3 начина да се справите с окапването на косата

Правилното хранене и справянето със стреса са сред ключовите фактори за справяне с този проблем
3 начина да се справите с окапването на косата

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Окапването на косата често се свързва с мъжката плешивост. Всъщност това е проблем, който засяга както мъжете, така и жените.

Това може да има много причини: вашите гени, стреса, промените в сезоните … Затова е логично да се чудите какво трябва да направите, за да накарате косата ви да расте здрава и силна. Тук ще ви дадем няколко съвета.

Докато винаги препоръчваме да се консултирате дерматолог, ако забележите някакви проблеми с окапването на косата, е много важно да обърнете внимание на това, което ядете. Точно така, вашата диета играе решаваща роля.

Както често казваме, качеството на вашата кръв определя качеството на вашето здраве. Косата ви се подхранва и от кръвта, което означава, че трябва да ядете правилната храна, ако искате косата ви да расте.

Също така е от жизненоважно значение да наблюдавате нивата на безпокойство и настроението си. Емоционалните състояния на някои хора се проявяват в тази част от тялото.

Ако това сте вие, прочетете по-долу и разберете ключовете проблеми, свързани с окапването на косата.

1. Хранете се добре, за да насърчите добрия растеж на косата

хранете се добре, за да се предпазите от окапването на косата

Следвайте балансирано хранене за по-добър растеж на косата

Какво имаме предвид под “балансиран”? Говорим за включването на всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира добре.

Това означава да включите тези храни в ястията:

Протеини: месо, риба и яйца

Въглехидрати: бобови растения, макаронени изделия и зърнени храни (последните две трябва да са пълнозърнести)

Фибри, глюкоза и киселина: плодове и зеленчуци

Полезна мазнина: ядки, зехтин, авокадо и млечни мазнини

Важно е да гледате размера на порциите си. Протеините и зеленчуците трябва да са основни във вашата храна, тъй като от тях ще получите най-много витамини.

Що се отнася до въглехидратите и глюкозата, те ще ви дадат необходимата енергия за вашия метаболизъм. Междувременно мазнините ще поддържат имунната система и ще регенерират клетките, необходими за растежа на косата.

Изберете храни с високо съдържание на желязо и цинк

яжте храни, богати на желязо, срещу окапването на косата

Желязото отговаря за транспортирането на кислород в тялото ви. Най-ефективните източници са постно месо, леща, соя и соеви продукти, като тофу.

В тях се съдържа цинк. Имате нужда от този минерал, за да възстановите тъкани в тялото си, така че той е отговорен за поддържането на космените фоликули в добра форма. Може да го откриете в тъмния шоколад, пшеничния зародиш и тиквата.

2. Избягвайте груби химикали за коса

Всички обичаме да ходим във фризьорския салон за нова прическа.

Но фризьорите обикновено използват продукти като ултра силен спрей за коса, който с течение на времето уврежда копринената текстура на косата ви.

Добрата новина е, че има неща, които можете да направите у дома, за да се грижите за косата си, без да се налага да използвате химикали.

спасете се от окапването на косата, като избягвате шампоаните

Освен това винаги препоръчваме да научите най-добрия начин да измиете косата си. Знаем, че е изкушаващо да я миете всеки ден, но не го правете и се научете как да го правите най-ефективно.

И накрая, избягвайте да спите с мокра коса, тъй като това е много вредно за скалпа.

3. Отделете време за себе си

Както казахме по-горе, безпокойството ще ускори окапването на косата ви. За да попречите на това, ще трябва да си отделяте поне час и половина от деня си, за да правите нещо, което обичате.

Това може да бъде спортуване, четене, ходене на кино с приятели, всичко, което ще ви помогне да се откъснете.

спасете се от стреса и окапването на косата, като си почивате повече

Не забравяйте, че трябва да се чувствате добре. Какво означава това? Да се отървете от вашите ежедневни грижи.

Не е момента, в който да работите или да решавате семейните проблеми. Това е вашият шанс да бъдете център на живота си. Опитайте се да се насладите на всеки миг.

Тези 3 насоки ще ви помогнат да насърчите добрия растеж на косата безопасно и сигурно. Те нямат никакви странични ефекти и са полезни и за останалата част от тялото ви. Така ще се грижите за целия си организъм.

Готови ли сте да започнете процеса и да ни кажете как върви? Знаете ли друг метод, който може да ви помогне при окапването на косата?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.