5 грешки, които правите сутрин

Отделете малко време и си пригответе здравословна закуска.
5 грешки, които правите сутрин

Последна актуализация: 17 февруари, 2019

Алармата на будилника звъни. Време е да се събудите. Какво правите най-напред сутрин? Скачате от леглото и се отправяте към банята? Посягате към нещо за хапване или веднага се обличате и тръгвате? Съществуват редица грешки, които средностатистическият човек допуска от самото начало на деня. 

В днешната статия ще ви представим 5 най-чести грешки, които правите рано сутрин. 

1. Излитате от леглото

Раздвижете се преди да скочите от леглото сутрин

Aлармата за събуждане звъни и вие изскачате от леглото? Обърнете внимание на факта, че сте прекарали около 6-8 часа в хоризонтално положение. Заслужава си да отделите няколко минути, за да подпомогнете адаптирането на тялото към изправяне във вертикално положение.

Скачането от леглото може да ви накара да почувствате замайване. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да стартирате деня по-здравословно:

 • Ставайте от леглото бавно, възприемете този процес като ритуал за отпускане.
 • Нагласете алармата за 10 минути по-рано от обичайното. Можете да сложите отпускаща музика за разсънване. Никога не използвайте класическия звук на будилника.
 • Първото нещо, което следва да направите, след като изключите будилника, е да седнете на леглото и да подишате дълбоко в продължение на 2 минути.
 • Направете няколко леки разтягания на ръцете и раменете. Съберете ръцете си и изтегнете раменете над главата, след това се завъртете наляво и надясно.
 • Ред е на врата ви. Раздвижете го във всички страни. Правете кръгови движения. Упраженията задължително се правят бавно.
 • Поемете дълбоко дъх и станете от леглото. Чувствате ли се готови за един успешен ден?

2. Не закусвате преди излизане от дома

Грешка е да не закусвате сутрин

Да кажем, че имате деца. Трябва да ги събудите, да ги приготвите за училище и самите вие да се подготвите за работния ден, освен това да изведете кучето и да изпълните още някоя задача преди излизане. Толкова много неща, нали? Определено не е чудно, че не остава време да приготвите закуска за себе си. Неглижирането на собствените ви потребности е лоша идея. Това е една от най-големите грешки, които можете да направите сутрин!

 • Съветваме ви да ставате по-рано, за да имате повече време сутрин. Важно е да запазите спокойствие и да не бързате. Отделете малко време и си пригответе здравословна закуска.
 • Много хора са свикнали да изпиват чаша добро кафе сутрин, но да не сложат и хапка в уста. Това е друга честа грешка. В идеалния вариант е желателно да започнете деня с чаша топла вода с лимонов сок, последвана от закуска след 15-20 минути.
 • Използвайте този отрязък от време, за да се изкъпете. След това се насладете на сутрешното кафе, комбинирано с малко фибри, протеини и парче плод. По този начин ще излезете от дома си заредени с енергия и готови да преодолеете всички предизвикателства в работния график.

3. Скачате към телефона със самото събуждане

Не скачайте към телефона със самото събуждане

Силно ви вълнува какво се случва в любимата ви социалната мрежа или търсите най-актуалните новини, които вероятно сте пропуснали, защото сте допуснали да поспите? А защо не да проверите и съобщенията в електронната си поща?
Да, но всичко това можете да свършите през останалата част на деня. Съветваме ви да отстраните технологиите, ако идеята ви е успешен старт на деня.

Вместо това ви предлагаме да станете от леглото, да се изкъпете и да закусите, докато погледът ви се рее през прозореца. Ако времето навън е хубаво, отворете широко и се насладете на прохладната сутрин или хапнете на терасата. През тези няколко минути от деня е добре да бъдете далеч от електромагнитните вълни, които всички уреди около вас излъчват.

4. Горещ душ сутрин

Къпането с гореща вода не е никак добра идея - особено сутрин

Със сигурно обожавате да се нагреете с гореща вода в банята. Това обаче не е никак добра идея – особено сутрин. В този час на деня се нуждаете от добър приток на енергия. За целта се доверете на душ с хладка или леко топла вода. Друг вариант е да започнете къпането с топла вода и да се облеете с малко студена накрая. Не забравяйте краката!

Струята студена вода, насочена към прасците, ще ги предпази от подуване и чувство за тежест. Освен това подготвя стъпалата за работния ден. Искате ли да опитате? Ще забележите колко добра работа върши студеният душ за прасците!

5. Излизате от вкъщи в лошо настроение

Започнете новия ден с добро настроение

Знаете, че ви очаква цял списък задачи и един дълъг ден на работното място. Напускате дома си забързани и замислени. Разбира се, без да сте закусили.

През деня поне неколкократно ви спохожда мисълта  „Толкова съм уморен/ а, няма ли да свърши този ден?”

Негативните мисли пречат да живеете оптимално добре и понижават качеството на живот. Те правят това съвсем дискретно, дори без да забелязвате. Накрая се оказвате заобиколени с неща, които не обичате, а сте изпуснали най-важните. Затова ви съветваме да пробвате нещо още утре: излете от дома си с различна настройка, опитайте се да запечатате в ума си следните идеи:

 • Днес всичко ще бъде добре, сигурен/на съм, че денят ще бъде страхотен.
 • Ще се опитам да се насладя на всичко, което правя, и ще прегърна случващото се. Излизам от дома си отпочинал/а, ще изляза на разходка в обедната почивка, ще се насладя на заобикалящата ме среда и хора.
 • Ще опитам да видя най-доброто у колегите и шефовете.
 • Ще се справя отлично днес. Най-важното е, че ще се чувствам горд/а със себе си.
 • Когато приключа работа, ще си устроя малка награда. Нещо простичко. Ще спра край парка и ще изпия любима напитка. Ще се поразходя. Или пък ще позвъня на приятел и ще разменим няколко приказки.

Сега вече знаете, че има малки, но съществени грешки, които допускате всяка сутрин. Те са незабележими, защото са неизменна част от рутината ви, но се отразяват неблагоприятно върху здравето.

Опитайте се да запомните, че качеството на живота ви се базира на удовлетворението ви от настоящето. Бъдете оптимисти за бъдещето.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.