Стресът е по-опасен при жените под 50

· 03.12.2017
Те свикват да живеят с опасния враг и обикновено поставят хората около тях на първо място. Дами, време е да преосмислите приоритетите си

Стресът, както всички знаем, е враг, с който се сблъскваме всеки ден. Това не е здравословно, когато се изплъзне от контрола ни или когато ни съкруши и промени нашето физическо и психическо равновесие.

Все пак, въпреки че този стрес е рисков фактор и за двата пола, последните проучвания разкриват нещо, което трябва да имаме предвид.

Жени под 50-годишна възраст са с повишен риск от коронарна болест на сърцето и стресът играе ключова роля за това.

Това е важен факт. По-специално, защото обикновено свързваме сърдечните атаки или сърдечните проблеми с по-възрастните мъже. Настоящата статистика обаче ни показва друга реалност.

Стресът в днешно време засяга голяма част от жените. Не се справяме добре с него, а това, което е по-лошо, е, че когато нашето тяло ни дава предупредителни сигнали, често не им обръщаме внимание.

Свързваме ги с умора или просто казваме, че „нямаме време да отидем на лекар“.

Трябва да реорганизирате приоритетите си. Трябва да поставите себе си на първо място и преди всичко да вземете под внимание предупредителните сигнали за стреса.

Ежедневен стрес, стресът, който се поема и приема

Може би корена на проблема се крие тук. Постепенно малките аспекти се съединяват, за да създадат огромна пропаст от стрес, която нормализираме почти без да знаем как.

Хората, които имат всепоглъщаща работа знаят как да идентифицират проблематичните отнища: натиска за постигане на целите, необходимостта да отговорят на очакванията на мениджърите, конкурентоспособността и т.н.

Като казахме това, що се отнася до жените и в повечето от тях жизнените им пъзели се определят от много парчета, които съставляват сложна жизнена карта.

Работата се добавя към семейството. Децата, ако са малки изискват по-голямо внимание.

Децата могат да бъдат добавени към проблемите във връзката или понякога дори нуждата да се преодоляват все повече и повече всеки ден (повече учене, проекти, грижи за повече роднини и т.н.).

Това обаче не означава, че мъжете нямат същите проблеми.

Това, което се случва, е, че средно най-социалните, професионални, лични и емоционални потребности понастоящем са сред жените на възраст между 30 и 50 години.

стресът влошава качеството ни на живот

Проучване, публикувано в списание Health и проведено от Rollins School of Public Health Emory University в Атланта (САЩ) стигна до същото заключение.

Ето още информация.

Как сърцата на жените се справят със стреса

Настоящото изследване е проведено от лекар и професор по епидемиология Виола Вакарино.

 • След като е наблюдавала повече от 700 мъже и жени в различни болници, тя открива нещо поразително.
 • Жените не реагират като мъжете, когато са изправени пред стресова ситуация. Сърцето им е до четири пъти по-вероятно да намали притока на кръв към сърцето.
 • Не можем да пренебрегнем какво означава това. Намаляването на кръвния поток води до миокардна исхемия и следователно до сърдечен удар.

Д-р Вакарино също откри, че възрастовата група с най-висок риск от сърдечен удар, свързан със стреса е между 30 и 50 години. Въпреки това пикът се повишава особено между 45 и 50 години.

Да бъдеш млад не ни освобождава от сърдечни проблеми

Да бъдем млади и да водим активен живот ни кара да мислим, че сме непобедими.

стресът отключва сърдечни проблеми

 • Според това изследване жените, изложени на най-висок риск от сърдечни проблеми са били тези, които носят пълната отговорност за грижата за къщата.
 • Също така грижата за болен член на семейството, ако ходите на повече от една работи, както и грижата за малки деца повишава риска.
 • Истинският проблем във всички тези случаи е, че жената свикват да живеят по този начин. За да разберат, че стресът е музиката на техния живот.

Установяването защо главата ни боли толкова много или защо се чувстваме задушени, когато се приберем вкъщи идва след това. Още по-лошо е, че можем да заведем наш близък на лекар за някакво глупаво нещо, а не даваме никакво значение на това, което се случва с нас.

Това не е правилно. Никой не може да направи стреса постоянен партньор, защото рано или късно може да отнеме живота ни.

Изправете се срещу стреса и подобрете качеството си на живот

Хората, направили това проучване, публикувано през септември ни оставят съобщение, върху което можем да помислим. Не се грижете само за сърцето си. Най-важното, за което трябва да се погрижите, е вашия ум.

стресът се повлиява добре при активен начин на живот

 • Трябва да се грижим за нашето тяло. Постоянната болка във врата или гърба е нещо, което заслужава правилна диагноза. Понякога се крият други видове заболявания, свързани със сърцето.
 • Трябва да правим спорт. Само 1 час аеробни упражнения на ден са достатъчни.
 • Научете се да си поставяте граници и бъдете наясно колко далеч можете да отидете.
 • Почивайте си и отделяйте време за себе си. Освободете емоциите си и се заобиколете с хора, които ви карат да растете, да се смеете и т.н.
 • Установете периодични срещи с личния лекар.
 • Обърнете внимание на кръвното налягане и на холестерола, независимо от възрастта.

Никога не е твърде късно да започнем да се грижим за себе си малко по-добре. Направете го преди да е станало твърде късно. Стресът не прощава никому.