Вкусен домашен лимонов пай

· 08.11.2015
Украсете с няколко листа мента

Кой не обича аромата на лимон? Той е освежаващ и леко кисел, привлекателен както за възрастни, така и за деца – и най-хубавото от всичко е, че това е плод, пълен с ползи за здравето. Днес сме приготвили рецепта за вкусен домашен лимонов пай за вас и вашето семейство. Можете да му се насладите по всяко време на деня!

Превъзходните свойства на лимона

limon

Няма нищо по-чудесно от старт на деня с резен лимонов пай или торта. Това е идеална закуска за децата и перфектна почерпка, когато посрещате гости. С две думи, няма да сбъркате, ако го имате в кухнята си. Да не забравяме и факта, че лимонът е пълен с витамини и минерали – това наистина е плод, без който не можем. Той е идеален за приготвяне на сокове, салатни дресинги, подправяне на меса и, разбира се, за приготвянето на фини десерти. По-долу сме изброили още няколко причини, поради които лимоните са чудесни за вас:

  • Богати са на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и стимулира естествените защитни сили на организма срещу болести.
  • Съдържат пектин, калиеви соли, глюкоза – това са терапевтични агенти за редица органи.
  • Идеални са за борба с грип, настинки и главоболие.
  • Поддържат доброто здраве на венците и помагат в борбата с възпаление на венците.
  • Успокояват нервната система
  • Представляват чудесен естествен антиоксидант.
  • Спомагат за насърчаване на по-доброто храносмилане.
  • Чудесни за детоксикация на тялото и кръвта.
  • Могат да премахнат някои чревни паразити.

Рецепта за домашен лимонов пай

3-limon-merenge

Какви съставки са ни необходими?

За кростатата:

  • 3/4 чаша брашно
  • 1 голямо яйце
  • 1/2 чаша охладено масло
  • 2 супени лъжици пудра захар
  • щипка сол

 

За лимоновия пълнеж:

  • 3 лимона
  • 1 чаша сметана за разбиване (изберете с ниско съдържание на мазнини)
  • 5 яйца
  • 1/2 чаша пудра захар

Как да го приготвим?

4-limon-kora

Готови ли сте? Чудесно! Първото нещо, което трябва да направите за домашния лимонов пай, е приготвянето на кростатата. Започнете с отделяне на белтъка от жълтъка. Запазете белтъка за меренге топинг по-късно и разбийте жълтъка в купа с две супени лъжици студена вода.

След това сложете брашното в голяма купа и добавете маслото, нарязано на кубчета.

С чисти и сухи ръце смесете брашното и маслото, докато се образува гладка паста. Ако маслото е омекнало твърде много, върнете го обратно в хладилника за около 5 минути.

Като следваща стъпка добавете яйчния жълтък към тестото и смесете добре, докато получите гладка паста с хубав цвят. Оформете тестото на топка и го увийте с найлоново фолио, което обикновено се използва за съхраняване на закуски или замразяване на храни. Сложете топката в хладилника за 45 минути.

След 45 мин. извадете тестото от хладилника и с помощта на точилка го разточете на тънък равномерен пласт.

Ако забележите, че тестото започва да се напуква или да става твърде меко, добавете щипка допълнително брашно и го разточете добре. След като имате тънък пласт от тестото, поставете го в съд за пай, който е с незалепващо покритие или предварително намазан с малко масло или напръскан със спрей за готвене. Притиснете тестото силно, оставяйки малко над ръба на съда, така че да можете да добавите още пълнеж в центъра.

Поставете съда с пай в хладилника за около 10 до 15 минути, докато загреете фурната до 350 градуса. След като фурната се затопли, поставете кростатата да се пече за 20 минути.

А сега идва ред на запълване на пая. Започнете с настъргване корите на лимоните, като ги оставите в малка купа и изстискайте сока в средно голяма купа.

Добавете разбитата сметана, жълтъците на яйцата (като оставите белтъците за меренге) и захар към лимоновия сок. Разбийте всичко гладко и добавете лимоновите кори. След като всичко е добре смесено, го излейте върху приготвената кростата.

Време да оставите пая да се пече за 45 минути или докато го извадите без полепнали трохи, ако вкарате нож в центъра на плънката. Пълнежът трябва да бъдат твърд.

Лесно е, нали? Извадете пая от фурната и го оставете да се охлади. Сега трябва да направите меренге, използвайки белтъците на яйцата. Разбийте ги на висока скорост, докато се оформят меки върхове, добавете 2 супени лъжици пудра захар и смесете внимателно. Разнесете добре сместа върху лимоновия пълнеж с помощта на шпатула и оставете пая във фурната за още няколко минути, докато горният слой стане леко кафяв. Украсете с няколко листа мента и вашият домашен лимонов пай ще изглежда чудесно.

Домашният лимонов пай е идеален за закуска или десерт и за споделяне с цялото семейство. Не забравяйте да го консумирате до два или три дни след приготвяне.