Вкусен домашен лимонов пай

· 08.11.2015
Украсете с няколко листа мента и вашият домашен лимонов пай ще изглежда чудесно.

Кой не обича аромата на лимон? Той е освежаващ и леко кисел, привлекателен както за възрастни, така и за деца – и най-хубавото от всичко е, че това е плод, пълен с ползи за здравето. Днес сме приготвили рецепта за вкусен домашен лимонов пай за вас и вашето семейство. Можете да му се насладите по всяко време на деня!

Превъзходните свойства на лимона

Няма нищо по-чудесно от старт на деня с резен лимонов пай или торта.

Няма нищо по-чудесно от старт на деня с резен лимонов пай или торта. Това е идеална закуска за децата и перфектна почерпка, когато посрещате гости. С две думи, няма да сбъркате, ако го имате в кухнята си. Да не забравяме и факта, че лимонът е пълен с витамини и минерали – това наистина е плод, без който не можем. Той е идеален за приготвяне на сокове, салатни дресинги, подправяне на меса и, разбира се, за приготвянето на фини десерти. По-долу сме изброили още няколко причини, поради които лимоните са чудесни за вас:

  • Богати са на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и стимулира естествените защитни сили на организма срещу болести.
  • Съдържат пектин, калиеви соли, глюкоза – това са терапевтични агенти за редица органи.
  • Идеални са за борба с грип, настинки и главоболие.
  • Поддържат доброто здраве на венците и помагат в борбата с възпаление на венците.
  • Успокояват нервната система
  • Представляват чудесен естествен антиоксидант.
  • Спомагат за насърчаване на по-доброто храносмилане.
  • Чудесни за детоксикация на тялото и кръвта.
  • Могат да премахнат някои чревни паразити.

Рецепта за домашен лимонов пай

Домашен лимонов пай

Какви съставки са ни необходими?

За кростатата:

  • 3/4 чаша брашно
  • 1 голямо яйце
  • 1/2 чаша охладено масло
  • 2 супени лъжици пудра захар
  • щипка сол

 

За лимоновия пълнеж:

  • 3 лимона
  • 1 чаша сметана за разбиване (изберете с ниско съдържание на мазнини)
  • 5 яйца
  • 1/2 чаша пудра захар

Вижте още: 7 малки промени по пътя към свалянето на килограми

Как да го приготвим?

Приготвяне на домашен лимонов пай

Готови ли сте? Чудесно!

Първото нещо, което трябва да направите за домашния лимонов пай, е приготвянето на кростатата. Започнете с отделяне на белтъка от жълтъка. Запазете белтъка за меренге топинг по-късно и разбийте жълтъка в купа с две супени лъжици студена вода.

След това сложете брашното в голяма купа и добавете маслото, нарязано на кубчета.

С чисти и сухи ръце смесете брашното и маслото, докато се образува гладка паста. Ако маслото е омекнало твърде много, върнете го обратно в хладилника за около 5 минути.

Като следваща стъпка добавете яйчния жълтък към тестото и смесете добре, докато получите гладка паста с хубав цвят. Оформете тестото на топка и го увийте с найлоново фолио, което обикновено се използва за съхраняване на закуски или замразяване на храни. Сложете топката в хладилника за 45 минути.

След 45 мин. извадете тестото от хладилника и с помощта на точилка го разточете на тънък равномерен пласт.

Ако забележите, че тестото започва да се напуква или да става твърде меко, добавете щипка допълнително брашно и го разточете добре. След като имате тънък пласт от тестото, поставете го в съд за пай, който е с незалепващо покритие или предварително намазан с малко масло или напръскан със спрей за готвене. Притиснете тестото силно, оставяйки малко над ръба на съда, така че да можете да добавите още пълнеж в центъра.

Поставете съда с пай в хладилника за около 10 до 15 минути, докато загреете фурната до 250 градуса. След като фурната се затопли, поставете кростатата да се пече за 20 минути.

Прочетете и това: 3 здравословни начини да сготвите пилешки гърди

А сега идва ред на запълване на пая

Започнете с настъргване корите на лимоните, като ги оставите в малка купа и изстискайте сока в средно голяма купа.

Добавете разбитата сметана, жълтъците на яйцата (като оставите белтъците за меренге) и захар към лимоновия сок. Разбийте всичко гладко и добавете лимоновите кори. След като всичко е добре смесено, го излейте върху приготвената кростата.

Време да оставите пая да се пече за 45 минути или докато го извадите без полепнали трохи, ако вкарате нож в центъра на плънката. Пълнежът трябва да бъдат твърд.

Лесно е, нали?

Извадете пая от фурната и го оставете да се охлади. Сега трябва да направите меренге, използвайки белтъците на яйцата. Разбийте ги на висока скорост, докато се оформят меки върхове, добавете 2 супени лъжици пудра захар и смесете внимателно. Разнесете добре сместа върху лимоновия пълнеж с помощта на шпатула и оставете пая във фурната за още няколко минути, докато горният слой стане леко кафяв. Украсете с няколко листа мента и вашият домашен лимонов пай ще изглежда чудесно.

Домашният лимонов пай е идеален за закуска или десерт и за споделяне с цялото семейство. Не забравяйте да го консумирате до два или три дни след приготвяне.