3 здравословни закуски, които ще харесате

Закуската трябва да ви осигури около 25% от енергията, необходима ви през деня.
3 здравословни закуски, които ще харесате
Sofía Quintana Alonso

Написано и проверено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Последна актуализация: 17 юли, 2019

З акуската е едно от най-важните хранения за деня и никога не трябва да я пропускате . Макар да е вярно, че понякога забързаният начин на живот и задълженията не ви позволяват да седнете спокойно и да се нахраните с подходящите хранителни продукти, трябва да положите малко усилия. Какво ще кажете да започнете с приготвянето на тези лесни, здравословни закуски още днес?

Закуската трябва да в и осигури около 25% от енергията, необходима ви през деня. От съществено значение е да приемате подходящите хранителни вещества, за да компенсирате времето прекарано в сън през нощта, когато не сте консумирали нищо.  Здравословната, разнообразна и балансирана закуска ще ви помогне да напуснете дома си сутрин изпълнени с повече енергия и в по-добро настроение.

Освен това ще опровергаете идеята, че за да отслабнете, е най-добре да гладувате . Ако не сте закусили, до средата на деня със сигурност ще сте похапнали достатъчно, за да потушите силното чувство на нервност, а това въобще не е здравословно.

Лесни рецепти за приготвянето на здравословни закуски,

които може да превърнете в един от най-хубавите моменти от деня!

Купичка с овесена каша и плодове
Овесената каша с плодове е един от вариантите на здравословни закуски

Начин на приготвяне

 • Направете си закуската в купичка или голяма чаша. Изсипете малко разтворима овесена каша. След това добавете половин чаша соево мляко или вода, толкова колкото желаете.
 • Добавете и плодовете: боровинки, ягоди, малини … Ако не можете да намерите такива плодове или са много скъпи, може да използвате сливи или червена ябълка.
 • Прибавете и ядки. Например десет стафиди и два смлени ореха.
 • Яжте закуската бавно и я сдъвквайте добре.

Ползи

С тази закуска ще си осигурите достатъчно количество фибри и антиоксиданти. Плодовете са богати на ценни хранителни вещества, освен това са толкова здравословни, колкото и вкусни. Овесената каша ви осигурява въглехидрати. По отношение на ядките, те ще ви осигурят ценни антиоксиданти като феноли и ресвератрол.

Сандвич от пълнозърнен хляб с пуешко месо и авокадо
Сандвичите от пълнозърнест хляб един от вариантите за здравословни закуски.

Начин на приготвяне

 • Това е още една от рецептите за разнообразни и здравословни закуски. Сандвич с пуешко месо и чаша натурален портокалов сок.
 • Първо направете сандвича, като винаги използвайте пълнозърнен хляб. Добавете резен шунка или пуешко месо (съдържат по-малко мазнини), една чаена лъжичка зехтин и няколко парчета авокадо. Уверяваме ви, че комбинацията е изключително вкусна. Можете да използвате и пилешко месо, ако го предпочитате.
 • Не забравяйте да си приготвите портокалов сок.

Ползи

Този сандвич с пълнозърнен хляб ще в и засити за по-дълго време. Освен това ви осигурява витамини, минерали и протеини. Авокадото съдържа голямо количество витамин Е, спомагащ намаляването на холестерола и по-доброто усвояване на всички хранителни вещества от закуската. Не трябва да забравяме и ценните антиоксиданти от портокаловия сок. Този вариант за закуска е много здравословен.

Плодова салата, препечена филийка с мед и бял чай
Вариант на полезните здравословни закуски е и плодовата салата

Начин на приготвяне

 • Първоначално тази закуска може да ви стори доста обилна, но не е. Ще си осигурите достатъчно количество антиоксиданти и витамини с тази закуска. Вземете една не много голяма купичка, за да поставите нарязаните плодове в нея.
 • Малко киви, ябълки, пет зрънца грозде, две ягоди  – перфектното количество плодове за закуска. Ключът се крие в разнообразието и различните полезни качества на тези плодове.
 • След това си пригответе препечената филийка. Използвайте пълнозърнен хляб, а самата филийка не трябва да е много голяма. Намажете я с една две супени лъжици мед.
 • Накрая си пригответе белия чай. Този вид чай е по-здравословен дори от зеления, затова ви го препоръчваме. Можете да го намерите в магазините за натурални продукти. Този чай е много ценен и полезен. Не забравяйте, че след като водата кипне и добавите чая трябва да го оставите да се запари 5 минути.

 Ползи

 • Още един от чудесните варианти за здравословни закуски. Ще се възползвате от качествата на различни здравословни плодове с високо съдържание на антиоксиданти и ще се погрижите за здравето си. Медът притежава отлично антисептично, лечебно и укрепващо имунната система действие. Белият чай е верен помощник в борбата срещу свободните радикали, тъй като притежава по-силно действие от зеления чай.

Снимките са предоставени от Neus.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.