5 храни, които не трябва да ядете след тренировка

Ако не искате да съсипете резултатите от изтощаващата ви тренировка е важно да внимавате какво ядете след като сте приключили с упражненията.
5 храни, които не трябва да ядете след тренировка
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Често се храним неправилно, защото не осъзнаваме какво правим. Ако сте решили да тренирате и да се грижите за себе си трябва да внимавате. Трябва да знаете, че има определени храни, които не трябва да ядете след тренировка. И други, които са полезни.

В тази статия ще ви разкажем кои храни трябва да избягвате и кои – да включите в менюто си.

Кои храни трябва да избягвате след тренировка?

1.Червено месо
Трябва да избягвате да ядете червено месо след тренировка

Тренировките подобряват мозъчната дейност, но това не е така, ако веднага след това консумирате червено месо.

 • Според проучване на университета на Джорджия е необходима само 20 минутна тренировка, за да учите и запомняте информацията по-добре.
 • Но това не е така, ако веднага след тренировката си ядете червено месо. Ефектът от това не е полезен за мозъка ви, тъй като червеното месо ограничава ученето и паметта.

Това е свързано с количеството наситени мазнини в червеното месо, забавящи метаболизма. А това не е за предпочитане, ако сте решили да се грижите за здравето на храносмилателната си система.

2.Готови смутита
Избягвайте готови смутита след тренировка

Предлаганите в магазините готови смутита са бедни на хранителни вещества. Не трябва да забравяте, че съдържат и захар.

Знаете, че смутитата са перфектната напитка след приключване на следобедната ви тренировка. Но имайте в предвид, че не всички смутита са подходящи.

 • Смутитата с високо съдържание на захар ще ви осигурят повече калории, отколкото сте изгорили по време на тренировката си. Така че внимавайте!

Ако искате да пиете смути заложете на такова приготвено от пресни, натурални продукти. Най-подходящи са тези приготвени от зеленчуци и съдържащи фибри. И разбира се – без добавена захар.

3.Пържени храни
Пържени храни не се препоръчват по принцип

Пържените храни и тези тип „фаст фуд“ съдържат голямо количество наситени мазнини. Този вид храни не се препоръчват по принцип. Не са подходящи и след тренировка.

Наградата ви след тренировка не трябва да бъде консумирането на повече калории отколкото сте изгорили.

 • Запомнете, че тялото ви се нуждае от 9 грама енергия, за да преработи 1 грам мазнини
 • Освен това този вид храна забавя метаболизма, който сте засилили с толкова много упражнения.

4.Ядки
Ядките не се препоръчват за консумация след тренировка

Въпреки че ядките са полезни за здравето, когато са консумирани в малко количество, най-добре е да не посягате към тях след тренировка.

Добре е да ядете храни богати на протеини, ядките са сред тези храни, но трябва да знаете, че съдържат и голямо количество мазнини.

Освен това ядките забавят метаболизма и затова не се препоръчват за консумация след тренировки.

5.Кафе
Не е добре да консумирате кафе след тренировка

Кафето е напитка, която дехидратира организма, така че не е добре да го консумирате след тренировка.

Вместо кафе заложете на обичайната бутилка с вода. Така ще можете да утолите жаждата си и да хидратирате организма си.

Храни подходящи след тренировка

Протеини
Консумирайте протеини след тренировка

Както споменахме по-горе добре е да консумирате протеини след като завършите тренировката си.

 • Най-подходящите протеини за това време на деня са тези от бялото месо – пилешко, пуешко и риба.
 • Добре е да ядете и зеленолистни зеленчуци, защото са отличен източник на протеини.
 • Друг вариант е да заложите на бобовите култури, соята и семената.

Банани
Бананите са отличен избор след тренировка

Въпреки че не е препоръчително да ядете храни с високо съдържание на захар (като бананите), след тренировка, ако ви се хапва нещо сладко – изберете този плод.

Благодарение на калия и въглехидратите в бананите те са отличен избор, когато ви се хапва нещо сладко и полезно за здравето.

Картофи и други храни богати на нишесте
Опитайте да хапнете варени или печени картофи с малко ориз

Най-добрата гарнитура към ястията ви, които ще хапнете след тренировка са храните съдържащи нишесте. Опитайте да хапнете варени или печени картофи с малко ориз.

По този начин ще сте сигурни, че храносмилателната ви система ще усвои тези въглехидрати лесно. А те спомагат по-лесното усвояване на протеините.

Запомнете тези съвети, за да знаете какво да похапнете след следващата си тренировка!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Van Itallie, T. B., Sinisterra, L., & Stare, F. J. (1956). Nutrition and athletic performance. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1956.02970290016006
 • Van Kleef, E., Shimizu, M., & Wansink, B. (2011). Food compensation: Do exercise ads change food intake? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-6
 • Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: Is there a post-exercise anabolic window? In Functional Foods: The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. https://doi.org/10.1201/b16307

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.