4 съвета как да избегнете нефропатията

Една от препоръчителни храни, които трябва да присъстват в менюто, е патладжанът.
4 съвета как да избегнете нефропатията

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Нефропатията е заболяване на бъбреците, което сериозно застрашава здравето на човека. Бъбреците са натоварени със задачата да елиминират токсините, които влизат в тялото чрез консумацията на храна и представляват потенциален риск за здравето.

Какви мерки трябва да предприемете, за да се предпазите от нефропатия? По-често да детоксикирате бъбреците? Спазвате ли балансирана диета, или консумирате каквото ви падне?

Проблемите с бъбреците често са комплексни, тъй като може дълго време да не бъдат забелязани, докато не се развият до фаза, в който лечението е изключително трудно. Например при камъни в бъбреците се усеща изключително силна болка.

Какво представлява нефропатията?

Това заболяване на бъбреците представлява усложнение, което влошава функцията на органа. Малко по малко то се развива до фаза, в която един или два от бъбреците загубят способността да изпълняват своята функция. За щастие щом нефропатията бъде диагностицирана, лечението е напълно възможно, като се възстановяват, ако не всички, то част от функциите на органа.

В такива случаи лекарят дава списък от препоръки, които трябва да спазвате стриктно. В допълнение към това можете да следвате тези препоръки:

1. Внимавайте какво консумирате

Вероятно сте чели неведнъж, че диетата е много важна , когато става дума за здраве. Въпросът не е да можете да слагате на трапезата здравословни и вкусни ястия. Балансираният начин на хранене осигурява на организма всички необходими нутриенти, които го предпазват от заболяване на бъбреците.

Препоръчително е да включите тези храни в ежедневното меню:

Боровинки

Боровинките са отлична храна, предпазваща бъбреците от нефропатия

Боровинките са отлична храна, предпазваща бъбреците от нефропатия. Те също така са способно да лекуват, когато заболяването вече е факт. Освен че са вкусни и освежаващи, тези плодове съдържат много антиоксиданти.

Вярно е, че боровинките не са евтина храна, но не е необходимо голямо количество, за да извлечете полза от тях. В 25 боровинки се съдържат 800-100 мг фосфор. Освен това тези плодчета не съдържат калий – нутриент, който трябва да избягвате, когато съществува риск от нефропатия.

Целина

Едно време се е смятало, че не е препоръчително да се консумира целина, когато човек страда от проблеми с бъбреците. Днес учените са на друго мнение. Този зеленчук предлага редица ценни ползи.

Съставките на целината помагат да се контролира нивото на стреса и да се подобри функцията на имунната система. Тези 2 фактора обикновено се усложняват, когато заболеят бъбреците.

В допълнение към това е по-лесно да отслабнете, когато в диетата присъства целина. Това се дължи на факта, че в едно стебло целина се съдържат едва 10 калории, а тялото изразходва повече енергия, за да го преработи.

Патладжан

Патладжанът е препоръчителен при нефропатия

Пациентите, които вече страдат от нефропатия, често спазват доста строга диета. Една от препоръчителни храни, които трябва да присъстват в менюто, е патладжанът.

Този зеленчук е богат на диетични фибри. Той подобрява функцията на храносмилателната система.

Освен това съдържа витамини В и С, както и фолиева киселина – жизнено важни хранителни вещества за човешкото тяло.

Избягвайте консумацията на прекалено много протеини

Здравословно е да се консумират редовно протеини, но те трябва да съставляват между 10% и 30% от общото количество приети хранителни вещества, ако искате да се предпазите от заболяване на бъбреците. Препоръчително е да залагате на източници на растителен протеин, отколкото на  протеини от месо и други животински продукти.

2. Ограничете приема на сол

Нефропатията се влошава при прекомерна употреба на сол

В наши дни сме до такава степен свикнали с консумация на големи количества сол, че ни е трудно да осъществим контрол. Солта присъства в повечето преработени храни. Поради това, ако не внимавате, може да провокирате заболяване на бъбреците.

Добър начин да започнете да намалявате количеството на солта, която приемате ежедневно, е като ограничите употребата й. Например можете да консумирате салата без да поръсвате със сол, дори в рецептата да пише една щипка.

Много от салатните дресинги са богати на сол и други консерванти.  

Когато готвите, избирайте морска сол като алтернатива. Други заместители на солта трябва да бъдат избягвани. Често те съдържат химикали, които също се отразяват негативно върху здравето на бъбреците.

Причината, поради която си заслужава да избягвате трапезната сол, е, че тя повишава кръвното налягане и предизвиква усложнения при диабет и други болести.

3. Контролирайте нивото на захарта в кръвта и кръвното налягане

Знаехте ли, че хората, които страдат от високо кръвно налягане и диабет, са по-предразположени към заболяване на бъбреците? Това е така, тъй като тези две болести се отразяват върху бъбречната функция.

Когато кръвното налягане се повиши над нормалното, бъбреците изпитват затруднение при филтрирането на токсините от кръвообращението и елиминирането им чрез урината. Ако не следите и не контролирате това състояние, бъбреците могат да се увредят необратимо.

Когато е налице диабет, високото кръвно налягане може да предизвика загуба на протени чрез урината. Ако страдате от това състояние, препоръчително е да се уверите, че нивото на кръвната захар е под контрол.

В допълнение задължително посещавайте своя лекар поне 2 пъти годишно. Той ще следи състоянието на бъбреците.

4. Тренирайте редовно

Можете да избегнете нефропатията като третиране всеки ден

Физическото обездвижване е един от най-големите врагове на бъбреците. Когато прекарвате твърде много време в седящо състояние или не се движите по принцип, бъбреците забавят своята функция и започват да изпълняват задачите си по-трудно.

Можете да избегнете нефропатията като третиране всеки ден по малко. Поне по 30 минути физическа активност 3 пъти седмично.

Нефропатията може да се отрази негативно върху живота на човека. Поради това е важно да предприемете всички мерки, които могат да избегнат заболяването. Ако вече болестта е налице,трябва да знаете, че можете да се излекувате, стига да въведете някои промени в начина на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Andreu Periz Dolores, Hidalgo Blanco Miguel Ángel, Moreno Arroyo Mª Carmen. Diagnóstico y prevención de la Enfermedad Renal Crónica. Enferm Nefrol  [Internet]. 2013  Sep [citado  2018  Nov  05] ;  16( 3 ): 193-195. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2254-28842013000300008&lng=es.
  • Cupisti A, D’Alessandro C, Fumagalli G, Vigo V, Meola M, Cianchi C, Egidi M, F: Nutrition and Physical Activity in CKD patients. Kidney Blood Press Res 2014;39:107-113. doi: 10.1159/000355784 Disponible en: https://www.karger.com/Article/FullText/355784
  • Estrada Rodríguez Janice, Amargós Ramírez Jaqueline, Despaigne Yant Madeline, Chaos Correa Tamara, Perera Salcedo Elsie. Prevención de la enfermedad renal crónica en la comunidad. AMC  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Nov  05] ;  16( 6 ): 1704-1717. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552012000600007&lng=es.
  • Moreno Arroyo Mª Carmen, Hidalgo Blanco Miguel Ángel. El ejercicio físico y el paciente renal crónico. Enferm Nefrol  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Nov  05] ;  15( 4 ): 296-299. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2254-28842012000400009&lng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.