8 храни, които провокират възпалението на стомаха

Не ги изключвайте напълно от менюто си, защото по принцип са полезни
8 храни, които провокират възпалението на стомаха

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

По всяка вероятност няма човек, който не би поискал коремът му да е плосък. Много са онези от нас, които в момента се опитват чрез диети и тренировки да постигнат именно това. И когато сякаш всичко изглежда, че върви по план, изведнъж коремът ни се подува, а дънките или друг тип облекло вече ни стягат. Какво се случва? Днес ще поговорим за възпалението на стомаха и как да се справим с него с натурални средства.


Вярно е, че има хората, за които подуването на корема не е кой знае колко сериозен симптом. За други обаче ефектът е тревожен – той разваля фигурата им, прави ги да изглеждат по-дебели и т.н.

Истината е, че не става дума просто за естетически проблем. Всеки трябва да е наясно, че възпалението на стомаха може да се дължи на претоварена храносмилателна система, резултат от преяждане с храна или пък консумацията на продукти, които дразнят стомаха.

По-важното е, че подуването и дискомфортът се съпрвоождат и с други неприятни симптоми като газове. Те могат да бъдат доста болезнени.

Ето защо решихме, че е отлична идея да отбележим кои са храните, които провокират възпалението на стомаха и да ги избягваме, когато можем.

 1. Храните, които са богати на мазнини

храни богати на мазнини

Богатите на мазнини храни са една от основните причини за възпалението на стомаха.

Те не само провокират покачване на телесното тегло, но и забавят процеса на храносмилане и повишават нивото на холестерола.

Един отличен пример за такъв тип храна са пържените картофи, които са богати на мазнини и нишесте и е голяма вероятността да провокират подуване на корема.

Вижте и: Храни, които трябва (и не трябва) да консумирате на празен стомах

 1. Газираните напитки

Содата и другите газирани напитки са любими на много хора, тъй като съдържат захар, а това ги прави пристрастяващи.

Лошата новина е, че въглеродният диоксид влияе негативно върху стомаха, провокирайки симптоми като киселини и подуване.

 1. Кръстоцветните зеленчуци

кръстоцветни зеленчуци

Този клас зеленчуци съдържат полизахарид, който трудно се преработва от стомаха. Когато влезе в контакт с чревните бактерии, той започва да ферментира, провокирайки проявата на симптоми като разстроен стомах, газове и оригване.

Това, в допълнение с високо съдържание на фибри, превръща кръстоцветните зеленчуци в храни, които провокират възпалението на стомаха.

За да избегнете този резултат, съветваме да консумирате този клас зеленчуци умерено. Съчетавайте ги с други храни, които редуцират ефекта им върху тялото.

 1. Солта провокира възпалението на стомаха

Неумерената консумация на сол е една от основните причини за задържането на течности. Тя е пряко свързана с проблеми като възпалението.

Намаляването на количеството на приеманата сол дневно не само ще се отрази добре върху коремната зона, но и ще окаже положително въздействие върху общото здравословно състояние на човека.

 1. Рафинираните въглехидрати

Рафинираните въглехидрати са били подложени на процес, който извежда от тях съдържащите се фибри, превръщайки ги в празни калории с никаква хранителна стойност.

Един от най-лошите варианти е бялото брашно, което често се използва за приготвянето на пица, хляб, макаронени изделия, паста и др.

Всъщност някои хора изпитват нетолерантност към този тип храни, като при тях се проявяват алергични реакции, когато ги консумират.

Вижте и: 6 причини да пиете топла вода на празен стомах

 1. Пикантните храни

пикантни храни

Подправките са полезни за здравето по принцип, но те могат да провокират възпаление на стомаха, когато се консумират неправилно.

Това се случва при прекомерна секреция на киселини, които раздразват лигавицата на стомаха, провокирайки възпалителен процес.

Поради това е добра идея да консумирате пикантни храни умерено. Към тях спадат:

 1. Млечните продукти

Хората, които страдат от лактозна непоносимост, е препоръчително да избягват консумацията на млечни продукти, дори когато изглеждат неустоимо апетитни.

Този тип храна може да влоши храносмилането им, провокирайки подуване, спазми и диария.

 1. Бобовите култури

бобови култури

Бобовите храни са чест гост на трапезата. Те обаче се характеризират с това, че трудно се обработват от стомаха, тъй като съдържат много полизахариди, а също така и други съставки. Бобовите храни провокират натрупване на газове в червата, а оттам възпалението на стомаха е въпрос на време.

Не е добра идея да изключите напълно бобовите култури от менюто. Опитайте се да ограничите количеството и ги гответе правилно, преди да пристъпите към консумацията им.

Можете да извлечете доста протеини от алтернативни храни като риба, пилешко месо и соеви продукти.

В заключение ще кажем, че 8-те храни, които изброихме, са сред най-честите виновници за възпалението на стомаха. Препоръчително е да избягвате консумацията им в излишество, за да избегнете нежеланите странични ефекти.

Ако все още изпитвате проблеми със стомаха, добра идея е да се консултирате с лекар, тъй като той може да постави най-точната диагноза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
 • Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
 • Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
 • Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.