7 суперхрани за пречистване на черния дроб по естествен начин

Черният дроб е изключително важна част от тялото ви. Погрижете се за него по естествен начин с тези 7 суперхрани!
7 суперхрани за пречистване на черния дроб по естествен начин
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 31 януари, 2019

Черният дроб, заедно с жлъчния мехур, играе изключително важна роля в осигуряването на физическото ви здраве.

Той обаче не участва само в храносмилателните функции. Черният дроб има роля и в жизненоважни процеси като хормоналната секреция и съхранението на някои хранителни вещества. Още полезна информация за ролята на черния дроб в организма можете да откриете на сайта ХепАктив.

Също така той е определян и като отделителен орган, тъй като постоянно пречиства кръвта, за да премахне токсините, натрупани в нея.

Това спомага да се унищожат някои видове вируси и бактерии. Допринася също и да се предотврати появата на някои хронични заболявания.

Проблемът е, че понякога черният дроб изпитва затруднения при изпълнението на всичките си задачи. Това се дължи или на някаква болест, или на прекомерното натрупване на отпадъчни вещества, причинено от някои нездравословни навици.

По тази причина е от съществено значение да подобрите хранителните си навици и да консумирате повече натурални храни, които да спомогнат да се укрепи черният дроб и да се стимулират неговите функции.

В настоящата статия ще споделим 7-те най-добри храни за тази цел, които да прибавите към диетата си.

1. Броколи

бркооли за черния дроб

Броколите са сред най-добрите диетични опции за пречистването на черния дроб по естествен начин и се счита също, че са и най-здравословните зелени зеленчуци.

Те съдържат мощни антиоксиданти, които допринасят да се намали риска от рак и да се премахнат натрупаните в тялото токсини.

Високото съдържание на фибри в броколите улеснява храносмилателния процес и също така спомага да се контролират високите нива на холестерол.

Те осигуряват на тялото витамин Е, който представлява мастноразтворимо хранително вещество с антиоксидантни свойства, които предпазват този орган от преждевременно увреждане.

2. Ядки

Ядките съдържат вещества като аминокиселината L-аргинин, чиито ефекти върху тялото редуцират нивата на чернодробна интоксикация.

Това, в допълнение към фибрите и омега 3 мастните киселини в състава им, ги превръща в чудесен избор за стимулиране пречистването на този жизненоважен орган.

Консумирането им в малки количества контролира нивата на холестерол и подпомага процеса на усвояване на мазнините.

3. Ябълки за пречистване на черния дроб

ябълките са полезни за черния дроб

Ябълките са суперхрана, която всеки трябва да включи в диетата си.

Те са познати от много години с лечебните си свойства. Следователно те са идеално средство за пречистване на черния дроб и подобряване на дейността на жлъчния мехур.

Освен това, ябълките са богати на пектин, вид разтворима фибра. Това ги превръща в храна, благоприятстваща пречистването на храносмилателния тракт, която премахва токсините в дебелото черво и черния дроб.

Консумирането на този плод понижава нивата на лошия холестерол (LDL). Това намалява натоварването, което изпитва черния дроб в задачата си да усвои този тип холестерол.

Този плод осигурява и ябълчена киселина, натурално вещество, което улеснява премахването на канцерогенни съединения и токсини, задържани в кръвта.

4. Цитрусови плодове

Всички видове цитрусови плодове съдържат етерични масла и антиоксидантни витамини, които пречистват черния дроб по естествен начин, като същевременно облекчават възпаленията.

Високото им съдържание на витамин С увеличава имунните реакции на тялото и предотвратява развитието на инфекции и сериозни заболявания.

Цитрусовите плодове намаляват също синтеза на токсични вещества и стимулират тяхното премахване чрез храносмилателните процеси.

5. Авокадо

авокадо за черния дроб

Авокадото е един от най-богатите на хранителни вещества плодове, който подпомага здравето и пречистването на черния дроб.

То е идеална съставка за премахване на токсините, натрупани в тялото, поради наличните в него есенциалните аминокиселини, фибри и антиоксидантни вещества.

Освен това авокадото осигурява глутатион, който представлява съединение, необходимо на черния дроб за премахването на чуждите вещества и токсините.

Концентрацията на омега 3 мастни киселини в авокадото спомага за отстраняването на лошия холестерол (LDL) и играе важна роля в регулирането на възпалителните процеси.

6. Зехтин

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, която може да прибавите към диетата си, за да предпазите здравето на черния си дроб.

Съдържа антиоксиданти, противовъзпалителни и очистващи субстанции, които улесняват пречистването на кръвта. Това подпомага правилното премахване на токсините.

Освен това, есенциалните мастни киселини, открити в зехтина, контролират нивата на лошия холестерол (LDL). Те допринасят също и за артериалното здраве, като редуцират риска от сърдечни заболявания.

Съдържанието на витамин Е и аминокиселини създава защитна бариера срещу свободните радикали. Това понижава риска от рак и хронични смущения.

7. Домати

домати за черния дроб

Доматите съдържат ликопен и есенциални аминокиселини. След като бъдат абсорбирани от тялото, те подпомагат функционирането на черния дроб за оптимално премахване на отпадъчните вещества.

Мощният протеин глутатион в състава на доматите притежава детоксикиращи свойства, които допринасят да се подобри дейността на черния дроб.

Доматите съдържат също флавоноиди и бета каротин, които са антиоксидантни вещества, улесняващи кръвообращението и подпомагащи защитата от свободните радикали.

За да запазите черния си дроб здрав и без токсини, направете тези храни задължителна част от диетата ви. За да подсилите ефектите от тях, трябва също да избягвате лошите навици, като консумацията на алкохол и тютюнопушенето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.