4 рецепти с броколи за лека вечеря
Когато готвите трябва да запомните две неща. Първото е, че можете да приготвяте вкусни рецепти с броколи, които ще ви заситят и са здравословни. А второто е, че броколите са богати на важни хранителни вещества.
Вярването, че можете да ядете всичко за вечеря или че вечерята е продължение на обяда е погрешно. Затова много хора си приготвят за вечеря ястия богати на въглехидрати или съставки с високо съдържание на мазнини и лош холестерол (LDL).
Това е причината да имате храносмилателни проблеми или проста да се нахраните, без да мислите за качеството на храната, която консумирате.
За да сте сигурни, че това няма да ви се случи и за да се научите да си приготвяте вкусни вечери, богати на ценни хранителни вещества, можете да опитате някои от нашите рецепти с броколи. Не се тревожете, не са трудни за приготвяне и освен това не изискват много средства.
Рецепти с броколи за лека вечеря
1.Печено броколи със сирене
Тази рецепта запазва и подчертава натуралния вкус и аромат на броколите и сиренето. Идеята е да създадете комбинация, която никой не би повярвал, че е приготвена с помощта на този зеленчук.
Съставки
- 2 чаши броколи (200 г)
- 2 чаши настъргана моцарела (200 г)
- 1 чаена лъжичка зехтин (15 мл)
- 1 супена лъжица морска сол (15 г)
- 2 скилидки намачкан чесън
Начин на приготвяне
- Пригответе броколите на пара 10 минути.
- След като е готово го отделете на една страна, за да изстине. Нарежете го на парченца след като изстине.
- Поставете парченцата броколи в тиган с малко зехтин и го сотирайте заедно с намачкания чесън.
- Разбъркайте всичко заедно, подправете със сол и черен пипер (по желание) и накрая добавете сиренето.
- Преместете всичко в малък съд за печене и го запечете 20 минути на180ºC.
Прочетете и: Невероятни вегетариански рецепти за отслабване
2.Броколи по кажунски
Една от любимите ни рецепти с броколи. Подправката, на която е кръстено това ястие, придава оригиналния му, неповторим вкус и аромат.
Съставки
- 2 чаши броколи (200 г)
- 1 супена лъжица морска сол (15 г)
- 2 супени лъжици зехтин (15 мл)
- 1 чаша сметана (250 мл)
- ½ настърган лук
- 1 супена лъжица кажунска подправка (15 г)
Начин на приготвяне
- Започнете с приготвянето на броколите на пара, внимавайте да не го пресготвите, за да запазите цвета му.
- Същевременно започнете да приготвяте другите съставки в тиган: лука, солта, черния пипер и сметаната.
- След това добавете броколите и кажунската подправка като продължавате да бъркате сместа.
- За да завършите ястието то трябва да поври на тих огън още 10 минути.
3.Салата с броколи и авокадо
Съставки
- 5 чаши броколи (500 г)
- 1 узряло авокадо
- 2 супени лъжици дижонска горчица (40 г)
- 3 супени лъжици индийско орехче (30 г)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- 2 стръкчета магданоз нарязани на ситно
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин (30 мл)
- 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл)
Начин на приготвяне
- Измийте броколите включително и стеблото и го пригответе на пара 5 минути. Запомнете, че трябва да запазите свежия зелен цвят. Това е важна част от рецептата.
- След това го изчакайте да изстине.
- Обелете авокадото и го нарежете. Прехвърлете всичко в подходяща чиния или купа за салата.
- Добавете и магданоза, черния пипер и зехтина, за да подправите авокадото.
- Прибавете и топлото броколи и разбъркайте добре всичко.
- За да завършите рецептата подправете салатата с горчица и малко лимонов сок.
4.Пиле с броколи и сметана
Комбинацията между пилешко месо и зеленчуци винаги е добра идея. Защо тогава да не я използвате като лека вечеря?
Не пропускайте да прочетете и: 3 начина да приготвите броколи
Съставки
- 1 чаша броколи (100 г)
- 1 средно големи пилешки гърди
- 2 супени лъжици сол (30 г)
- 1 щипка къри
- 1 чаша пармезан (100 г)
- ½ настърган лук (80 г)
- 1 чаша сметана (250 мл)
- 1 супена лъжица черен пипер (15 г)
Начин на приготвяне
- Както и в предишните рецепти пригответе броколите на пара, този път заедно с пилешките гърди, лука и солта.
- След като е готово, прецедете водата и оставете броколите да изстинат.
- Затоплете малко зехтин в тиган и леко сотирайте нарязания лук със солта и черния пипер. Добавете пилешкото месо и гответе всичко заедно.
- Добавете сметаната в тигана и я оставете да поври с пилето.
- Накрая добавете и пармезана.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Shultz, S. (2013). Broccoli. Journal of Agricultural and Food Information. https://doi.org/10.1080/10496505.2013.833839
- Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738–750. doi:10.1080/10408398.2011.556759
- Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011, December). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019