Научете как да се справите с негативното мислене

В следващите редове ще ви разкажем как да се справите с негативното мислене, за да се радвате повече на живота. Можете да го направите!
Научете как да се справите с негативното мислене
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Съвременният начин на живот е свързан с много стрес и негативно мислене. Забързаното ежедневие ни смазва и в много случаи негативното мислене се превръща в наш начин на живот и наистина ни вреди.

Може да ви е трудно да го повярвате, но мислите са много важни и оказват значително влияние върху съществуването ни.

Ако мислите ни са пълни с отрицателни емоции и болезнени думи то ние сме подложени на постоянни мъчения. Не се чувстваме добре, а животът за нас е една безспирна битка.

От друга страна, ако мислите ни са пълни с емоции, които можем да доразвием, осъществим и които ни окуражават, ще постигнем съвсем различни резултати.

За да се научите да се справяте с мислите си и за да живеете здравословно и пълноценно, трябва да обръщате внимание на определени детайли. Освен това трябва да коригирате част от поведението си и да започнете да се държите по друг начин.

Важното е да знаете как да приемате промените, които ви карат да се чувствате добре в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Следните съвети ще ви помогнат да предприемете необходимите действия и да се промените, за да спрете да се наранявате и да започнете да живеете по-щастливо. Не става въпрос да избягвате отрицателните емоции на всяка цена, а по-скоро да се научите да ги контролирате, за да не ви пречат да живеете нормално.

Готови ли сте да се справите с негативното мислене?

Съвети за справяне с негативното мислене

1.Променете езика на тялото си

Ако обикновено стоите прегърбени, кръстосвате ръцете и краката си, а езикът на тялото ви показва враждебност не само към околните, но и към вас самите, трябва да направите някои промени.

Първо трябва да промените стойката си. Дръжте гърба си изправен постоянно. Тялото ви ще ви благодари за това, ще се чувствате по-щастливи и ще подобрите настроението си.

Когато говорите с някого и спорите избягвайте да кръстосвате ръцете и краката си. Вместо това се опитайте да държите гърба си изправен, стъпете на земята и дръжте ръцете си отпуснати (върху масата, върху лаптопа или където искате). По този начин ще намалите несигурността си, ще бъдете отворени за диалог и ще оставите по-добро впечатление.

променете езика на тялото си, за да контролирате негативното мислене

2.Общувайте

За да се справите с негативното мислене винаги е добре да поговорите с някого, на когото имате доверие. Въпреки че може да ви изглежда странно, но дори говоренето на висок глас може да ви помогне.

Психолозите препоръчват някои упражнения, когато усещате силно напрежение и не се чувствате добре.

 • Упражненията се състоят в това да запишете тревогите си на дадено устройство все едно говорите с някого, на когото имате доверие или с психиатър.
 • След като направите записа просто го изтрийте. Няма нужда да го запазвате и изслушвате.

Тъй като няма да чуете мнението на слушателя срещу вас, ще можете веднага да загърбите тревогите си. Така ще се почувствате много по-спокойни и готови да погледнете на ситуацията по-обективно.

Има и други стратегии, които можете да използвате за целта. Идеята е да не тъпчете на едно място, а да продължите напред.

3.Отпуснете се

трябва да умеете да се отпускате, за да се справите с негативното мислене

При съвременния начин на живот е изключително важно да знаете как да се отпуснете и да намерите време за това. Първата стъпка е просто да намерите време да спрете за кратко това, което правите и просто да си поемете дълбоко въздух.

Важното е да фокусирате енергията си върху дишането за няколко (около 5-10) минути, за да се отпуснете и да освободите натрупаното напрежение. Дълбокото дишане бързо ще ви избави от неприятните мисли.

Така ще ги контролирате по-добре, ще се справите със ситуацията и ще започнете да мислите позитивно.

4.Променете негативното мислене

бъдете позитивни, за да контролирате негативното мислене

Както вече споменахме да се научите да се справяте с негативното мислене не означава, че трябва да игнорирате реалността, а да промените начина, по който я възприемате.

За да ви дадем пример, ако приемате трудностите като провал, ще изгубите възможността да се развивате и да станете по-силни.

В моментите на конфликти не трябва да позволявате на негативното мислене да взема превес над вас. И да ви пречи да вземете правилно решение. Необходимо е да спрете за кратко (понякога и колкото пъти е необходимо), за да промените този начин на мислене, който не ви помага.

5.Използвайте креативността в своя полза

креативността е начин да се справите с негативното мислене

Креативното мислене ще ви помогне да се изплъзнете от капана на негативността.

Често за даден проблем има повече от едно решение. Необходимо е да открием нови начини и да променим поведението си.

Разбира се определени дейности ще ви помогнат да развиете креативното си мислене. Много хора опитват да рисуват, скицират, пишат, танцуват. Важното е да бъдете динамични.

6.Разхождайте се

разходките са полезен начин за контролиране на негативното мислене

Понякога излизането навън помага да се избавите от мислите си и да разсъждавате по-ясно. Разходката в парка или на чист въздух ще ви развлече и ще ви помогне да подредите мислите си.

Запомнете, че не трябва да се разхождате само, когато се чувствате претоварени. Седмичните разходки ще ви помогнат да се справите с натрупването на стрес и тревожност.

7.Направете си списък с хубавите неща в живота ви

Често се фокусираме върху проблемите си, така че пропускаме и забравяме хубавите неща в живота си. Затова когато се опитвате да се справите с негативното мислене е добре да се опитате да си направите списък с тези неща.

Така ще си спомните всички тези прекрасни неща, които са ви се случили и най-важното – стойността им.

Контролирането на мислите е ежедневна задача, която може да стане по-лесна, ако положите повече усилия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
 • Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
  Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
  State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
  doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745.
 • Jenson, W.R., Olympia, D., Farley, M. and Clark, E. (2004), Positive psychology and externalizing students in a sea of negativity. Psychol. Schs., 41: 67-79. doi:10.1002/pits.10139
 • Bartholow, B.D., Pearson, M.A., Dickter, C.L., Sher, K.J., Fabiani, M. and Gratton, G. (2005), Strategic control and medial frontal negativity: Beyond errors and response conflict. Psychophysiology, 42: 33-42. doi:10.1111/j.1469-8986.2005.00258.x
 • Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.