Лайката: естествено лечение на хемороиди

Понякога това състояние изисква хирургическа намеса, но има случаи, в които можете да се справите с помощта на изпитани във времето естествени средства.
Лайката: естествено лечение на хемороиди

Написано от Thais Guillén Otero

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Темата за хемороидите е табу за много хора, но реалността сочи, че хемороидите нерядко вървят ръка за ръка с други проблеми и много силна болка, която с времето става все по-нетърпима. Адекватното лечение може бързо да сложи край на дискомфорта, затова защо да не повдигнем темата сега – търсите ли информация за естествено лечение на хемороиди и желаете ли да се справите с този проблем?

Лайката е растение, което лесно може да бъде намерено в градината и е популярно в народната медицина с лечебните си свойства. Сред последните ще открием редуциране и елиминиране на хемороиди. Днес ще ви разкрием 4 естествени средства, съдържащи лайка, които успешно се справят с хемороидите.

Какво представляват хемороидите?

Когато вените на ректума и ануса са възпалени, уплътнението на субмукозната тъкан, която съдържа повърхностните кръвоносни съдове и артерии на аналния канал, е извадено “навън”, благоприятствайки образуването на хемороиди. При нормални обстоятелства трите възглавнички, разположени в дясната латерална стена, в лявата област и средата на канала, са свързани и контролират изхождането.

Познати са различни причини за образуването на хемороиди.

Познати са различни причини за образуването на хемороиди. Веднъж появил се, напълно вероятно е този “неудобен” здравословен проблем да се повтори по-късно, ако не ограничим факторите, които го причиняват.

Фактори, които могат да предизвикат хемороиди

 • Запек: той може да се превърне в хроничен проблем. Възпалението е провокирано поради свиването на вените в аналния канал.
 • Наследствени фактори: когато сте предразположени към поява на хемороиди.
 • Бременност: особено в последните седмици на бременността и по време на естествено раждане, абдоминалното налягане и напъването могат да причинят възпаление.
 • С напредването на възрастта: ректалният сфинктер губи здравината си.
 • Диария: може да предизвика раздразнение.
 • Наднормено тегло и затлъстяване: поради въздействието на абдоминалното налягане върху тазовото дъно.
 • Стоенето/ седенето в една позиция за дълъг период от време: стоенето прав или седенето за дълъг период от време без никакво движение може да предизвика възпаление. Този фактор е типичен за определени професии: портиери, компютърни специалисти, офис работници, таксиметрови шофьори, касиери.
 • Портална хипертония: причинена поради повишаването на кръвното налягане в системата на вена порте.
 • Злоупотреба с лаксативи: може да предизвика раздразнение.
 • Пикантна храна и много подправки или сол: предизвикват възпаление на чревната лигавица и ректума.

Как да се справим с проблема

Ще ви изброим конкретни симптоми на хемороидите, които ги правят непоносими за издържане. Понякога това състояние изисква хирургическа намеса, но има случаи, в които можете да се справите с помощта на изпитани във времето естествени средства. И четирите рецепти, с които ще ви запознаем, съдържат лайка. Те са лесни за приготвяне и много ефективни. Преди да ги приложите обаче, задължително се уверете, че страдате именно от хемороиди.

Симптоми, че страдате от хемороиди

 • Силна болка в областта на ануса
 • Ярка, червена кръв в изпражненията, по тоалетната хартия и тоалетната чиния. Съществуват и други причини за анално кървене, затова само наличието на този симптом не е достатъчно, за да се постави диагноза хемороиди.
 • Черни на цвят изпражнения (някои лекарства и храни, например спанак или калмари, могат да оцветят изпражненията в черно)
 • Парене или чувство за смъдене в ануса
 • Петна по бельото
 • Частична или пълна липса на изхождане

Трябва да споменем, че понякога хемороидите изчезват от само себе си в рамките на седем дни. Независимо от това, дискомфортът и болката могат да бъдат облекчени по-бързо, ако използвате лайката като естествено средство срещу хемороидите.

Лайката: Естествено лечение на хемороидите

Лайката: Естествено лечение на хемороидите

Лайката притежава множество лечебни свойства – тя действа тонизиращо, антиревматично и противовъзпалително, стимулира храносмилането, успокоява нервите и предотвратява спазмите. Добрата новина е, че също така действа благоприятно при хемороиди. Предлагаме ви следните четири рецепти за лечение на хемороиди с лайка:

Рецепта №1: Лайка и рози

Този ефективен лек намалява хемороидите, а в някои случаи може и да изчезнат напълно.

Сложете в подходящ съд 250 мл масло от пшеничен зародиш, 10 грама лайка на прах и две листенца рози. Гответе ги на слаб огън в продължение на един час. Използвайте марля, за да прецедите течността. Смесете получената течност с 20 грама от пчелен восък и 20 грама ланолин.  Препоръчително е да съхранявате този мехлем в стерилизиран контейнер (с гореща вода), докато изстине. Веднъж щом стегне, можете да го намажете в областта на хемороидите. Повтаряйте до изчезване на болката.

Рецепта № 2: Олио от лайка

Купете бутилка олио от лайка и го прилагайте директно върху хемороидите, докато усетите отпускане и изчезване на неприятните симптоми.

Рецепта № 3: Тинктура от лайка

Тинктура от лайка във ваната облекчава хемороидите. Приготвя се лесно. Сложете шепа лайка в три литра вода. Кипнете водата, за да позволите на лайката да освободи лечебните си съставки за 10 минути. Прецедете течността и я смесете с водата във ваната. Потопете се във ваната за 15 минути. Правете тази процедура ежедневно, докато се почувствате по-добре.

Рецепта № 4: Чай от лайка

Чаят отслабва аналното възпаление, пресича малките и появата на нови хемороиди. За да го приготвите, кипнете шепа листа от лайка в литър вода за 10 минути. Дайте му достатъчно време да изстине. Прилагайте чая, докато се отървете от  хемороидите. Бъдете спокойни – няма ограничение в продължителността на използване.

Как да се предпазим от появата на хемороиди

Въпреки че хемороидите често се появяват без предварителни сигнали, все пак има няколко мерки, чрез които да избегнете възпаление на ректума и ануса:

 • Избягвайте заседналия начин на живот. Отделяйте време за упражнения поне три пъти седмично. Желателно е упражненията да траят поне час и половина (тичане или ходене). Целта е да подобрите циркулацията на кръвта.
 • Обогатете диетата си с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които спомагат за избягването на запек.
 • Не консумирайте пикантни храни или такива, които съдържат прекалено много мазнини.
 • Ограничете алкохолните напитки.
 • Отслабнете.
 • Пийте много вода: тя е полезна за циркулацията на кръвта.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. (2010). Health benefits of chamomile. Recent Progress in Medicinal Plants, Volume 27.
 • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Botanical Treatments for Hemorrhoids. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.285

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.