Узнайте ползите от ранното събуждане!

Правете тези малки стъпки към успеха всеки ден, променяйки времето за лягане и събуждане, докато достигнете идеалният момент, за да съумявате да отмятате всички задачи без бързане и да останете спокойни
Узнайте ползите от ранното събуждане!

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Няма да се изненадате, когато ви споменем, че много хора изпитват трудности в ставането рано-рано сутринта. Дори след години нагласяне на будилника, ситуацията не се подобрява. Но, подобно на всичко друго в живота, желателно е да погледнете на ранното събуждане от хубавата страна – т.е. да видите чашата наполовина пълна.

В следващите редове ще ви разкажем за няколко ползи от ранното събуждане, за да сте въоръжени с достатъчно мотивация да се събудите рано и да се насладите на това.

Подобрява управлението на времето

ранното събуждане позволява да управлявате времето си по-добре

Предполагаме, че обичайно ставате късно и след това се налага да бързате, за да свършите всичко за минимум време. Често резултатът недовършени дейности или пък направени на бърза ръка, а това ви коства много стрес.

При ранното събуждане ще разполагате с достатъчно време, за да се чувствате спокойни, да се наслаждавате на всеки душ, да избирате внимателно дрехите си и по този начин винаги да изглеждате великолепно, да си направите прекрасна закуска – за вас и за вашето семейство, да отидете на работа по-рано и т.н.

Накратко, с удоволствие бихте направили всичко изброено дотук, ако разполагахте с достатъчно време. А вие наистина можете да го имате.

Грижа за вашата кожа

ранното събуждане и грижата за кожата

Първо, ако не се наспивате, губите ценно време за сън, повишавайки риска от поява на бръчки и белези по кожата ви. Кожата ви освен това ще изглежда дехидратирана и по-малко еластична. Ставането рано не означава, че губите от времето за сън, а означава, че трябва да си лягате рано вечер!

Спокойствие дължащо се на ранното събуждане

ранното събуждане и спокойствието на сутрините

Ако имате на главата си много задачи за изпълнение, можете да започнете да ги отмятате още със ставането. Тъй като ще разполагате със среда, лишена от шума на колите, бебета, говорещи хора или пък други дразнители, които обикновено се проявяват един-два часа по-късно.

Четенето на книга сутрин, например, е много по-продуктивно, отколкото вечер. Защото сте заредени с енергията, трупалата се през цялата нощ. Освен това умът ви е прояснен и съсредоточен.

Направете си по-здравословна закуска

ранното събуждане помага да си направите здравословна закуска

Често ни се случва да заситите апетита си рано сутрин със закуска под формата на парче плод или чаша кафе. Когато станете рано, ще разполагате с време, за да снабдите тялото с оптимално количество калории, стартирайки деня си по най-добрия начин.

Перфектната закуска съдържа мазнини, фибри и минерали.

Упражнявайте се

ранното събуждане и времето, което остава за упражнения

Упражненията по всяко време на деня се характеризират със специфични ползи. В този ред на мисли е добре да знаете, че тренировка сутринта повишава метаболизма и изостря умствените ни способности. Това е и времето от деня, когато тялото ви е най-отпочинало и готово за физически усилия.

И така, сега знаете какви са ползите от ранното събуждане. Създаването на този здравословен навик обаче е достатъчно трудно, за да ви разколебае.

Затова ви предлагаме да следвате няколко стъпки и ще забележите, че с времето ще ви бъде много по-лесно да се събуждате без проблем.

Промяна стъпка по стъпка

Желателно е да започнете да променяте навиците си, свързани със спането, бавно. Събуждайте се на първо време 10 минути преди обичайното време за ставане. По същия начин лягайте си вечер по-рано от обичайното.

Правете тези малки стъпки към успеха всеки ден, променяйки времето за лягане и събуждане, докато достигнете идеалният момент, за да съумявате да отмятате всички задачи без бързане и да останете спокойни.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ефикасни средства против безсъние

Отстранете будилника далеч от себе си

Случва се понякога хората да закъсняват за уговорена среща, защото будилникът им ги е подвел. Напълно възможно е несъзнателно сами да са си изключили будилника или пък да са натиснали бутона, даващ им още 5 минути сън. След това още 5 и още 5, докато закъсняването е вече факт.

Затова ви препоръчваме да поставите будилника си надалеч, така че да е необходимо да се надигнете от леглото, за да го спрете. Ще сте много по-разсънени, за да ви хрумне да го спрете и да трябва да стенете пак след още 5 минути.

Мислете позитивно

Както споменахме по-рано, трябва да видите чашата наполовина пълна. Не гледайте на този съвет като на нещо, което ви се налага да правите или пък като някакво тегло за носене. Оценявайте всичко, което можете да направите, когато разполагате с един-два часа повече време сутрин.

Например, ако имате хоби, но напрегнатият ви работен ден не ви оставя време да го вместите, ставането рано ще ви позволи да го практикувате. Помислете какво удовлетворение ще ви изпълни, когато можете всеки ден да се отдавате на хобито си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Hopkins, S., … & Vieux, F. (2018). Towards an evidence-based recommendation for a balanced breakfast—a proposal from the international breakfast research initiative. Nutrients, 10(10), 1540. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1540
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative medicine research, 2(4), 139-144. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.