Как използването на мобилния ви телефон се отразява на здравето ви

Когато пишете съобщения или четете нещо на телефона си, напрягате гърба, врата и ръцете си. Освен това извършвате едни и същи движения с китките и палците си.
Как използването на мобилния ви телефон се отразява на здравето ви

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Трудно е да си представите живота си без мобилния ви телефон. Когато шофирате може би често се питате какво са правили хората преди появата на GPS и въобще как са се справяли без поддържането на постоянна връзка.

Вече не се нуждаете от енциклопедии, защото сега разполагате с неограничен достъп до информацията чрез мобилния ви телефон.

Но нарастващата им популярност повдига и редица тревожни въпроси за влиянието им върху здравето ни.

Въображението и мислите на повечето хора са зависими от електромагнитните вълни. Все пак изглежда подозрително, че толкова мощно устройство би могло да е безвредно.

Вярно е, че радио вълните са опасни за организма ни. Те влизат в тялото ни чрез ушите и кожата.

Когато влязат в организма ни електромагнитните вълни засягат и отслабват функционирането на клетките . Затова се препоръчват хендсфри устройствата.

Въпреки казаното използването на мобилните телефони е свързано и с по-неприятни проблеми.

Вижте за какво става дума и вземете необходимите мерки.

Здравословни проблеми причинени от мобилния ви телефон

Тревожност

Известията на смартфона ви ви държат под постоянно напрежение. Винаги имате някакво известие, което да проверите, да прочетете имейл или да върнете позвъняване.

Интернет създава неограничено количество с информация, така че винаги има нещо, което да привлече вниманието ви.

Това води до значително повишаване на нивото на стреса, правейки ви зависими от мобилния си телефон в степен, която е била немислима преди години.

Обикновено повечето от нас проверяват телефона си през десетина минути.

Честата употреба на мобилния ви телефон води до стрес
Този факт осмисля идеята за изключване на известията за няколко часа дневно. По този начин освен че ще се спасите от постоянното чувство на безпокойство, ще свикнете да живеете и работите, без да се налага постоянно да висите на телефона си.

Ако използвате мобилния си телефон за работа, също трябва да опитате това. Не е добре да сте на линия 24 часа дневно.

Болка в мускулите и ставите

Това не е очакваният отговор на въпроса до какви здравословни проблеми води употребата на мобилния ви телефон, но е един от най-често срещаните.

Когато пишете съобщения или четете нещо на телефона си, напрягате гърба, врата и ръцете си. Освен това извършвате едни и същи движения с китките и палците си.

В резултат на това се появява болка в тези области, която прераства в травми, понякога – хронични.

За да предотвратите това ви препоръчваме да намалите използването на мобилния си телефон и да увеличите времето си за спортуване.

Намалете използването на мобилния си телефон и спортувайте повече

Едно от най-подходящите занимания за тялото ви е плуването. Това е спорт, натоварващ цялото ви тяло и всички основни групи мускули.

Полезен е и поради самия вид на натоварване на мускулите по време на плуването. Те се разтягат и тонизират, като това ги лекува и се грижи за тях същевременно.

Безсъние

Често правим грешката да висим на мобилния си телефон с часове преди да си легнем в леглото. Мислим си, че така ще се отпуснем, докато почетем малко, преди да заспим.

Но постоянните актуализации и известния привличат вниманието ви. Така часовете се изнизват, без дори да усетите това и изведнъж се оказва, че вече е полунощ.

Ето защо ви съветваме да оставяте устройството си настрана поне час преди да си   легнете и да посветите това време на някаква успокояваща дейност или на семейството си.

Мобилен телефон и сън

Синдром на фантомната вибрация

Връзката с мобилния ви телефон е много лична и постоянна. Във връзка с това се появява и нов синдром.

Синдромът на фантомната вибрация възниква тогава, когато си мислите, че устройството ви вибрира, което ви кара постоянно да го проверявате. А това се отразява на отношенията със семейството ви и качеството на работата ви.

Установете граници

Употребата на мобилния ви телефон може да доведе до появата на здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако използвате устройството си разумно.

Положете усилия да спазвате ограниченията, които сте си въвели и прекарвайте това време в дейности, които обичате – отидете на кино, гответе, четете, танцувайте и т.н.

Развивайте се. Няма нищо по-хубаво от това да прекарвате времето си, правейки нещо, което обичате. Без да се тревожите за известия и актуализации.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bianchi, A., & Phillips, J. G. (2005). Psychological predictors of problem mobile phone use. CyberPsychology & Behavior, 8(1), 39-51.
  • Buysse, D. J., Reynolds, C.F., Monk, T.H., Berman, S.R., & Kupfer, D.J. (1989). The Pittsburgh Sleep Quality Index: a new instrument for psychiatric practice and research. Psychiatry Research, 28(2), 193-213
  • Choliz, M. (2010). Mobile phone addiction: a point of issue. Addiction, 105(2), 373-374.
  • Doane, L. D., & Thurston, E. C. (2014). Associations among sleep, daily experiences, and loneliness in adolescence: Evidence of moderating and bidirectional pathways. Journal of adolescence, 37(2), 145-154.
  • Muñoz-Rivas, M. J., & Agustín, S. (2005). La adicción al teléfono móvil. Psicología conductual, 13(3), 481-493.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.