5 алтернативни терапии при разширени вени

Един от най-често срещаните проблеми на кръвообращението са разширените вени, които могат да се дължат на редица причини. Днес ще ви разкажем за няколко алтернативни терапии за лечението им.
5 алтернативни терапии при разширени вени

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да се справим с неприятните разширени вени невинаги е необходимо да посягаме към лекарствата. Има много натурални алтернативни терапии при разширени вени, от които можем да се възползваме.

Разширените вени не са само естетичен, но и здравословен проблем. Те водят до цялостен дискомфорт. Заради неприятните си симптоми, “тежките крака” често са симптом, описван от много хора страдащи от този проблем.

Нека да си припомним, че разширените вени представляват разширени кръвоносни съдове, затрудняващи нормалното кръвообращение в долната част на тялото. В резултат на това те възпрепятстват и нормалното придвижване на кръвта обратно към сърцето. Разширените вени са често срещан проблем в световен мащаб.

Причини за появата на разширени вени

Обикновено нарушеното кръвообращение води до появата на разширени вени. Но те могат индиректно или директно да бъдат причинени от следните фактори:

 • Генетична предразположеност
 • Висок холестерол
 • Уседнал начин на живот
 • Хипертония
 • Напълняване

Друг важен фактор е фактът, че не обръщаме достатъчно внимание на здравето на сърдечно-съдовата си система. Препоръчваме ви всяка година да се подлагате на преглед при специалист. Това важи с особена сила, ако имате семейна обремененост или страдате от някакво сърдечно-съдово заболяване.

Въпреки че лечението на разширените вени е възможно, най-добре е да бъдат вземани предпазни мерки. Има различни алтернативни терапии, които въобще не са толкова сложни колкото си мислите.

В този смисъл при разширени вени можете да приложите не само с лекарства. Хирургичната намеса се препоръчва единствено при най-тежките случаи.

Предотвратяване появата на разширени вени

Най-доброто, което можем да направим е да усвоим здравословни навици и да водим балансиран начин на живот. Ето какво е добре да спазвате:

 • Да се храните здравословно
 • Да поддържате организма си хидратиран
 • Редовно да спортувате
 • Да избягвате седенето или стоенето прави за дълго време

Освен това е добре да изпълнявате следното:

 • Разтягайте се на всеки 2 часа (поне докато сте на работа).
 • Променяйте температурата на водата докато се къпете. Така ще подобрите кръвообращението си. Когато се къпете с топла вода тя не трябва да превишава 38ºC.
 • Повдигайте краката си често, за да улесните кръвообращението.
 • По желание можете да масажирате краката си с етерично масло по ваш избор в продължение на 15 – 20 минути всеки ден.
 • Избягвайте носенето на тесни дрехи.
 • Носете удобно бельо.
 • Не излагайте краката си на прекалено висока температура. Ако сте на плажа или на открито използвайте слънцезащитни продукти.

Натурални алтернативни терапии при разширени вени

Въпреки че има лекарства за тонизиране на вените и предотвратяване на разширяването им, има и редица натурални алтернативни терапии. Ефективността им зависи от това колко често ги използвате.

Следните алтернативни терапии се използват при разширени вени, тъй като те всички притежават доказано стимулиращо кръвообращението действие. Освен това повечето от тези средства имат и противовъзпалително действие (като в случая с чесъна).

 1. Чесън.
 2. Мента
 3. Дафинов лист
 4. Евкалипт
 5. Невен
 6. Алое вера
 7. Моркови
 8. Морска сол
 9. Хвощ
 10. Конски кестен

Сред натуралните средства за лечението на разширени вени се отличава растението алое вера.

Това растение притежава най-много козметични качества. Използването на охладения гел от алое вера активира кръвообращението в краката.

Ако ни е необходимо друго средство, ментата, дафиновият лист и евкалиптът притежават освежаващо действие, което е много полезно за лечението на разширените вени. Могат да бъдат използвани като тоници или лосиони за тяло, нанасяни директно върху кожата. Можете да използвате сода за хляб, за да си приготвите тоник.

Дафиновите листа и цветовете на невена са много полезни за приготвянето на крем за лечение на разширените вени. Можете да нанасяте крема вечер и да го оставяте да подейства до сутринта. Можете да се възползвате и от стъблото на растението и да си приготвите освежаващ тоник.

Баните със солена вода притежават изключително отпускащо действие, което значително спомага кръвообращението. Можете да добавите и малко ябълков оцет, за да увеличите ефекта от банята.

Едно от големите предимства от използването на тези натурални продукти е, че са много по-икономични в сравнение с лекарствата в аптеките. Но трябва да подчертаем, че тези натурални средства не трябва да бъдат единствената терапия, която прилагате. Трябва да ги използвате като допълнение към предписаното ви от лекаря лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arora M. Management of varicose veins. JK Science 2017. Available at: https://doi.org/10.9738/INTSURG-D-14-00084.1. Accessed 01/29, 2019.
 • Bootun R, Onida S, Lane TRA, Davies AH. Varicose veins and their management. Surgery (United Kingdom) 2016. Available at: https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.02.002. Accessed 01/29, 2019.
 • Mandavia R, Anwar MA, Davies AH. Varicose veins. Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology 2014. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_40. Accessed 01/29, 2019.
 • Muley, B. P., Khadabadi, S. S., & Banarase, N. B. (2009). Phytochemical constituents and pharmacological activities of Calendula officinalis Linn (Asteraceae): A review. Tropical Journal of Pharmaceutical Research. Pharmacotherapy

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.