Петте най-големи лъжи, които можете да кажете на лекаря си

Пазенето на тайни, прикриването на симптомите и информацията относно начина ви на живот могат да попречат на правилната медицинска диагноза. Важно е да казвате истината относно навиците и ежедневието си.
Петте най-големи лъжи, които можете да кажете на лекаря си
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лъжете ли лекаря си? Ако да, защо? Не мислите ли, че тези лъжи могат да ви навредят? Според вас, кои са тези най-големи лъжи, които могат да бъдат от решаващо значение за вашето здравословно състояние?

В повечето случаи, честите консултации с лекар могат да ви предпазят от бъдещи проблеми, както и да контролират вече съществуващите. Периодичните прегледи са от изключителна важност за предотвратяването и борбата с напредването на болестта.

Вярвате или не, някои пациенти предпочитат да лъжат лекарите, които се грижат за тяхното здраве. Съществуват случаи, в които пациентите крият болката и ситуациите, които поставят здравето им под заплаха, тъй като се притесняват да не биват критикувани или съдени.

Те правят това без да мислят, че могат да повлияят на диагнозата и дори лечението на своите проблеми.

Трябва да разберете кои са най-големите лъжи, които можете да кажете на лекаря си, тъй като те определено могат да бъдат опасни за здравето ви.

1. “Чувствам се добре”

Първата сред лъжите, които можете да кажете на лекаря си е тази, че се чувствате добре, когато всъщност това не е така.

Тази фраза е много често срещана сред боледуващите от депресия,които не разбират, че им е нужна помощ. Някои от тези пациенти се чувстват тъжни и мислят, че проблемът не може да се разреши от специалист.

Постоянното чувство на вина, отчаяние и раздразнителност са симптоми на депресия или хормонални проблеми, които не винаги отшумяват от само себе си.

Нещо повече, тази лъжа е доста разпространена сред хората с това специфично медицинско състояние, изискващи стриктно лечение, което те не спазват. След което, въпреки че изпитват дискомфорт, предпочитат да запазят мълчание, за да не може лекарят да им се кара.

Много важно е да разказвате на лекаря си за големите промени в настроението, мислите или държанието  както у дома, така и на работа.

Мислете за това как всеки симптом може а изисква промяна в лекарствата, диетата или терапията.

2. “Храня се здравословно”

не лъжете лекаря си, че се храните здравословно

Втората от най-големите лъжи, които можете да кажете на лекаря си, е свързана с хранителните ви навици. По принцип хората казват, че ядат по-малко и по-здравословно, отколкото го правят наистина.

Ето защо диетолозите препоръчват воденето на хранителен дневник. Въпреки това, когато някой пациент изрече тази лъжа, той обикновено променя и хранителния си запис. Причината, разбира се, е отново мъмренето от специалистите.

Това може да изглежда като малка лъжа, но тя увеличава риска от усложнения. В допълнение на това може да забави или предотврати желаната цел, като отслабването или редуцирането на нивата на глюкоза.

3. “Винаги приемам предписаните медикаменти”

не лъжете лекаря си, че пиете лекарствата си

Тази лъжа може да направи трудно лекуването на хронични заболявания като хипертония, диабет и астма. Изключително трудно е да се приема едно лекарство завинаги. Все пак, лекарите могат да имат предвид постепенното намаляване и евентуалното му спиране.

Знаем, че понякога е дразнещо да помните, че трябва да приемате това или онова хапче. В други случаи може просто да бъде невъзможно да си позволите предписаните лекарства и бихте предпочели да излъжете.

Не го правете. По-добре говорете с лекаря си. Той може да ви помогне да откриете алтернатива, като:

  • Достъп до медицински мостри, които получава директно от лабораториите.
  • Промяна на текущото лекарство с по-обикновено и по-евтино.

4. “Правя секс само с партньора си”

Да не казвате на лекаря си, че сте били неверни на партньора си е много често срещано и се случва, тъй като пациентите се страхуват, че лекарят може да ги съди.

Помнете, че лекарят е човек, на който можете да имате пълно доверие. Той е там за да ви помогне, а не да ви нарани. Не забравяйте, че всичко, което кажете е под пълна конфиденциалност.

Все пак, съществуват и изключения: когато човек е заразен с болест, предавана по полов път и лекарят знае, че той е правил секс без предпазни мерки с човек, който не е бил информиран за това.

В този случай специалистът има правото да информира човека, чието здраве е под сериозна заплаха, тъй като заплахата за живота винаги превъзхожда професионалната конфиденциалност.

Все пак, не забравяйте за отговорността пред партньора си – неговото здраве зависи от вашето.

5. “Не пуша” или “не пия”

не лъжете лекаря си, че не пиете или не пушете

Много хора казват, че пият по две или три чаши на ден или пушат само една цигара, като същевременно приемат много повече от тези субстанции. В ситуациите, в които вероятно консумирате повече алкохол и цигари, близките ви могат да помогнат на лекаря да установи дали страдате от пристрастяване.

И преди да сте се ядосали и отрекли ситуацията, първо осъзнайте каква е реалността. Прекомерната консумация на алкохол провокира физическите, психическите, социалните и моралните последствия. От друга страна тютюнът може да причини няколко вида рак.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 мигновени ефекта на алкохола върху организма

И в двата случая, да лъжете относно консумацията на тези субстанции може да направи трудно контролирането на хроничните заболявания и тяхното лечение. Ако сте диабетик, нивата на глюкоза в кръвта ви ще се променят постоянно.

Освен това, някои лекарства губят ефективността си и причиняват негативни последствия, щом се комбинират с по-горните вещества.

Не лъжете лекаря си

Пазенето на тайни, прикриването на симптомите и информацията относно начина ви на живот могат да попречат на правилната медицинска диагноза.

Изключително важно е да казвате истината относно навиците и начина си на живот. Нормално е при провеждането на определени разговори да се чувствате неудобно или засрамени.

Например, може би се страхувате да не бъдете критикувани или съдени, но лекарят е там, за да ви помогне.

Със сигурност не желаете да получите алергична реакция или сериозно усложнение, само защото сте излъгали.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.