Как да приготвим чай правилно

Ако чаените листа са деликатни и меки като тези на синия чай, препоръчително е да добавите в чайника първо водата и след това чая.
Как да приготвим чай правилно

Написано от Thais Guillén Otero

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Една чаша чай се препоръчва в моменти, когато се чувстваме потиснати, депресирани или просто настроението ни е лошо. Но… дали наистина знаем как правилно да приготвим напитката.

Знаете ли от къде произлиза чаят? Според една легенда лек летен бриз накарал няколко листа да опадат от едно диво чаено дърво във водата, която китайският император Шен Нунг варял. По този неочакван начин новата ароматна, вкусна и ободряваща напитка привлякла вниманието и интересна на императора, а впоследствие – и на света. Днес чаят се радва на завидна популярност из цялото земно кълбо и консумацията му се свързва с различни здравословни ползи. Той действа профилактично срещу редица болести и се използва като лекарство при сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания и нарушения, които поразяват опорно-двигателната система.

В тази статия решихме да ви обясним ясно как да приготвим няколко от най-популярните чайове по света.

Нашият любим чай

Чаят е напитка, която се приготвя основно от листата и пъпките на храста Camellia sinensis. Той притежава антиоксидантни, противовъзпалителни, успокояващи и отпускащи нервната система свойства, които се дължат на високото съдържание на полифеноли и катехини. Напитката съдържа флуорид и минерални соли, като тяхната концентрация варира в зависимост от типа чай.

Зелен чай

Да приготвим зелен чай за ускоряване на метаболизма.

Листата, които се използват за направата на този чай, се подлагат на изсушаване и стриване. Не се изисква никакъв процес на ферментация. Така ценните хранителни вещества и свойствата на зеления чай остават почти напълно непокътнати. Чаят има зелен цвят и е известен със силно освежаващия си вкус.

Бял чай

Белият чай се приготвя от листата и пъпките, които са все още са на дървото. Листата се изсушават и не преминават през процес на ферментация или окисление. Белият чай се характеризира с много мек аромат и името му се дължи на цвета на пъпките.

Черен чай

Напитката има червеникав и тъмен цвят и съдържа голямо количество кофеин.

Листата, които се използват за приготвянето на черния чай, преминават дълъг процес на окисляване, след като бъдат изсушени. Напитката има червеникав и тъмен цвят и съдържа голямо количество кофеин.

Червен чай

Червеният чай се радва на високо уважение и почит в Китай.

Червеният чай, познат още сред ценителите като пу-ер, се приготвя от листата, които след изсушаване преминават през дълъг процес на ферментация, по-продължителен от този при черния чай. След това червеният чай се нуждае от узряване, което в някои случаи може да отнеме няколко десетилетия. Именно процесът на узряване придава на червения чай неговия землист аромат и специфичното му оцветяване в ръждиво. Напитката се радва на високо уважение и почит в Китай.

Син чай/ Oolong

Синият чай е много деликатен и се характеризира с флорален и плодов аромат.

 

Този чай е много деликатен. Характеризира се с флорален и плодов аромат, дължащ се на късия процес на окисляване, през който преминават листата. Много се тачи в Китай.

Разбира се, познаването на характеристиките на различните видове чайове не е достатъчно, за да умеем да приготвим правилно напитката. Веднъж щом се спрете на чай, който е по вкуса ви, е добре да се запознаете с начина му на приготвяне. Понякога този процес не е толкова лесен, колкото сте си представяли. Всеки чай има своите специфични изисквания към технологията. В следващите редове ще обърнем вниманието точно на този етап от консумацията на любимия ви чай. Ще ви обясним как правилно да приготвим  най-популярните в наши дни чайове.

За начало се нуждаете от няколко основни инструкции:

 • В идеалния вариант трябва разполагате с чайник с достатъчен обем за листата, които свободно да плават насам-натам. Винаги предварително изплаквайте чайника си.
 • Намерете възможно най-чистата вода, защото солите, съдържащи се в нея, могат да променят същинския вкус на чая.
 • Задължително е чаят да се консумира веднага след приготвянето му. След време той се окислява, а това понякога може да има негативни последици върху здравето.

И сега…

Как да приготвим правилно най-популярните чайове?

Затоплете чайника:

Използвайте малко количество гореща вода, за да изплакнете отвътре чайника или съда, в който смятате да приготвите любимия си чай. Същото се отнася и за чашите, в които ще го сипете. Изплакнете ги с гореща вода – по този начин ще избегнете загубата на топлина, когато наливате чая в студен чайник или чаши.

Нагрейте водата:

Препоръчваме ви да използвате прясна вода, по възможност минерална. оставете я да се нагрее, но без да кипва. По този начин не се губи кислородът, а това е важно условие за да приготвим правилно чай. Температурата на водата варира в зависимост от това, какъв чай си приготвяте и какво е качеството му:

 • Зелен чай: от 65 до 85ºC
 • Бял чай: от 75 до 80ºC
 • Черен чай и червен чай: от 90 до 100ºC
 • Син чай: от 85 до 90ºC

Добавете първо чай или вода:

Ако чаените листа са деликатни и меки като тези на синия чай, препоръчително е да добавите в чайника първо водата и след това чая. В обратния случай – при по-грубовати чаени листа, какъвто е черният чай, сложете в чайника първо чая, а след това водата. Тази последователност оказва силно влияние върху запазването на аромата на напитката. След това сложете капака на чайника.

Колко време да запарваме чая?

Отговорът на този въпрос зависи от типа чай, произхода му, аромата и вкуса, които искаме да му придадем. През първата минута на варене листата прехвърлят почти целия си аромат във водата. През втората минута листата започват да отделят танини, които придават на напитката по-тежък аромат.

 • Бял чай: 1-2 минути
 • Зелен чай: 1-3 минути
 • Син чай: 3 минути
 • Черен чай и червен чай: 2-3 минути

А захар?

Имайте предвид, че захарта променя свойствата на чая. Ако желаете да се наслаждавате максимално на естествения вкус и аромат на чая си, свикнете да го пиете без захар.

Само един метод на приготвяне ли има?

И така, сега вече имаме познанията как да приготвим любимия си вид чай правилно. Важно да знаете също така, че има повече от един метод на приготвяне на тази напитка. Затова смятаме да ви разкрием част методите, които ще са ви от полза. Подбрали сме пет различни подхода, според националните традиции. Експериментирайте и се наслаждавайте!

Английски традиционен метод

За направата на чаена чаша чай ще ви е необходима една супена лъжица чай, която ще добавите в предварително изплакнат чайник. Количеството на чая може да е различно в зависимост от собствения ви вкус и предпочитания. Горещата вода се налива върху листата, докато ги покрие. Оставете да престои няколко минути в зависимост от типа чай, който сте подбрали. Преди да сервирате чая, желателно е да загреете чашата за чай.

Японски метод

Сложете по една супена лъжица чай във всяка чаена чаша. Почти вряща вода се налива в чашите. Разбъркайте сместа в продължение на няколко секунди с помощта на бамбукова пръчка за бъркане.

Руски метод

Три или четири супени лъжици чай се слагат в половин литър вода. Малко количество от напитката се налива във всяка чаша. Водата в самовара се разрежда. Можете да посладите чая си със захар или конфитюр.

Марокански метод

Листата чай се поставят в чайник, в който се налива малко количество вряща вода. Тази вода след това се изхвърля. Отново пълните чайника с вряща вода и оставяте да се запари за няколко минути.

Чаят се сервира в чаши, които предварително за ароматизирани с пресни листа мента.

Пакистански метод

За да приготвим чай за шестима души, се нуждаем от литър мляко и две супени лъжици чай. Нагрейте млякото до кипване и го налейте върху листата чай. Необходимо е чаят да престои така пет минути. След това се сервира.

Според пакистанския метод е позволено да овкусите чая си. Можете да добавите подправки, като например канела, кардамон и джинджифил.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.