5 детоксикиращи смутита с краставици, които трябва да опитате
Детоксикиращите смутита с краставици предлагат безброй свойства и ползи за човешкото тяло. Те включват много полезни хранителни вещества като:
- Витамини (А, В комплекс, С)
- Антиоксиданти
- Минерали (магнезий, фосфор, желязо, калций)
Освен това краставиците съдържат и много малко калории. В крайна сметка те имат само 13 калории на всеки 100 грама!
Също така, те са отличен източник на хидратация, тъй като 95% от техния състав е вода. Също така, като консумирате обелката им, ще получите голямо количество фибри.
Тези характеристики правят краставиците една от най-полезните храни, когато става дума за диета и прочистване на тялото.
Ако искате да знаете как да приготвите смутита с краставици, които ще помогнат при загубата на тегло и прочистване на тялото ви, ще обясним това в тази статия.
1. Смути с краставици и ананас
Подобно на краставицата, ананасът е плод с много антиоксиданти, минерали и витамини А и В комплекс.
Свойствата на ананаса, заедно с тези на краставицата, го правят отлично диуретично смути. Това ще помогне за премахване на токсините в тялото и ще ви помогне да отслабнете.
Съставки
- 1 краставица
- 1 чаша ананас (150 гр.)
- 2 супени лъжици мед (50 гр.)
- 3 чаши студена вода (600 мл.)
Приготовление
- Най-напред измийте краставицата. Без да я белите, я нарежете на малки парченца.
- След това премахнете кората от ананаса и го нарежете по дължина.
- Добавете и двете съставки в блендера, водата и смесете за една минута.
- Сервирайте в чаша и добавете меда.
Как да го пиете
- Пийте една чаша от това смути със закуската в продължение на една седмица.
- За да получите най-добри резултати пийте, без да го прецеждате. Като го пиете така ще получите всички фибри и ефектите ще бъдат незабавни.
Вижте още: 3 салати с ананас подходящи за вечеря
2. Смути с краставици и ябълки
Ябълките са плодове, които спомагат за намаляване на холестерола, регулират нивата на кръвната захар, борят се със стомашно-чревните проблеми и прочистват тялото от токсините.
Това смути от краставици и ябълки не само ще стимулира чревното движение, но също така ще поддържа тялото чисто и без токсини.
Съставки
- Една ябълка, независимо от цвета й
- 1 краставица
- 1 стебло от целина
- 4 чаши вода (800 мл.)
- 4 супени лъжици мед (100 гр.)
Приготовление
- Най-напред измийте ябълката, краставицата и целина.
- След това нарежете всички съставки и отстранете семената от ябълката.
- Поставете парчетата в блендера, добавете водата и смесете, докато получите хомогенна течност.
- Изсипете в чаша и добавете меда.
Как да го пиете
- Пийте между 1 и 3 чаши от това смути дневно в продължение на две седмици.
Трябва да знаете, че то не само ще ви помогне със задържането на течности в тялото, но и ще ви помогне да изгаряте мазнините по-лесно.
3. Смути с краставици и домати
Доматът също е храна, която е богата на калий, антиоксиданти и фибри. Това го прави идеален за борба със сърдечносъдовите проблеми, като същевременно помага при храносмилането.
Поради тази причина, това смути не само ще ви предпази от сърдечни заболявания, но също така ще ви помогне да отслабнете бързо.
Съставки
- 1 краставица
- 1 червен домат
- 2 чаши вода (400 мл.)
- 3 супени лъжици мед (75 гр.)
Приготовление
- Най-напред измийте краставицата и доматите.
- След това ги нарежете на малки парчета и ги поставете в блендера.
- Добавете останалите съставки и ги смесете, докато няма бучки.
- Изсипете течността в бурканче.
Как да го пиете
- Можете да пиете между 1 и 2 чаши от това смути през целия ден в продължение на две седмици.
За да подобрите резултатите си, можете също така да поддържате балансирана диета и не забравяйте да пиете достатъчно вода.
4. Смути с краставици и целина
Това, което трябва да знаете за целината е, че нейните най-важни компоненти са в стъблото.
Точно като краставицата, тя се състои от 95% вода. Това я прави отличен диуретик. Също така съдържа антиоксиданти, витамини (комплекс А и В), минерали (калий и калций) и етерични масла.
Целината често се използва за намаляване на задържането на течности, избягване на възпаление и подобряване на функцията на черния дроб.
В допълнение към това, целината е способна да се бори със запек и да стимулира чревното движение.
Съставки
- 1 краставица
- 2 стъбла от целина
- 2 чаши вода (400 мл.)
- 3 супени лъжици мед (75 гр.)
Приготовление
- Най-напред измийте добре всичките съставки, за да елиминирате всички остатъци, които те могат да имат.
- След това ги нарежете на малки парчета и ги поставете в блендера.
- Добавете водата и меда и смесете за 1 минута.
Как да го пиете
- Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да консумирате между 1 и 2 чаши от това смути на празен стомах. По този начин можете да поемете всичките му хранителни вещества, преди да започнете деня.
5. Смути с краставици и алое вера
Алое вера съдържа голямо количество витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. Когато се комбинират с краставица, те също така създават отлично натурално прочистващо средство.
Прочетете и това: Невероятни вегетариански рецепти за отслабване
Съставки
- 1 чаша ананас (150 гр.)
- Сокът от 3 портокала
- 1 листо от алое вера
- 1 краставица
Приготовление
- Най-напред измийте всички съставки
- Изстискайте сока от портокалите и го добавете в блендера.
- Обелете краставицата, алое верата и ананаса. Нарежете ги на малки парченца.
- Добавете ги в блендера и ги смесете, докато получите хомогенна течност.
Как да го пиете
- Пийте едно смути следобед в продължение на 2 седмици.
Чрез пиенето на тези смутита ще забележите промените както отвътре, така и отвън в тялото си. Освен това, ще се почувствате по-енергични и по-здрави.
Въпреки това, не забравяйте да комбинирате тези детоксикиращи смутита с краставици със здравословна диета и редовни упражнения. По този начин ще видите най-добри резултати.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013, January). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
- Dhiman, K., Gupta, A., Sharma, D. K., Gill, N. S., & Goyal, A. (2012). A review on the medicinally important plants of the family Cucurbitaceae. Asian Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3923/ajcn.2012.16.26
- Wijeratnam, S. W. (2015). Pineapple. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 380–384). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00547-X
- Farid Hossain, Md. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 4(1), 84. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
- Koutsos, A., Tuohy, K. M., & Lovegrove, J. A. (2015, May 26). Apples and cardiovascular health—is the gut microbiota a core consideration? Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu7063959
- Bhowmik, D., Kumar, K. P. S., Paswan, S., & Srivastava, S. (2012). Tomato-A Natural Medicine and Its Health Benefits. Phytojournal, 1(1), 33–43.
- Li, M. Y., Hou, X. L., Wang, F., Tan, G. F., Xu, Z. S., & Xiong, A. S. (2018, February 17). Advances in the research of celery, an important Apiaceae vegetable crop. Critical Reviews in Biotechnology. Taylor and Francis Ltd. https://doi.org/10.1080/07388551.2017.1312275
- Rajeswari, R., , M. Umadevi, C. S. R., & , S. Selvavenkadesh, K. P. Sampath Kumar, D. B. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(4), 118–124. Retrieved from http://www.phytojournal.com/vol1Issue4/Issue_nov_2012/17.1.pdf