Храни, които да избягвате при дивертикулоза

Доктори съветват да обърнем внимание на храните, които е непрепоръчително да консумирате, за да не провокирате влошаване на здравословното си състояние.
Храни, които да избягвате при дивертикулоза

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Дивертикулозата е нарушение, при което от стената на дебелото или тънките черва се оформят торбовидни разширения, наречени дивертикули. Те могат да предизвикат неразположение и болка, когато ядете определени храни. Открийте какви храни е препоръчително да избягвате, ако страдате от дивертикулоза.

Какво трябва да знаем за дивертикулозата

Както ви споменахме още в началото, става дума за наличието на малки торбички, херии и дори подути части в червата, и по-конкретно в областта, която ги свързва с дебелото черво. Това състояние е често срещано и се характеризира с отсъствието на симптоми, освен че изходни материали и части от храна биват „хванати в капан“ в тези дивертикули, а това означава, че започва процес на размножаване на бактерии.

Това е моментът, в който започвате да изпитвате болка в долната част на корема. Това е първият сигнал. Желателно е също така да обърнете внимание, в случай че страдате от диария, последвана от запек, треска, гадене, повръщане и други подобни симптоми. Още полезна информация за това заболяване можете да получите от статията на д-р Зорница Василева в списание MD.

при дивертикулоза се наблюдават нарушения в чревните функции

След като ви случи да получите дивертикулоза, съществува повече от 45 % риск това да се повтори. Доктори съветват да обърнем внимание на храните, които е непрепоръчително да консумирате, за да не провокирате влошаване на здравословното си състояние.

Кои са храните за избягване при дивертикулоза?

 • Зърнени храни:

Забравете да ядете храни, които са направени със зърнени храни – например, царевица, царевични рулца, царевични закуски или други храни, направени с див и пълнозърнест ориз. Всички те съдържат огромно количество фибри, които трудно се храносмилат и могат да бъдат „заклещени“ в дивертикулата, а това означава, че ще си навредите, ако ги консумирате. Като техен заместител, избирайте преработени храни като паста, ориз, готвени храни, преработени бисквити от брашно.

 • Плодове и зеленчуци:

Вярно е, че животът без тези храни е труден, но ви препоръчваме по време на дивертикулоза да избягвате да ги консумирате. Задраскайте в списъка си и сушените храни, като сливи, защото те също съдържат много фибри.

Стойте далеч от горските плодове, тъй като техните семена трудно се смилат от стомаха. Препоръчително е да избягвате кръстоцветни зеленчуци, като броколи, зеле и карфиол. Не пийте плодови сокове с пулпа в тях и бъдете сигурни, че всички зеленчуци, които подбирате в менюто си, са добре обработени преди да ги ядете. Готвенето на зеленчуците води до омекотяване на фибрите и по-лесно се храносмилат. Желателно е да избягвате пресните плодове, с изключение на праскови, авокадо, пъпеш и банан. Останалите плодове яжте задължително без обвивката и семената.

 • Месо и протеини:

Избирайте крехко и нарязано месо, всякакъв вид риба и яйца като основен източник на протеини. Тези храни няма да раздразнят дебелото черво и са лесни за смилане. Не се подлъгвайте по вкусните меки серина, защото те съдържат висока доза казеин, който е непрепоръчителен при дивертикулоза. Премахнете от менюто си всяка храна, която съдържат семена и ядки, например фъстъчено масло. Намалете порциите, съдържащи зелен фасул и бобови растения, защото е добре известно, че те са отличен източник на фибри.

 • Кори, тестени храни и подправки:

Тези храни присъстват в списъка със забраните. Те могат да провокират възпаление. Това означава, че плодове, зеленчуци и месо не могат да бъдат консумирани с обвивката им. Подправките пък понякога се отразяват неблагоприятно върху организма на човека. Затова ги избягвайте.

 • Газирани напитки:

Сред тях ще включим и кафето, чая, мате, шоколад, сода, други напитки, съдържащи кофеин. Всички те дразнят червата. В случая с кофеина, който се съдържа в почти всички изброени напитки, той предизвиква контракции в мускулите на дебелото черво, водещи до елиминиране на водата, съдържаща се в изпражненията, и провокиране на запек. За мнозина кафето е напитка, която трудно може да бъде спряна. Съветваме ви да започнете със замяната му с безкофеиново. Желателно е възможно най-скоро да спрете да консумирате кафе.

Съвети, препоръки и средства при дивертикулоза

ако страдате от дивертикулоза, пийте повече вода
 • Пийте много вода (между шест и осем чаши на ден)
 • Ходете до тоалетната, дори да ви се струва, че въобще не ви се ходи. Не прекалявайте с напъните, защото така е възможно да влошите ситуацията.
 • Упражнявайте се, за да тонизирате мускулите на краката, дебрата и мускулите на дебелото черво, от които зависи успешното освобождаване от изпражненията.
 • Не използвайте лаксативи или други средства срещу запек, защото те дразнят тънките черва оше повече и създават зависимост към тях. Зависимостта идва от отсъстивето на подобрение в работата на червата.
 • Избягвайте да ядете храни, които са прекалено сладки, люти или мазни.
 • Избягвайте да ядете храни, които съдържат семена. Ако такива присъстват, дъвчете добре преди да преглътнете. Малките елементи могат да заседнат между дивертикулата, предизвиквайки болка и възпаление.
 • Яжте овесена каша и зеленчукови пюрета или пък обработени термично плодове. Можете съвсем спокойно да си правите смутита, като изцеждате пулпата. Така ще стимулирате възстановителния процес.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 лесни начина да пиете повече вода

Билки, които е препоръчително да използвате при дивертикулоза:

 • Лайка: намалява възпалението и успокоява. Пийте чай от лайка поне веднъж на ден
лечение с лайка при дивертикулоза
 • Мента: използва се за успокояване на подут корем, болка, гадене и газове. Пийте по три чаши на ден
 • Риган: намалява възпалението в дебелото черво
 • Мащерка: тя представлява отличен източник на фибри и успокоително, действа антиспазмодично и протитовъзпалително. Можете да използвате мащерка при направата на супи, сосове и салати.
 • Куркума: естествено противовъзпалително средство, което може да бъде използвано за успокояване на всякакъв вид възпаление и облекчава дивертикулозата.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García Jordá, E. V, Díaz Canel Fernández, O., Martínez, R., Ruiz Torres, J., García Menocal, J., & Anido Escobar, V. (2008). Diverticulosis de colon. Actualización. Revista Mexicana de Coloproctología Septiembre-Diciembre.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.