Пропускането на закуската води до напълняване

Хапнете овесени ядки, придружени с няколко резена ябълка и грозде
Пропускането на закуската води до напълняване
Sofía Quintana Alonso

Написано и проверено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Какви са последствията от пропускането на закуската?

Според Агенцията за продоволствена сигурност и хранене на Испания почти 30% от населението излизат от вкъщи, без да са закусили. Вместо това, те пият кафе, когато стигнат на работното място. Познато, не смятате ли? Друг още по-тревожен факт е, че само 3% от децата в днешно време ядат здравословни закуски редовно.

Повечето от нас почти винаги се ограничават с чаша мляко и нещо сладко. Сладките неща веднага засищат и позволяват да излезете от дома с малко енергия. Но какъв е резултатът от това в дългосрочен план? Ден след ден хората стават все по-затлъстели.

Друго погрешно схващане, което искаме да опровергаем днес е, че за да отслабнете, е по-добре да пропуснете закуската. В днешната статия ще обясним какво може да се случи с тялото, ако пропуснете първото хранене за деня. Надяваме се тази информация да помогне да направите правилния избор в бъдеще.

Знаете ли, че пропускането на закуската всъщност причинява напълняване?

Може да се изненадате, но причините, които изтъкват хората, които напускат дома, без да са закусили, са следните:

  • Липса на време
  • Обилна вечеря предишната вечер
  • Желание да отслабнат

Ако някое от изброените ви звучи познато, е важно да разберете какви са последиците, които продължаването на това “гладуване” може да има за здравето.

  • Започването на деня без никаква храна се свързва с последващ спад на енергията, слаба интелектуална работоспособност, умора и промяна в настроението. Знаете ли, че мозъкът използва около 20% от общата енергия, която консумирате, за да функционира нормално? Ето защо, ако не получава достатъчно хранителни вещества и витамини, може да се чувствате мудни и да имате главоболие, както и да имате по-слаба производителност по време на работа.
  • Хората, които пропускат закуската, често страдат от запек.
  • Пропускане на закуската причинява това, което специалистите наричат “метаболитен синдром” – или натрупване на мазнини, обикновено в коремната област. Това се дължи главно на факта, че когато тялото усети липсата на храна, започва да активира ензими, които акумулират мазнини. То ги съхранява за по-късно, като най-често те се натрупват в корема.
  • На свой ред, коремните мазнини могат да доведат до по-високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Всичко това, в крайна сметка, може да предизвика сериозни сърдечно-съдови проблеми.
  • Според едно интересно проучване, проведено в училище за обществено здраве на Харвардския университет в Бостън, мъжете, които напускат дома без закуска или само пият кафе сутрин, са изложени на по-висок риск от сърдечни пристъпи след няколко години.

Както може да видите, прескачането на закуската е рисково. То не само забавя метаболизма, но чрез натрупването на мазнини в определени части на тялото могат да се развият още по-сериозни проблеми. Затова не се лишавайте от закуската сутрин!

6 съвета за здравословни закуски, които няма да доведат до увеличаване на теглото

Приготвяне на закуската

1. Включване на пълнозърнести храни в закуската

Овесените ядки са един от най-добрите варианти за здравословна закуска, особено пък придружени с няколко резена ябълка и грозде. Ръженият хляб е друга страхотна храна, която може да добавите към закуската. Натурално сладко от сливи и прясно изцеден портокалов сок ще я превърнат в удоволствие, което ще ви хареса.

2. Опитайте с протеини

Вече знаете, че протеините са от съществено значение за натрупването на мускулна маса. Какво хубаво има в това да отслабнете, ако кожата е отпусната и виси? Здравословната закуска трябва да съдържа протеини – като твърдо сварено яйце, например. Подправено с малко зехтин, то може да бъде много вкусно. Друг чудесен вариант е да приготвите обикновен омлет със спанак.

3. Мляко, чай или кафе?

Обикновено препоръчваме консумацията на растителни млека, приготвени от бадеми, овес, ориз или други ядки. Те са без лактоза и осигуряват много енергия. Може да ги използвате като сметана за кафето или дори да добавите към зеления чай.

4. Яжте плодове

Знаете ли кой плод е най-добрият вариант? Този, който ви харесва най-много. Независимо дали става дума за зелени ябълки, круши, киви и ягоди, папая или ананас. Най-добре е да консумирате плодове, които са пресни и, ако се чудите дали да изберете плодови сокове вместо плодове, не забравяйте, че соковете почти винаги съдържат добавена захар. По-добре е да консумирате парченца истински плод заедно с кожата или кората.

5. Не забравяйте ядките!

Може да ядете шепа ядки всеки ден – добавени към каквото е да е, те предоставят достатъчна доза магнезий и здрави мастни киселини като омега-3.

6. Кажете “да” на пробиотиците

Едно от най-добрите решения е обикновено гръцко кисело мляко без добавена захар. То раздвижва метаболизма, а също и подхранва здравословната чревна бактерия, която подобрява храносмилането.

Така че сега вече знаете… никога не излизайте от дома без закуска!

Може да ви заинтересува ...
8 рецепти за закуска, с които да отслабнете
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
8 рецепти за закуска, с които да отслабнете

Какво ще консумирате за закуска е от съществено значение - това активира и метаболизма ви. Следните рецепти за закуска по-долу ще в помогнат да отс...



  • Agencia Española de Consumo, Seguridad alimentaria y Nutrición (2018). Expertos en nutrición y gastronomía presentan el informe ‘Estado de situación sobre el desayuno en España’. Documento en línea. URL disponible en: https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2018/dia_nacional_desayuno.htm
  • Ballesteros Arribas, Juan Manuel, et al. (2007).“La estrategia para la nutrición, actividad física y prevención de la obesidad: estrategia NAOS.” Revista Española de Salud Pública 81: 443-449.
  • Barbera-Saz, C., Bargues-Navarro, G., Bisio-González, M., et al (2020). El ayuno intermitente: ¿la panacea de la alimentación? Actualización en Nutrición, 21(1), 25-32.
  • Better Health Chanel. Breakfast. Victoria State Government Department of Health.
  • Chen J, Cheng J, et al. Associations between breakfast eating habits and health-promoting lifestyle, suboptimal health status in southern China: a population based, cross sectional study. Journal of Translational Medicine. 2014. 12 (348).
  • Fanelli S, Walls C, et al. Skipping breakfast is associated with nutrient gaps and poorer diet quality among adults in the United States. Proceedings of the Nutriton Society. Abril 2021.
  • Guevara R, Urchaga J.D, et al. The quality of breakfast and healthy diet in school-aged adolescents and their association with BMI, weight loss dietas and the practice of physical activity. Nutrients. Agosto 2020. 12 (8): 2994.
  • Karlen, G., et al. (2011). “Consumo de desayuno en estudiantes universitarios: hábito, calidad nutricional y su relación con el índice de masa corporal.” Diaeta 29.137: 23-30
  • Li Zh, Xu L, et al. Effects of regular breakfast habits on metabolic and cardiovascular diseases. Medicine. Noviembre 2021. 100 (44): e27629.
  • Londre R. Intermitent fasting: fad or valid intermittent weight loss solution?Mayo Clinic. Junio 2022.
  • López-Sobaler, A. M., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., Ortega, R. M., López-Sobaler, A. M., & Ortega, R. M. (2018). Importancia del desayuno en la mejora nutricional y sanitaria de la población. Nutrición Hospitalaria, 35. Disponible en https://pdfs.semanticscholar.org/3104/0f96d81b8cb0465bb359158ebcacf80f76bf.pdf
  • Pérez, C., L. Ribas, and Aranceta J. Serra Ll. (2004). “Recomendaciones para un desayuno saludable.” A: Serra, L. i Aranceta, J. Desayuno y equilibrio alimentario. Estudio Enkid. Barcelona: Masson: 91-97.
  • Segovia, MJ Galiano, and JM Moreno Villares. (2010). “El desayuno en la infancia: más que una buena costumbre/Breakfast in childhood: more than good manners.” Acta pediátrica española 68.8: 403.
  • Sievert K, Hussain S M, Page M J, Wang Y, Hughes H J, Malek M et al. Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.
  • Spence Ch. Breakfast: the most important meal of the day? International Journal of Gastronomy and Food Science. Julio 2017. 8: 1-6.
  • WHO (2016). Noncommunicable diseases: Risk factors. Documento en línea. URL disponible en https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/ncd-risk-factors
  • Whycherley Th, Moran L, et al. Effects of energy-restricted high-protein, low-fat compared with standard-protein, low-fat dieta: a meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2012. 96 (6): 1281-98.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.