Пропускането на закуската води до напълняване

Хапнете овесени ядки, придружени с няколко резена ябълка и грозде
Пропускането на закуската води до напълняване

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Какви са последствията от пропускането на закуската?

Според Агенцията за продоволствена сигурност и хранене на Испания почти 30% от населението излизат от вкъщи, без да са закусили. Вместо това, те пият кафе, когато стигнат на работното място. Познато, не смятате ли? Друг още по-тревожен факт е, че само 3% от децата в днешно време ядат здравословни закуски редовно.

Повечето от нас почти винаги се ограничават с чаша мляко и нещо сладко. Сладките неща веднага засищат и позволяват да излезете от дома с малко енергия. Но какъв е резултатът от това в дългосрочен план? Ден след ден хората стават все по-затлъстели.

Друго погрешно схващане, което искаме да опровергаем днес е, че за да отслабнете, е по-добре да пропуснете закуската. В днешната статия ще обясним какво може да се случи с тялото, ако пропуснете първото хранене за деня. Надяваме се тази информация да помогне да направите правилния избор в бъдеще.

Знаете ли, че пропускането на закуската всъщност причинява напълняване?

Може да се изненадате, но причините, които изтъкват хората, които напускат дома, без да са закусили, са следните:

 • Липса на време
 • Обилна вечеря предишната вечер
 • Желание да отслабнат

Ако някое от изброените ви звучи познато, е важно да разберете какви са последиците, които продължаването на това “гладуване” може да има за здравето.

 • Започването на деня без никаква храна се свързва с последващ спад на енергията, слаба интелектуална работоспособност, умора и промяна в настроението. Знаете ли, че мозъкът използва около 20% от общата енергия, която консумирате, за да функционира нормално? Ето защо, ако не получава достатъчно хранителни вещества и витамини, може да се чувствате мудни и да имате главоболие, както и да имате по-слаба производителност по време на работа.
 • Хората, които пропускат закуската, често страдат от запек.
 • Пропускане на закуската причинява това, което специалистите наричат “метаболитен синдром” – или натрупване на мазнини, обикновено в коремната област. Това се дължи главно на факта, че когато тялото усети липсата на храна, започва да активира ензими, които акумулират мазнини. То ги съхранява за по-късно, като най-често те се натрупват в корема.
 • На свой ред, коремните мазнини могат да доведат до по-високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Всичко това, в крайна сметка, може да предизвика сериозни сърдечно-съдови проблеми.
 • Според едно интересно проучване, проведено в училище за обществено здраве на Харвардския университет в Бостън, мъжете, които напускат дома без закуска или само пият кафе сутрин, са изложени на по-висок риск от сърдечни пристъпи след няколко години.

Както може да видите, прескачането на закуската е рисково. То не само забавя метаболизма, но чрез натрупването на мазнини в определени части на тялото могат да се развият още по-сериозни проблеми. Затова не се лишавайте от закуската сутрин!

6 съвета за здравословни закуски, които няма да доведат до увеличаване на теглото

Приготвяне на закуската

1. Включване на пълнозърнести храни в закуската

Овесените ядки са един от най-добрите варианти за здравословна закуска, особено пък придружени с няколко резена ябълка и грозде. Ръженият хляб е друга страхотна храна, която може да добавите към закуската. Натурално сладко от сливи и прясно изцеден портокалов сок ще я превърнат в удоволствие, което ще ви хареса.

2. Опитайте с протеини

Вече знаете, че протеините са от съществено значение за натрупването на мускулна маса. Какво хубаво има в това да отслабнете, ако кожата е отпусната и виси? Здравословната закуска трябва да съдържа протеини – като твърдо сварено яйце, например. Подправено с малко зехтин, то може да бъде много вкусно. Друг чудесен вариант е да приготвите обикновен омлет със спанак.

3. Мляко, чай или кафе?

Обикновено препоръчваме консумацията на растителни млека, приготвени от бадеми, овес, ориз или други ядки. Те са без лактоза и осигуряват много енергия. Може да ги използвате като сметана за кафето или дори да добавите към зеления чай.

4. Яжте плодове

Знаете ли кой плод е най-добрият вариант? Този, който ви харесва най-много. Независимо дали става дума за зелени ябълки, круши, киви и ягоди, папая или ананас. Най-добре е да консумирате плодове, които са пресни и, ако се чудите дали да изберете плодови сокове вместо плодове, не забравяйте, че соковете почти винаги съдържат добавена захар. По-добре е да консумирате парченца истински плод заедно с кожата или кората.

5. Не забравяйте ядките!

Може да ядете шепа ядки всеки ден – добавени към каквото е да е, те предоставят достатъчна доза магнезий и здрави мастни киселини като омега-3.

6. Кажете “да” на пробиотиците

Едно от най-добрите решения е обикновено гръцко кисело мляко без добавена захар. То раздвижва метаболизма, а също и подхранва здравословната чревна бактерия, която подобрява храносмилането.

Така че сега вече знаете… никога не излизайте от дома без закуска!

Може да ви заинтересува ...
8 рецепти за закуска, с които да отслабнете
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
8 рецепти за закуска, с които да отслабнете

Какво ще консумирате за закуска е от съществено значение - това активира и метаболизма ви. Следните рецепти за закуска по-долу ще в помогнат да отс... • Ballesteros Arribas, Juan Manuel, et al. “La estrategia para la nutrición, actividad física y prevención de la obesidad: estrategia NAOS.” Revista Española de Salud Pública 81 (2007): 443-449.
 • Karlen, G., et al. “Consumo de desayuno en estudiantes universitarios: hábito, calidad nutricional y su relación con el índice de masa corporal.” Diaeta 29.137 (2011): 23-30
 • Pérez, C., L. Ribas, and Aranceta J. Serra Ll. “Recomendaciones para un desayuno saludable.” A: Serra, L. i Aranceta, J. Desayuno y equilibrio alimentario. Estudio Enkid. Barcelona: Masson (2004): 91-97.
 • Segovia, MJ Galiano, and JM Moreno Villares. “El desayuno en la infancia: más que una buena costumbre/Breakfast in childhood: more than good manners.” Acta pediátrica española 68.8 (2010): 403.