ябълков оцет за отслабване и детоксикация
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Ябълковият оцет елиминира токсините от тялото и действа диуретично, извеждайки от организма излишното количество вода. Освен това оцетът засилва метаболизма и стимулира горенето на мазнините, като резултатът е постепенно отслабване.

Зимните празници гарантират дни, в които преяждането е неизбежно. След богатите трапези тялото ни бива претоварено с токсини, чувстваме се буквално натъпкани и обикновено резултатът бързо проличава на кантара. Свалянето на килограмите обаче, както всички сме се убедили, е далеч по-трудно от качването им.

В следващите редове ще ви опишем как по лесен и здравословен начин да прочистите тялото си, използвайки система от три дни седмично. Обещаваме ви, че няма да чувствате глад и няма да се налагат големи жертви, за да постигнете удовлетворителен резултат. Ябълковият оцет притежава свойства, които ще ви удивят.

Защо именно ябълков оцет?

Ябълковият оцет представлява отлична храна с лечебно действие. Той е способен да прочиства и ревитализира тялото на човека благодарение на изобилието от ценни хранителни вещества в състава му. Ябълковият оцет съдържа витамини А и В, есенциални мастни киселини, ензими и много минерали, сред които калций, фокфор, калий, магнезий, сяра, цинк, желязо и силиций.

Ябълковият оцет е натурално средство за отслабване и детоксикация

Какви са ползите за здравето ни?

 • Основното му достойнство се състои в способността да извежда от тялото токсините. Този ефект се дължи на съдържанието на сяра и въздействието му върху важен орган като черния дроб.
 • Оцетът също стимулира метаболизма и премахва излишните мазнини в тялото ни, което спомага процесът на отслабване да върви плавно и леко.
 • Трето, ябълковият оцет е отличен диуретик. Той подпомага тялото в процеса на освобождаване от излишно задържаните течности, които нерядко ни създават дискомфорт и усещане за подутост.
 • Оцетът идва на помощ и в моментите, когато имаме проблем със запека. Ябълковият оцет притежава способността да подобрява чревната микрофлора.

Освен че ни подпомага в процеса на отслабване по много начини, ябълковият оцет, когато бива приеман редовно, може да се прилага успешнo при следните обстоятелства:

 • Предпазва от инфекции на уринарния тракт и подпомага работата на бъбреците. По този начин поддържате здрави и чисти пикочните пътища.
 • Предпазва очите от сухота, тъй като съдържа витамин А.
 • Подобрява храносмилателните процеси, благодарение на изобилието от ензими в състава му. Много ефективен е в случаи на метеоризъм, киселини и усещане за тежест.
 • Редуцира възпалението на венците. Затова е препоръчително да задържите за няколко секунди оцета в устата си, преди да го преглътнете.
 • Елиминира излишния носен секрет.
 • Редуцира нивата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина.
 • Облекчава кашлица и сухо гърло.
 • Предпазва ни от мускулни схващания, благодарение на наличието на важни минерали, сред които магнезий.
 • Подобрява състоянието на кожата и косата, благодарение на изобилието от витамини и минерали.
 • Намалява риска от всички видове камъни, в бъбреците, например, тъй като оказва диуретичен ефект.

Как да приемаме ябълков оцет като лечебен продукт?

Ключът към лебечните свойства на оцета е правилната му употреба. Пийте по една супена лъжица ябълков оцет половин час преди всяко хранене. Съчетавайте приема му с една-две чаши топла вода. Ако страдате от киселини, можете да добавите малко сода бикарбонат, тъй като тя действа като алкализатор и балансира pH на тялото.

Много важно е да знаете, че ябълковият оцет представлява органичен продукт с много високо качество. За да бъде наистина ефективно лекарство, желателно е да го приемате суров, непастьоризиран. По този начин ще извлечете максимума от полезните му свойства.

Каква диета да следваме?

В комбинацията с приема на ябълков оцет преди всяко хранене, желателно е да следвате няколко допълнителни съвета, отнасящи се до това какво да ядете и какво – не.

Кои храни да избягваме:

 • Червено месо и салами.
 • Мляко и млечни продукти: заменете ги с вегетаринските им алтернативи – мляко от овесени ядки, ориз, бадеми и др.
 • Всички видове продукти, направени от бяло брашно, са забранени. Заложете на такива от пълнозърнесто брашно.
 • Пържени храни.
 • Храни, съдържащи захар: предпочетете алтернативата под форма на стевия или малко мед.
 • Сол: можете да използвате съвсем малко сол или разновидност, която е по-здравословна.
Внимавайте с какво се храните

А какво е позволено да ядем?

 • Закуската може да бъде овесени ядки или смути, съчетано с малко пресни или сушени плодове.
 • Обядът може да се състои от зеленчуково ястие или салата, малко пълнозърнест ориз и протеини – бобови изделия, нетлъсто месо или риба.
 • За вечеря ви препоръчваме зеленчуково ястие, салата или гаспачо. Можете да добавите яйца, круша или ябълка.

Между храненията е позволено да похапвате малко нарязани ядки или пресни плодове. Пийте чайове (в т.ч. и зелен чай) и отвари в неограничено количество, ако ви се иска. Запомнете, че следването на диетата продължава само три дни от седмицата. През останалите четири можете да следвате обичайния си начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.