Най-добрите етерични масла срещу паяковидни вени

Те отпускат мускулите, борят се с възпаленията и подобряват кръвообращението
Най-добрите етерични масла срещу паяковидни вени
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Има ли нещо по-неприятно от паяковидни вени, когато става дума за начина, по който изглеждат краката на човека? Освен, че са естетически неиздържани, този тип вени представляват сериозен здравословен проблем и състояние, което често е повод за дискомфорт в ежедневния живот.

Съществуват много случаи, когато е наложителна намесата на хирург с цел да се подобри циркулацията на кръвта в краката и за да се избегне риска от тромбоза или образуването на кръвосъсиреци.

Въпреки това, ако във вашия случай става дума за проблем, който не е много забележим и страдате само от болезнени разширени вени на повърхността на краката, обърнете внимание на няколко етерични масла. Може да се окаже, че ще ви бъдат от голяма полза.

 1. Етерично масло от кипарис

етерично масло от кипарис против паяковидни вени

То може да бъде открито в магазините за здравословно хранене. Не е скъпо и можете да го използвате в различни случаи, особено, когато става дума за проблеми с кожата, дезинфекция или циркулация на кръвта.

Сега ще опишем как можете да повлияете благоприятно паяковидните вени:

 • Подобрява лимфния дренаж. Всъщност, смята се, че това етерично масло е най-доброто средство за лечение на разширени вени на краката.
 • Маслото от кипарис подобрява циркулацията на кръвта.
 • Действа антисептично, отлично се справя с болката, характерна за ревматоидния артрит и дори облекчава отоците.
 • Намалява усещането за напрежение и тежест в краката.
 • Етеричното масло от кипарис е подходящо за хора с мазна кожа, тъй като лекува акнето и успокоява възпалението и инфекциите.

Лечение на паяковидни вени с етерично масло от кипарис

 • Нанесете 5 капки от етеричното масло върху студен компрес (сложете навлажнената кърпа в хладилника за 10 минути например).
 • След като компресът е изстуден, започнете да масажирате краката, за да подобрите циркулацията на кръвта. Отделете поне по 10 минути на всеки крак, след това изчакайте маслото да изсъхне. След час се изкъпете. Ще забележите какво облекчение ще донесе тази процедура.
 1. Етерични масла от мента и розмарин

масла от мента и кипарис против паяковидни вени

Удивителната комбинация от тези 2 масла представлява идеален начин за облекчаване на болка, особено в онези дни, когато се прибирате у дома уморени с подути крака.

Етеричните масла от мента и розмарин са лесни за откриване и доста ефикасни. Ето как можете да ги използвате:

 • Двете етерични масла отпускат мускулите и са подходящи за стимулиране на притока на кръв.
 • Те се отразяват освежаващо и лекуват възпаленията.
 • Освен това притежават удивителното свойство да облекчават крампите, които често съпровождат разширените вени.
 • Етеричните масла от мента и розмарин са идеално болкоуспокояващо средство, което мигновено носи облекчение, когато най-много ви е необходимо.

Лечение на паяковидни вени с етерично масло от мента и розмарин

 • Сега ще приготвите студен компрес, както направихме преди малко с другото натурално средство. За целта служете навлажнена кърпа в хладилника за 10 минути. Щом сте готови, капнете 3 капки от всяко масло върху кърпата.
 • Масажирайте краката, за да стимулирате циркулацията на кръвта и да облекчите неудобното напрежение в разширените вени и крампите, от които вероятно страдате. След това се опитайте да отпуснете краката за 20 минути. Накрая вземете отпускащ душ и облейте краката със студена вода. Може ли нещо друго да е по-релаксиращо от това?
 1. Етерични масла от лимон и невен

лимон срещу паяковидни вени

Запознати ли сте с полезните свойства на тези етерични масла, когато става дума за грижа за кожата? Ако не сте ги пробвали преди, време е да откриете изумителното им въздействие:

 • Етеричното масло от невен е перфектно за лечение на кожни проблеми, от отоци, инфекции и акне до екзема и псориазис.
 • Комбинацията от тези 2 етерични масла възпира възпалителния отговор, ефикасно облекчава болката и активира лимфния дренаж.
 • И двете етерични масла оказват освежаващ ефект, който мигновено носи облекчение.
 • Те представляват мощни антиоксиданти, които съдържат много витамин Е, който прави кожата мека и гладка.

Лечение на паяковидни вени с етерични масла от лимон и невен

 • Този път няма да приготвим студен компрес. Етеричните масла от лимон и невен могат да бъдат нанесени директно върху кожата. За целта капнете по 3 капки от всяко масло в ръцете си и масажирайте краката.
 • Ще забележите мигновен освежаващ ефект в допълнение към приятния аромат. Тази комбинация от етерични масла представлява бързо и ефикасно средство, което не само носи облекчение при разширени вени, но и се грижи за здравето на кожата, справяйки се с възпаленията и отоците. Когато прилагате това лечение ежедневно, ще извлечете максимална полза от него.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.