Ползите от патладжана: Не ги пропускайте!

Вода от лилавия зеленчук и ленено семе е един от най-добрите начини да понижите нивото на лошия холестерол и да стимулирате топенето на мазнините в тялото
Ползите от патладжана: Не ги пропускайте!
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 19 ноември, 2018

Любопитно да знаете е, че дълго време патладжанът се смята за отровна храна. Това мнение се дължи на факта, че съдържа вид алкалоид, познат като соланин. Той е вреден, когато консумирате патладжана суров или в неумерено количество. И двата случая са непрепоръчителни.

В наши дни обаче вече сме сигурни в полезните свойства на този лилав зеленчук.  Дори се препоръчва той да присъства редовно на трапезата. Затова продължете да четете нататък и ще узнаете кои са ползите, които можете да извлечете, когато консумирате патладжан.

Този зеленчук може да се похвали с разнообразие от здравословни ползи, тъй като съдържа важни хранителни вещества и е беден на калории. Идеален е като част от диетичен план за отслабване.

А какво да кажем за вкуса му? Патладжанът наистина е вкусен! Можете да го приготвяте по много начини.

В днешната статия искаме да дадем няколко убедителни причини, поради които да консумирате патладжан 2-3 пъти седмично.

Многобройните ползи от патладжана

Можете да го печете, пълните и пържите, а също така и да приготвяте патладжанена вода, с която ефикасно да понижите нивото на холестерола и да стимулирате процеса на отслабване.

Съществуват много начини, по които да сготвите патладжана. Изберете онази рецепта, която най-много отговаря на вкуса ви. Този зеленчук е идеален избор, когато искате да обогатите хранителното меню, опитвате се да се справите с анемия или пък искате да допринесете за здравето на черния дроб.

Каквато и да е причината, патладжанът е отлично допълнение към балансираното хранене. Ще разберете защо след малко.

Хранителна стойност на патладжана

Хранителна стойност на патладжана

Пълненият патладжан е кулинарен деликатес. Когато подберете правилните съставки и ги комбинирате, получавате богато, здравословно и засищащо ястие. Да видим какво умее този зеленчук:

 • Той е богат на желязо. Това го прави идеален за хора, които страдат от анемия поради дефицит на минерала.
 • Патладжанът е богат на калий, магнезий, мед, калций и фолиева киселина. Притежава свойството да укрепва костите. Ако сте бременни, определено трябва да включите патладжана в менюто, тъй като той стимулира правилното развитие на плода.

Патладжанът – отлична защита срещу много болести

Това растение е сред най-богатите на антиоксиданти, включително на антоцианин. Не бива да забравяме още витамин Е и фенолни киселини – натурално дуо, което се бори със свободните радикали и някои типове рак.

Идеален за детоксикация

Детоксикация

Благодарение на химическия си състав, присъствието на ензими и антиоксиданти патладжанът е идеален за елиминиране на токсините и другите вредни субстанции, които се натрупват в тялото всеки ден поради спазване на нездравословна диета и водене на заседнал начин на живот.

Не забравяйте, че патладжанът съдържа гликоалкалоиди, които оптимизират работата на черния дроб.

Те също така защитават черния дроб, като подпомагат процеса на елиминиране на токсините и на производство на повече жлъчка. Патладжанът не само подобрява процеса на детоксикация, но и действа терапевтично върху здравето на черния дроб.

Патладжанът – защитник на сърцето

Друг интересен факт, който си струва да знаете, е, че редовната консумация на патладжан се отразява положително върху сърцето. Той оказва антиангиогенно действие и представлява интерес за учените от дълги години.

Какво означава това? Той контролира растежа на нови кръвоносни съдове в тялото. Това е важно, тъй като неконтролираният им растеж може да доведе до развитието на тумори и рак, а също така на диабетични язви и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Накратко: включвайки патладжана редовно в менюто си, ще извлечете много здравословни ползи.

Идеален за отслабване

Отслабване

Почти сме сигурни, че знаете този факт: водата, приготвена от патладжан, е полезна с цел отслабване, тъй като притежава следните свойства:

 • Стимулира намаляването на мазнините в коремната област
 • Действа диуретично
 • Подпомага детоксикацията
 • Засища
 • Съдържа много хранителни вещества и е нискокалорична.

Патладжанена вода и ленено семе за редуциране на нивото на холестерола и топене на мазнините

Мляко

Един от най-добрите начини да понижите нивото на лошия холестерол и да стимулирате топенето на мазнините в тялото е като приготвите вода от патладжан и ленено семе.

Комбинацията на тези 2 съставки може да даде изненадващ резултат, тъй като лененото семе се справя ефикасно с прочистването на артериите от мастни отлагания, ускорява метаболизма, регулира кръвната захар и понижава нивото на лошия холестерол.

Обърнете внимание на следната рецепта:

Съставки:

 • 1 среден патладжан
 • 2 супени лъжици ленено семе на прах или цели (50 гр.)
 • 1 л. вода
 • Сок от 1 лимон

Начин на приготовление:

 • Лесно е. Първо трябва да кипнете водата. Щом това стане, добавете патладжана, който предварително сте нарязали на резени и сте отстранили кожата. Добавете и лененото семе. Варете 40 минути. След това свалете съда от огъня и оставете да престои 30 минути.
 • Следващата стъпка? Прецедете течността и я налейте в стъклена бутилка. Добавете лимоновия сок.

Начин на консумация:

 • Консумирайте това средство 2 пъти седмично. Нека първата чаша бъде изпита на празен стомах, непосредствено след като се събудите сутрин. Консумирайте още 3 чаши до края на деня, 20 минути преди всяко хранене.
 • Консумирайте напитката със стайна температура. Лесно е!

Ако спазвате здравословна диета, която е бедна на мазнини, ще забележите положителен резултат в най-скоро време. Започвате ли още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
 • Noda, Y., Kneyuki, T., Igarashi, K., Mori, A., & Packer, L. (2000). Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. In Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0300-483X(00)00202-X
 • Kwon, Y. I., Apostolidis, E., & Shetty, K. (2008). In vitro studies of eggplant (Solanum melongena) phenolics as inhibitors of key enzymes relevant for type 2 diabetes and hypertension. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.035
 • Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
 • Kaur, C., Nagal, S., Nishad, J., Kumar, R., & Sarika. (2014). Evaluating eggplant (Solanum melongena L) genotypes for bioactive properties: A chemometric approach. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.09.049

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.